Les infermeres catalanes podran indicar l’ús de fàrmacs prèvia formació

  • Ho faran sobre la base d'un diagnòstic del metge i un pla de medicació

VilaWeb
Redacció
30.06.2017 - 15:16

Ho faran sobre la base d’un diagnòstic del metge i un pla de medicació

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

Les infermeres catalanes podran indicar l’ús de fàrmacs subjectes a prescripció mèdica dins del seu àmbit d’actuació amb una formació específica, segons el nou projecte de decret català, mentre que serà suficient la formació de grau –i títols homologats– per prescriure productes sanitaris i medicaments no subjectes a prescripció mèdica.

Ho ha explicat en roda de premsa aquest divendres el conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín, acompanyat del director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, en la qual ha presentat el ‘Projecte de Decret d’indicació i ús de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres i infermers’, que requerirà entre cinc i sis mesos per aprovar-se.

Dins de les competències de la Generalitat, el decret “blindarà amb seguretat jurídica una pràctica quotidiana” d’infermeria d’indicació de medicaments, tant autònoma com col·laborativa, a la qual va afectar un Reial decret estatal de desembre de 2015, ha celebrat Comín, que ha recordat que s’ha negociat durant 15 mesos amb els professionals i el sector.

Les infermeres podran prescriure medicaments subjectes a prescripció però sempre “previ diagnòstic del metge, i prèvia instauració del tractament farmacològic”, ha dit Comín, que ha afegit que la Comissió de pràctica assistencial s’encarregarà de determinar els àmbits i la interacció en les quals podran dispensar aquests medicaments.

Aquest òrgan també acordarà estàndards de coneixement i temps d’experiència i els requisits dels protocols dels equips assistencials, mentre que la formació específica podrà anar a càrrec dels col·legis professionals i en ser preguntat per qui assumirà els costos Comín ha afegit que aniran a compte del professional, com tota formació continuada.

La directora general d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària, Neus Rams, ha posat com a exemple de productes sanitaris alguns bolquers d’incontinència i materials per guarir ferides –entre els quals hi ha alguns de prescripció mèdica, i que podrà resoldre la infermera–, mentre que els no subjectes a prescripció són medicaments que tenen un ús i seguretat molt coneguts, com antitèrmics.

“Molts productes requereixen prescripció mèdica per una qüestió administrativa, però qui els usa en realitat són les infermeres”, com ocorre amb les sondes i les borses per recollir la femta en operats de càncer de còlon.

INTERPRETA L’AUTORITZACIÓ

“És un decret que ens permet interpretar el Reial decret a la nostra manera”, amb l’estret marge jurídic que ha dit que han trobat en el Reial decret: dirà com es com s’interpretés l’autorització del metge que requereix el Rial decret estatal, i en lloc de requerir-se una autorització constant, aquesta es basarà en un diagnòstic, un protocol, i un pla de medicació.

El Reial decret deixava dues opcions: alterar la realitat assistencial eliminant actuacions que les infermeres realitzaven des de fa anys, o seguir actuant com fins llavors però entrant en una zona d’inseguretat jurídica, que en alguna comunitat autònoma va portar infermeres davant Fiscalia.

“El Reial decret no va canviar res perquè les infermeres ho van obviar”, ja que la Generalitat va posar sobre la taula un decret català, i ha afegit que durant aquest temps s’ha realitzat una enquesta per saber fins a quin punt el col·lectiu de metges i infermeres veien necessari aquest decret, i que tub un grau de resposta altíssim i una unanimitat en la urgència de la necessitat.

La principal millora que inclourà, segons Comín, serà la de protegir la “cultura de la interacció professional entre metges i infermeres, que és un ‘win-win” (guanyar-guanyar), i que es veia dificultada pel reial decret estatal, i donarà a les infermeres la tranquil·litat que els ha faltat en aquests dos últims anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor