22.06.2022 - 01:50
|
Actualització: 22.06.2022 - 08:04
Mónica Oltra va ser de les darreres persones a abandonar la seu de Compromís després de dimitir tots els càrrecs institucionals i després de participar en la reunió de l’executiva de la coalició on es van dibuixar opcions de futur diverses. Va tenir temps d’explicar els motius que l’havien empesa dies enrere a no deixar el càrrec i va rebre les paraules reconfortants dels seus companys de viatge polític.
L’executiva va mostrar reiteradament el suport total i absolut al gest fet Mónica Oltra. En el moment de l’eixida va tenir el suport de tota la coalició. Sense matisos. El factor humà ha pesat tant com la sensació d’injustícia i la constatació que perdre el cartell electoral just un any abans de les eleccions dibuixa un panorama poc encoratjador. El missatge oficial és que confien que podrà demostrar la seua innocència davant el tribunal i que res no li impedirà de tornar a encapçalar la llista de la coalició a les eleccions del 2023. “El primer missatge com a executiva és que Mónica Oltra té el nostre suport total i absolut –va dir Àgueda Micó, la coordinadora general–. La dimissió és un acte de dignitat, de valentia i de generositat a l’altura de les grans persones que lideren projectes polítics i transformen la vida de la gent.”
Acarar el futur
Després de l’episodi d’ahir, la coalició ha de decidir i comunicar al president Ximo Puig qui proposen per a ocupar la vice-presidència del Consell. Iniciativa del Poble Valencià, el partit que encapçala Mónica Oltra, sembla que ha posat damunt la taula el nom d’Aitana Mas per a cobrir tots tres càrrecs vacants: vice-presidenta del Consell, consellera d’Igualtat i portaveu de l’executiu. Mas, de trenta-un anys, és de Crevillent i és la segona legislatura que és diputada a les Corts Valencianes. A més, és una de les portaveus de Compromís. La legislatura passada va ser directora general de Transparència i Participació.
Un altre nom que s’ha fet córrer entre els sectors de Més Compromís, l’antic Bloc, i partit majoritari dins Compromís, és el de Joan Baldoví, actualment diputat al congrés espanyol. Algunes veus sobiranistes sembla que han fet valer que ja fa set anys que Iniciativa, a pesar de tenir un pes inferior dins la coalició, ocupa dos càrrecs molt visibles i representatius dins el Botànic. La potència electoral de Mónica Oltra justificava aquesta desproporció. Ara aquest factor ja no hi és i, per tant, Més Compromís podria reclamar el pes que té. Després de la darrera remodelació feta per Ximo Puig, el Consell té més dones que homes; per tant, el fet de proposar Baldoví no seria cap inconvenient. Una altra raó que sembla que aporten és que després de l’eixida de Vicent Marzà i de Mónica Oltra, la coalició necessita situar dins el Consell una persona amb molta experiència i pes polític per a contrarestar la inèrcia presidencialista de Ximo Puig i del PSOE.
Corre la llista a les Corts Valencianes
Mónica Oltra ha deixat també el seu escó de diputada a les Corts. D’aquesta manera deixa de ser aforada i la seua causa la veurà la justícia ordinària. Sembla clar que no ocuparà el seu escó Teresa Garcia, que és la següent a la llista, perquè és directora general d’Emprenedoria i Cooperativisme i continuarà centrada en aquesta tasca de govern. Qui recollirà l’acta de diputat serà Ferran Barberà, regidor de Cultura, Joventut i Turisme de Guadassuar (Ribera Alta) i membre de l’executiva de Més.
Dificultats per a omplir el buit que deixa Oltra
“Ha passat que la nostra peça clau, la nostra líder, es queda a un costat, però Compromís és un projecte plural i coral, on hi ha molts lideratges i tenim clar que per sobre de tot hi ha els interessos de la gent”, va dir ahir també Àgueda Micó. La coordinadora recordà que Compromís va arribar al govern el 2015 gràcies a la lluita de Mónica Oltra contra la corrupció. “Sabíem que la situació seria complicada i que tindria en contra el sistema i determinats grupuscles que no volen que canvie res”, va dir, referint-se a la guerra bruta que, segons ella, ha motivat la dimissió d’Oltra.