Les incidències per LGBTI-fòbia a Catalunya han crescut d’un 50,3% respecte del 2020

  • L'Observatori contra l'Homofòbia ha registrat 284 incidències discriminatòries durant el 2021

VilaWeb

Redacció

04.01.2022 - 19:33
Actualització: 04.01.2022 - 19:54

L’Observatori contra l’Homofòbia ha registrat 284 incidències LGBTI-fòbiques durant el 2021, xifra que significa un creixement del 50,3% en relació amb l’any anterior. Es desprèn de la radiografia de l’estat de la LGBTI-fòbia a Catalunya, presentada avui, que detalla que la major part de les discriminacions han estat agressions verbals (83 casos), d’odi i exaltació (50), agressions físiques (49) i de tracte inadequat (36), seguides per assetjament (34), amenaces (22) i relacionades amb el dret d’admissió (6), entre més menes. L’augment d’agressions LGBTI-fòbiques durant el 2021 va fer que el mes de juliol es convoquessin manifestacions de rebuig per tot el país.

“Per l’Observatori, l’impacte d’un creixement de més del 50% és absolutament inadmissible i esgarrifós. Creiem que d’una manera immediata, urgent i prioritària s’ha de treballar aquesta espiral de LGBTI-fòbia”, lamenta Eugeni Rodríguez, president de l’entitat. En concret, demana una reunió immediata amb els Departaments d’Interior i d’Igualtat i Feminismes –que té competències sobre polítiques LGBTI– per abordar quines accions poden emprendre per reduir l’impacte de la LGBTI-fòbia. “Amb Interior sí que tenim una coordinació bastant bona, però seria important que Igualtat i Feminismes entomin de manera prioritària la voluntat de revertir aquest creixement”, exposa.

Un any més, els homes gais i bisexuals són, de lluny, els que reben més discriminacions LGBT-fòbiques. De les 284 incidències registrades enguany per l’Observatori, 164 han estat denunciades per homes gais o bisexuals. 45 de les incidències han afectat persones trans, 21 dones lesbianes i 1 una persona intersexual. A més, l’Observatori també ha registrat 46 incidències generalistes, és a dir, atacs contra tot el col·lectiu com ara els atacs a la seu del Centre LGBTI de Barcelona.

Els casos de LGBTI-fòbia per internet han caigut d’un 19,2%, de 47 incidències registrades a 38. Dels casos presencials, la major part han estat a la via pública, amb 108 casos, un 77% més que no pas el 2020; a l’habitatge, amb 39 incidències reportades (+34,5%), i en l’àmbit laboral, amb 18 casos (+100%). Per demarcacions, Barcelona ha registrat 208 casos de LGTBI-fòbia, un 56,4% més respecte del 2020, seguida per Tarragona, amb 13 incidències (+85,7%); Girona, amb 12 (+71,4%) i Lleida, amb 6 (+200%).

Rodríguez ha explicat que l’Observatori contra l’Homofòbia ja treballa per a l’activació immediata del grup de treball contra la LGBTI-fòbia al Parlament de Catalunya i per l’actualització de la llei contra l’homofòbia del 2014. “També estem a disposició del govern per a tractar el projecte de llei trans”, afegeix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor