Les imatges més impressionants mai obtingudes de la gran taca vermella de Júpiter

  • La NASA publica les primeres fotografies obtingudes aquesta setmana per la nau Juno

VilaWeb

Redacció

13.07.2017 - 10:58
Actualització: 13.07.2017 - 20:26

La NASA ja ha fet públiques les primeres imatges obtingudes aquesta setmana per la nau Juno, que orbita Júpiter, de la gran taca vermella del planeta més gran del sistema solar. Són les fotografies amb més detall, i més impressionants, que s’han obtingut mai d’aquest element icònic de Júpiter.

La taca és una gran tempesta de més de 16.000 quilòmetres d’amplada, que fou observada per primera vegada el 1830 i que hom calcula que fa tres-cents cinquanta anys que dura. Ara la Juno permetrà que la humanitat observi per primera vegada aquesta gran taca vermella, directament i a molt pocs quilòmetres de distància.

En les fotografies publicades es veu, dins la taca, un garbuix de núvols foscs movent-se en direcció a un nucli enorme de forma oval.

L’investigador Scott Bolton, el principal investigador de la Juno, del Southwest Research Institute de San Antonio, als EUA, diu: ‘Aquesta tempesta monumental fa segles que hi és, al planeta. Ara la Juno i els seus instruments científics, que poden penetrar en els núvols, permetran de veure fins a quin punt són profundes les arrels d’aquesta tempesta, i ens ajudaran a entendre com funciona i què la fa tan especial.’

La tempesta es troba al sud de l’equador de Júpiter. Varia molt, tant de color com d’intensitat. De vegades és d’un color roig fort, i realment molt notable, i de vegades empal·lideix fins a fer-se insignificant. És més freda que no els núvols que l’envolten.

Una possible explicació és que sigui un cicló tropical. Si és el cas, té un nucli que gairebé ultrapassa la nostra imaginació, no solament perquè roman d’un any a un altre, sinó per la grandària: la taca vermella és tan enorme que podria empassar-se dues vegades i mitja la Terra.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor