Les Illes aproven una llei del turisme que defensa la qualitat i una frenada del creixement

  • Vox i el Partit Popular han votat en contra de la nova llei

VilaWeb

Redacció

31.05.2022 - 18:30
Actualització: 31.05.2022 - 22:38

La llei que avui ha aprovat el Parlament de les Illes Balears és el resultat de la negociació del decret que es va aprovar ara fa tres mesos. En aquest temps s’ha debatut sobre alguns dels aspectes fonamentals: les condicions laborals dels treballadors de tots els àmbits del sector, i frenar el creixement. 

La llei s’ha aprovat amb el suport de PSOE i Més per Mallorca que formen el govern, i de Més per Menorca,  i ha incorporat iniciatives d’altres grups com el Pi  i Ciutadans, que també l’han votada. El PP i Vox hi han votat en contra i no hi han aportat propostes.

La presidenta del govern, Francina Armengol, ha qualificat de pionera aquesta norma. “Aposta pel sector vacacional i fomenta la renovació ambiental, millora les condicions laborals dels treballadors, promou l’oferta de qualitat en comptes d’apostar pel volum, i contribueix al manteniment del sector primari”.

El conseller de Treball i Turisme, Iago Negueruela, ha defensat la llei com un text molt treballat i molt pactat entre tots els actors relacionats amb el turisme. Amb els treballadors i els empresaris i també amb teòrics i estudiosos  de l’economia. 

Segons que ha dit el conseller, aquesta norma és observada i analitzada per altres destinacions turístiques com el País Valencià, el Principat o Andorra.

Frenar el creixement i millorar les condicions de les Kelys

L’apartat més sensible de la llei té a veure amb la frenada del creixement. Ha estat objecte de debat molt acarnissat entre el govern i el sector la manera en què s’ha de fer aquesta moratòria. Finalment, la nova llei del turisme preveu que durant els quatre anys vinents no es podran comprar noves places dins el sistema d’adquisició a la borsa a les illes de Mallorca, Eivissa i Formentera. Quant a Menorca, que no té borsa de places, hi haurà una congelació en l’oferta.

La llei preveu la incorporació d’eines per a facilitar l’ergonomia de les feines més dures com ara llits amb sistema d’elevació per a facilitar la tasca de les cambreres de pis. Això vol dir  canviar uns 300.000 llits dels hotels i apartaments de les illes a partir de l’any vinent. En un termini de sis anys, tots els llits hauran de tenir aquest sistema. També marca l’obligació dels establiments a oferir productes locals, evitar d’emprar espècies amenaçades als menús i  oferir la traçabilitat de tot el peix o marisc d’origen balear.

També fomentarà la circularitat en matèria de sostenibilitat, s’eliminaran, per exemple, les calderes de fueloil o s’evitarà de facilitar materials d’un sol ús als hostes dels establiments.

L’absència del vice-president Yllanes

El vice-president del Govern i conseller de Transició Energètica, Juan Pedro Yllanes, de Podem, no ha assistit al debat de la nova llei com a gest  per deixar constància que considera que la transició energètica hauria de ser més present al text. Segons que han dit des de la vice-presidència, Yllanes està d’acord amb la major part de la nova llei, però volia remarcar amb la seva absència el que considera una mancança.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor