31.12.2015 - 22:00
The Guardian ha aplegat les instantànies de l’actualitat més impactants del 2015: n’hi ha de la crisi de refugiats que han arribat a Europa, del doble atac gihadista a París, de l’erupció del volcà xilè Calbuco, de la destrucció a Gaza…, tot de moments que han marcat el curs de l’any. El diari anglès ha anat una mica més enllà i ha recollit els comentaris que en fan els seus autors: alguns amb orgull, uns altres amb cautela i molts amb horror.
‘No m’agrada fer fotos de nens plorant, després no pots dormir’, hi diu el fotògraf Georgi Licovski, autor de la fotografia que va fer a l’agost on es veu policies macedonis que intenten de contenir un grup de refugiats. A l’altra banda del cordó policíac, dos nens ploren desconsolats, perduts. ‘Per primer cop a la vida tinc dubtes’, conclou el fotògraf.
De la mateixa manera, Nilufer Demir va fotografiar la recollida del cadàver del petit Alan Kurdi, el nen kurd que van trobar mort en una platja de Turquia al setembre. Les fotografies i la història d’aquell nen van donar la volta al món i van evidenciar la crisi humanitària siriana. ‘Espero que a partir d’avui això canviï’, va dir la fotògrafa de la Turkey’s Dogan News Agency després d’immortalitzar la imatge.
També hi parla Jerome Delay, autor de la fotografia d’una de les víctimes del tiroteig a la sala Bataclan de París: un cos inert tapat amb un llençol i abandonat en una vorera, envoltat de fulles de tardor, també mortes: ‘No sé qui és aquesta persona i segurament en aquest cas és millor així: la imatge representa totes les víctimes.’
I sense víctimes humanes, però en un escenari de devastació, un nen palestí dorm tranquil en un edifici en ruïnes a Gaza. ‘No té cap més opció’, diu Suhaib Salem sobre la vida en un barri atacat per forces israelianes el 2000, el 2008, el 2012 i el 2014. Tota la curta vida d’aquest nen.
El recull de ‘The Guardian’ és molt més ampli i també hi ha fotografies més lleugeres. Informatives i de qualitat, però més fàcils de pair: esports, curiositats, moda i política es barregen amb els drames d’aquest any 2015, que acabem de deixar enrere.