Les filtracions fan pensar que Putin dirigeix una gran trama econòmica il·legal

  • Sembla que empreses vinculades al president rus van moure dos mil milions de dòlars

VilaWeb

Redacció

04.04.2016 - 03:52
Actualització: 04.04.2016 - 07:58

Els ‘papers de Panamà’ són especialment explosius pel que fa a Vladímir Putin, perquè fan pública una completa trama d’emblanquinament de diners i ocultació de fons, organitzada a través d’un amic del president, Serguei Roldugin.

Putin i Roldugin es coneixen des de petits a Sant Petesburg. Roldugin és avui un conegut violoncel·lista i director d’orquestra, que continua essent important en la vida del president rus fins al punt que hom el considera el seu millor amic.

Els ‘papers de Panamà’ demostren que Roldugin dirigeix una xarxa clandestina, a càrrec de persones de l’àmbit personal i polític de Putin, que ha mogut almenys dos mil milions de dòlars a través de bancs i companyies instal·lades en paradisos fiscals. Les proves trobades als arxius suggereix que Roldugin actua com a testaferro d’un xarxa de lleials a Putin o, potser, de Putin mateix.

Als documents filtrats es descriuen unes cent transaccions financeres vinculades amb la xarxa. Són complexes. Els pagaments són disfressats de maneres diferents. Sobre el paper, accions de la companyia són intercanviades d’anada i tornada en un sol dia. Es comptabilitzen dubtosos recàrrecs financers. Els drets per crèdits multimilionaris es venen entre companyies ‘offshore’ per un dòlar.

Pràcticament a cada instància el resultat és el mateix: els diners i el poder es mouen en direcció cap a la xarxa, les companyies i les persones aliades amb Putin. Els tractes encoberts de la xarxa li permeten d’obtenir diners en una gran varietat de formes, incloent-hi centenars de milions de dòlars en crèdits tous d’un banc controlat pel govern rus.

Durant anys han circulat informes sobre la fortuna secreta de Putin. S’ha dit que unes quantes companyies ‘offshore’, un palau i un megaiot pertanyen al líder rus. Nombrosos mitjans d’informació també han destacat que la gent que envolta Putin s’ha fet rica. No obstant això, no ha estat possible de fer un quadre detallat de les activitats financeres ocultes del cercle de Putin.

Els arxius revelen allò que fins ara havia estat sobretot matèria de rumors: que els companys de Putin condueixen secretament els seus negocis. Els arxius interns del bufet jurídic mostren com subalterns i testaferros han creat estructures per a amagar i moure els diners. Els arxius inclouen correspondència per correu electrònic, fitxes de comptes bancaris, convenis de préstec, transaccions d’actius i passaports escannats. S’hi detallen les dates, les quantitats en efectiu i els termes contractuals.

Entre els amics vinculats a la trama hi ha Roldugin, padrí de la filla gran de Putin, el banquer Iuri Kovaltxuk i també Arkadi Rotenberg, un amic de la infància que s’ha tornat multimilionari amb projectes de construcció, oleoductes i més empreses patrocinades per l’estat.

Molts dels homes vinculats a la xarxa, incloent-hi Putin, comparteixen alguna cosa més que una història comuna. Estan connectats amb el Banc Rossiya, amb seu a Sant Petersburg, que el govern dels Estats Units ha identificat com la caixa oculta personal de Putin.

Els arxius deixen clar que va ser el Banc Rossiya que va construir la xarxa. Se’n van ocupar els seus empleats, que van treballar per crear les companyies ‘offshore’, adjudicant la propietat a Roldugin i altres, i fent les transaccions a través de bancs a Rússia, Xipre i Suïssa.

El model econòmic segons el qual els membres del cercle de Putin han compartit els beneficis d’aquesta xarxa també ja havia estat establert a Sant Petersburg. Als anys noranta, Putin i els propietaris del Banc Rossiya van crear una cooperativa per a un vedat tancat en què tots tenien cases. La cooperativa detenia un compte bancari en comú. Tots podien dipositar-hi diners i retirar-ne.

Als arxius consultats fins ara no apareix directament el nom del president rus, però és inconcebible que no sabés res d’una estructura com aquesta, que mou tants diners.

Dmitri Peskov, el portaveu del Kremlin, ha criticat la filtració i ha dit que Putin no té res a veure amb aquest negoci.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor