03.08.2023 - 12:00
L’Associació de Festes de la Plaça Nova, organitzadora de les Festes de Sant Roc de Barcelona, afronta la celebració de la 434a edició de la seva festa grossa amb una gran novetat: la recuperació de l’històric capgròs Beco. Les Festes, que tenen lloc entre el 12 i el 16 d’agost i que s’han celebrat al Barri Gòtic de manera ininterrompuda des del 1589, ofereixen tota mena d’activitats que conserven el caràcter original de la festa, com sardanes, balls i cercavila, però també tastos dels tradicionals panellets de Sant Roc, beure del porró llarg, participar en la cucanya i en la festa del gos o presenciar el seguici tradicional. La festa homenatja sant Roc, qui, segons el llegendari barceloní, va caure malalt de pesta durant una visita a la ciutat i es va aixoplugar a les muralles romanes. Tothom el va menystenir, llevat del gos del forner del barri, que cada dia l’alimentava amb panets. Gràcies a això, es va recuperar i va reprendre el camí acompanyat de l’animaló.
La recuperació del Beco
Ara bé, el gran esdeveniment serà la recuperació del Beco, recuperada fidelment pel Taller d’Escultura Casserres i amb la col·laboració de la Colla Gegantera de Sarrià. En Beco tornarà a acompanyar els Gegants de la Plaça Nova, Roc i Laia, tot esperant la recuperació del Tano l’any 2024. En Beco juntament amb en Tano, van ser els primers capgrossos de la Plaça Nova. En Tano i en Beco van ser comprats l’any 1906 i fins a la dècada de 1960, quan van desaparèixer, sempre van acompanyar els Gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, Roc i Laieta. I per què es diu Beco? El capgròs Beco va rebre el nom en record del popular i bromista Giovanni Antonio Ardizzi, propietari de l’antiga fonda Cal Beco del Racó. La fonda, situada des del 1815 al racó format per la plaça Nova i el carrer dels Capellans, va ser famosa per tota la ciutat al segle XIX, pels seus bons preus, els magnífics tiberis que servia i, sobretot, per haver introduït els canelons al país.
Un llibre amb el protocol festiu
I encara més, s’ha presentat també el llibre Protocol Festiu de les Festes de Sant Roc de Barcelona a la Plaça Nova’. El Protocol, amb gran quantitat d’imatges actuals i antigues, recull i regula els actes més tradicionals i singulars de les Festes de Sant Roc, molts d’ells recollits ja al Protocol Festiu de Ciutat Vella i la majoria més que centenaris, com ara: En Cu-cut dalt del ruc, la Cucanya, el Porro Llarg, els Panellets, la Renovació del Vot o, entre molts altres, el Seguici de Sant Roc. També recull, protegeix i regula, els elements tradicionals i patrimonials de la Festa, com: els Gegants Centenaris, el Porró llarg, la Cucanya o la Bandera Verda; alhora que ho fa també amb els grups de cultura popular de la festa, del barri de la Catedral i de la plaça Nova: els gegants, els capgrossos, els diables, el bestiari i els músics.