06.12.2015 - 02:00
Els seixanta-tres pobles fallaires del Pirineu segueixen d’enhorabona: dimecres rebien la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, dijous les associacions organitzadores signaven una declaració per preservar aquesta tradició, i des de divendres es pot veure al Museu d’Història de Catalunya una exposició dedicada a les festes del foc pirinenques.
‘Festes del foc al Pirineu’ s’endinsa en aquesta tradició amb una àmplia mostra de les torxes, les grans protagonistes de les falles. També s’hi apleguen imatges històriques i recents de la celebració, un mapa de l’ampli territori per on s’estén la festa i un vídeo amb imatges de la celebració a diferents pobles. Gran part de l’exposició serveix per explicar les diverses modalitats d’aquest esquema festiu, que presenta moltes variants tant en la confecció i la tipologia de les falles com en la forma de manipular-les.
Al llarg de l’exposició també s’expliquen els orígens de la tradició, una celebració molt lligada al solstici d’estiu. Hom creu que el ritual pot tenir relació amb el culte primitiu que es feia al sol per agrair als déus l’èxit de les collites, la fecunditat i l’arribada del bon temps. Arrencar el foc, símbol del sol, de la muntanya i baixar-lo cap al poble servia per a purificar els camps i els boscos, protegir la població i preservar-la dels mals esperits.