Les famílies del bloc esfondrat de Peníscola recullen en deu minuts els seus objectes

  • L'arquitecte municipal ha explicat que la hipòtesi d'una "patologia" en un element estructural de l'edifici era una causa possible de l'esfondrament

VilaWeb

EFE

27.08.2021 - 13:37
Actualització: 27.08.2021 - 17:19

Els veïns de l’edifici esfondrat dimecres a Peníscola (Baix Maestrat) –en què es van morir un adolescent i una dona, i un jove va ser ferit– han pogut tornar-hi durant deu minuts i esglaonadament per a recollir els objectes personals més necessaris. Han entrat tres famílies simultàniament, amb dos membres cadascuna, i acompanyats d’un bomber i un guàrdia civil.

Els bombers del Consorci de Castelló han informat EFE que ahir vora les deu de la nit la unitat canina va acabar la revisió dels enderrocs i, atès que es va constatar que tots els veïns estaven localitzats, es va concloure que ja no hi havia ningú sota les restes de l’edifici. Ahir van pentinar la zona per darrera vegada, amb tota la força canina, amb gossos de Protecció Civil, Bombers, Guàrdia Civil i fins i tot del Consorci de València. “Es va verificar que, en principi, no hi ha ningú més”, ha dit l’inspector en cap del Consorci de Bombers, Pablo Vilagarcés.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Fotografia: EFE/ Domenech Castelló
Fotografia: EFE/ Domenech Castelló
Fotografia: EFE/ Domenech Castelló
Fotografia: EFE/ Domenech Castelló

Aquest matí, s’ha organitzat un dispositiu per a acompanyar als veïns a les cases a recollir les seves pertinences. És el cas de Jessica García, de Mataró (el Maresme), i que va arribar a l’apartament dilluns, que ha explicat que era al pis amb el seu germà i quatre nens, però que van poder sortir pel balcó que estava arran de carrer.  “Ens vam espantar molt”, ha recordat. Ha agraït el tracte rebut i ha explicat que havia vingut a recollir les coses imprescindibles, que, per ella, era, sobretot, la roba dels nens. Ha explicat que era la primera vegada que anava a Peníscola i que no se’n penedia, perquè hi havien estat amb molta pau i tranquil·litat fins l’ensulsiada, però que tenia previst de tornar.

Mar López també ha tornat a l’edifici a recollir algunes pertinences. Ha explicat que van sortir de pressa, en vestit de bany, amb la seva filla i les gosses. Es van trobar que, l’escala que habitualment agafen per a baixar, a l’esquerra del domicili, ja no hi era i van baixar per l’altra tan ràpid com van poder. Ha explicat que hi havia molt de fum i la baixada se li va fer molt llarga. Una vegada a baix, van veure què havia passat i van decidir allunyar-se’n. Explica que, quinze minuts després, més o menys, va tornar a esfondrar-se.

“Vam venir anit perquè teníem el cotxe a l’aparcament, però ens van dir que tornéssim aquest matí”, ha dit. A l’apartament hi tenen les claus del cotxe i algun mòbil, tot i que en van poder agafar un per a avisar els seus familiars que estaven vius, per si veien les notícies. “Només penses a salvar la vida i anar-te’n”, ha dit. Aquestes dues nits les han passades reallotjats i ahir ja se n’haurien d’haver anat a casa seva, però no van poder.

L’arquitecte municipal, Ramón Mayasens, ha explicat que la hipòtesi d’una “patologia” en un element estructural de l’edifici era una causa possible de l’esfondrament, però ha dit que encara era aviat per a tenir una certesa. Ha recordat que la construcció no era gaire antiga, de tan sols trenta anys, però que era “modesta”. De totes maneres, creu que no seria just atribuir-ho a això: “Els materials són modestos, propis de l’època i de la mena de construcció.”

Segons que ha dit, aparentment les fortes pluges d’aquesta setmana no hi han influït perquè el terreny del voltant està bé i no hi ha hagut escolament ni moviment de terres. Tampoc no té constància d’una possible reforma il·legal. “La principal hipòtesi és que alguna fallada en el sanejament interior de l’edifici ha fet que un mur de càrrega es deteriore i quan ha col·lapsat ha fet que col·lapse part de l’edifici, però és aventurat dir-ho a hores d’ara”, ha explicat. La llei valenciana obliga a passar inspeccions als edificis de més de cinquanta anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor