13.08.2020 - 13:20
|
Actualització: 13.08.2020 - 18:32
El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha presentat en roda de premsa el document elaborat pel Departament de Salut i el d’Educació per tal de fer front a un retorn a les escoles segur a partir del setembre, amb l’assignació d’un CAP i d’un sanitari de referència a cada centre com a mesures principals, i intentant mantenir la presencialitat. ‘No podem tenir una generació de joves amb aquesta desconnexió constant de l’escola’, ha dit el conseller. ‘El protocol que presentem avui serveix a l’objectiu d’obrir les escoles i fer-ho de manera segura per a tots. Hi ha i hi haurà incidències en el dia a dia i hem d’estar preparats per afrontar-les’.
El conseller ha explicat que els centres rebran l’assignació d’un CAP de referència, d’una persona del personal sanitari per poder assessorar professors i alumnat, d’un manual de criteris de gestió de casos i d’una formació específica (en format no presencial abans del 14 de setembre) dirigida als directors. De fet, les direccions dels centres educatius seran les encarregades d’actuar en cas d’incidència relacionada amb el coronavirus, també en cas de sospita.
Segons que s’ha establert en el document, si hi ha un cas positiu al centre, s’haurà d’aïllar durant quinze dies i fer prova PCR al grup de convivència estable de la persona infectada; és a dir, els seus contactes més estrets (l’aula sencera). ‘L’alumne que estigui separat d’un altre amb una distància de 1,5 metres al menjador no formarà part del contacte estret’, ha aclarit Bargalló. ‘Si hi ha dos casos positius de grups estables diferents d’un mateix bloc o d’un mateix edifici, es posa en quarantena tot el bloc o edifici 14 dies’, ha explicat Bargalló. ‘A partir de dos casos positius de diferents grups en diferents parts del centre, l’autoritat sanitària pot plantejar a l’autoritat educativa el tancament de tot el centre durant 14 dies’.
D’aquesta manera es preveu controlar casos en els grups de convivència, tot i que si la transmissió es dispersa es pot arribar a tancar el centre. Pel que fa als pares, només caldrà que facin els catorze dies d’aïllament si el seu fill ha donat positiu a la prova, no si ha donat positiu un contacte del seu fill. En aquesta línia, un fill d’un pare que hagi donat positiu també haurà de fer aïllament. Pel que fa a l’aula, tots els alumnes no hauran de fer aïllament fins que no hi hagi un cas confirmat, i per tant no s’aïllaran a partir d’una sospita de cas.
Josep González, director general de Centres Públics del Departament d’Educació, ha destacat la importància de ‘l’actuació precoç’ en la gestió dels casos, quelcom que només s’aconsegueix si tothom sap què ha de fer en cada moment. Ha dit que els familiars han de donar informació als centres si l’infant té símptomes. ‘Un infant no ha d’anar a l’escola si es troba en aïllament, si espera un resultat d’una PCR (des del moment en què se li fa la prova fins a conèixer els resultats), si viu amb una persona amb covid o si es troba en quarantena’. González també ha anunciat la creació d’una aplicació informàtica, Traça Covid, que facilitarà el seguiment dels casos sospitosos i de les proves PCR i actualitzarà dues vegades al dia les dades i la informació sobre els contagis.
Marc Ramentol, director general de professionals de la Salut, ha explicat que, durant aquest curs, s’intentarà mantenir ‘tant com es pugui’ la presencialitat a les aules. ‘L’impacte de la covid en nens i joves té un patró diferencial al dels adults, especialment en els menors de deu anys, en què l’afectació clínica és molt més lleu i hi ha un gran percentatge de casos asimptomàtics’, ha explicat. ‘S’accepta de manera majoritària que els centres educatius no s’han comportat com uns amplificadors de la transmissió comunitària del virus, tot i que han rebut l’impacte d’aquesta transmissió comunitària en els entorns on estan ubicats’. Ha parlat també de la figura del gestor covid, que activara els serveis de vigilància epidemiològica territorial. ‘Quan hi hagi una sospita es demanarà un test PCR’, ha explicat.
Pel que fa a altres mesures sanitàries, Bargalló ha explicat que la màscara s’utilitzarà per entrar i sortir de l’aula, per moure’s pels passadissos i, en definitiva, per circular pel centre escolar. Tot i que, per tant, a l’interior de l’aula la màscara no serà obligatòria, el Departament no tanca la porta a què ho sigui, tenint en compte la situació epidemiològica del territori on és l’escola, i especialment a partir de determinades edats, perquè a partir dels deu o dotze anys la transmissió del virus és més gran.
El conseller ha defensat que l’experiència d’aquest estiu en els casals, amb 200.000 infants que hi han assistit, han ajudat en aquesta preparació, perquè el volum d’incidències ha estat ‘petit’ i se n’ha fet una valoració ‘positiva’ de la gestió.