29.03.2018 - 15:08
|
Actualització: 29.03.2018 - 21:11
Les Entitats Catalanes d’Acció Social han alertat que el recurs del govern espanyol a la llei catalana d’universalització de l’assistència sanitària fa que es vulneri el dret que garanteix i que deixi sense atenció a totes les persones en situació administrativa irregular, principalment immigrants.
En un comunicat, avisen que no només atempta contra aquest dret, sinó també contra el principi d’equitat i l’estatut, concretament l’article 23.1, que estableix que es reconeix ‘el dret a accedir en condicions d’igualtat i gratuïtat als serveis sanitaris de responsabilitat pública’. A més, assenyala que la norma va ser aprovada per un ampli consens social i parlamentari, només amb els vots en contra del PP i l’abstenció de Ciutadans, i que pretén revertir el reial decret llei del 2012 del govern espanyol. L’alt tribunal no ha admès encara el recurs de l’executiu de Mariano Rajoy.
D’altra banda, les entitats expliquen com ja hi ha antecedents perquè en el mes de desembre passat el TC va anul·lar el decret llei homònim aprovat pel País Valencià.
‘El dret de la salut i de l’assistència sanitària ha d’estar per sobre de qualsevol circumstància i situació administrativa i és deure de les administracions públiques ‒a tots els seus nivells‒ vetllar per la qualitat, gratuïtat i accés universal al sistema sanitari públic, especialment de les persones en una situació de vulnerabilitat més clara’, argumenten les Entitats Catalanes d’Acció Social, que també adverteixen que ‘els retrocessos en un sistema sanitari públic i de qualitat motiven un afebliment dels drets col·lectius i de la salut en termes globals’.