15.12.2021 - 18:53
Les entitats en defensa de les llengües catalana, basca i gallega Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià, Obra Cultural Balear, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua, Kontseilua i Mesa Pola Normalización s’han reunit a Madrid amb representants d’ERC, Junts, PDeCAT, CUP, En Comú Podem, PNB, Compromís, BNG, Més País i Bildu per impulsar una estratègia en defensa del català, basc i gallec a la Llei de l’Audiovisual. El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha demanat a les formacions que facin ‘un bon ús de l’aritmètica parlamentària’.
La reunió s’ha produït en paral·lel a l’acord assolit entre ERC i el govern espanyol per a l’aprovació de la Llei Audiovisual i del pressupost general de l’estat per al 2022. L’entesa entre els republicans i el govern de Pedro Sánchez passa per la creació d’un fons estatal per finançar part de la producció audiovisual en les llengües cooficials.
Cuixart no ha volgut valorar l’acord, però ha recordat que ara s’ha d’obrir un tràmit parlamentari on les formacions poden presentar esmenes, i espera que serveixi per millorar la llei amb la inclusió de mesures que protegeixin els drets lingüístics de tots els ciutadans de l’estat.
‘Exigim als representants polítics que tinguin la mateixa ambició que hi va haver amb la creació de TV3’, ha dit abans de recordar que les quotes ‘són importantíssimes’ i que aquesta qüestió ha d’estar ‘per sobre els interessos empresarials'”. ‘Apel·lem als partits a que defensin amb tota la força del món’ a la negociació que ara comença, ha conclòs.
Entre altres, les entitats reclamen que la llei tingui un reglament sancionador ‘clar i concís’ que eviti que les plataformes prefereixin pagar la multa abans que complir la llei. Cuixart ha recordat que sense un règim sancionador ‘rigorós’ tots els acords assolits no serviran de res.
Les entitats també reclamen que les plataformes no es puguin negar a incloure al catàleg els doblatges i substitució que facilitin les administracions, i que aquelles que tenen la seu fora d’Espanya hagin de complir la quota de compra o inversió a la producció audiovisual en llengua cooficial. A més, reclamen que s’estableixi una quota de finançament anticipa per a produccions en català, basc i gallec, i que aquesta quota s’estableixi per hores per evitar que les plataformes doblin només pel·lícules, i no sèries. També que RTVE difongui tots els seus continguts amb opció doblada, i especialment els continguts del canal infantil i juvenil i les seves webs i aplicacions.
El treball que dia a dia fem les entitats en defensa de les llengües minoritzades, traslladat hui als partits que tenen la clau de govern a Madrid, per a que la futura llei de l'audiovisual seguisca els manaments de la Carta europea de les llengües i no menys que això. pic.twitter.com/GquXmW6Gq4
— Anna Oliver Borràs (@OBorrasAnna) December 15, 2021