Les empreses de ‘vending’ signen un codi de bones pràctiques per a protegir els drets dels consumidors

  • L'Agència Catalana del Consum impulsa aquesta iniciativa pionera en el sector

VilaWeb

ACN

17.01.2018 - 14:37
Actualització: 17.01.2018 - 17:08

L’Associació Catalana de ‘Vending’ (ACV) i les associacions de consumidors més representatives de Catalunya, a instància de l’Agència Catalana de Consum, han signat avui el primer codi de bones pràctiques en el sector de la venda automàtica sota la denominació de ‘Codi de conducta de les empreses operadores de serveis de venda per mitjà de màquines automàtiques’.

L’objectiu d’aquest codi de conducta, el primer que se signa i pioner al sector, és millorar la protecció dels consumidors que realitzen compres a través de màquines automàtiques. Les empreses es comprometen amb la signatura a incloure informació addicional dels productes que es comercialitzen a través d’aquestes màquines i en els casos de productes alimentaris informar si poden provocar al·lèrgies o intoleràncies. En el codi s’estableix que les empreses d’alimentació estaran obligades a lliurar un rebut de compra.

Amb aquesta signatura, l’ACC impulsa aquest nou pas en la regulació de la venda automàtica a Catalunya, ja recollida al Codi de Consum de 2010. Les empreses signatàries es comprometen, entre d’altres, a facilitar informació sobre els ingredients que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies o l’obligatorietat d’entregar un comprovant de compra en el cas de les màquines que dispensen aliments; accions orientades a optimitzar la defensa i garantir el ple exercici dels drets de les persones consumidores, així com la disciplina del mercat, en les relacions de consum per mitjà de màquines automàtiques.

L’acte de signatura l’ha presidit el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, i hi han assistit la directora de l’ACC, Montserrat Ribera; el president, el vicepresident i el secretari general de l’ACV, Toni Romero, Giuseppe Cera i Francesc Company, respectivament. Per part dels consumidors, han signat el codi Matilde Torralba de l’Associació de Consumidors de la Província de Barcelona (ACPB); Carme Sabater de la CUS, Salut, Consum i Alimentació; José Luis Nueno de l’Associació de Consumidors en Acció de Catalunya-FACUA; Salvador Domínguez de la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC); Noemí Mascaraque de la Federació Unió Cívica de Consumidors i Mestresses de Casa de Catalunya (UNAE); Anna Tardà de l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya (OCUC) i Jordi Tarruella de l’Associació d’Impositors de Bancs i Caixes d’Estalvi de Catalunya (AICEC- ADICAE).

Les empreses signatàries, que podran utilitzar el segell de confiança que recull el codi, es comprometen a millorar la informació que es facilita abans de fer qualsevol despesa i a proporcionar els mitjans necessaris perquè les persones consumidores puguin exercir els seus drets un cop feta la compra. Tot i que la normativa preveu que aquestes màquines lliurin el comprovant a partir del 2020, les empreses que s’hi adhereixin es comprometen a avançar aquest termini al 31 de desembre de 2018. La resta de màquines automàtiques, excepte les recreatives i d’atzar, ja ho han de fer des del passat 31 de desembre de 2016.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor