29.03.2018 - 13:45
Catalunya, i especialment Barcelona, són ‘un destí molt atractiu’ per a les empreses britàniques quan es materialitzi la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), segons ha afirmat el president de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, Christopher Dottie, en una entrevista a l’ACN. Queda un any per a la materialització del Brexit, prevista pel 29 de març de l’any vinent, i algunes empreses britàniques volen tenir una segona seu en un país de la UE quan la sortida del Regne Unit del club comunitari sigui una realitat.
En aquest context, Dottie ha assenyalat que ‘Catalunya, i particularment Barcelona, són molt bones candidates per a aquesta inversió’. Segons l’empresari, ni el vot a favor del Brexit ni la situació política a Catalunya han afectat les empreses. El president de l’organització empresarial ha destacat que ‘la inversió de les empreses britàniques a Catalunya no ha canviat’ arran dels esdeveniments polítics dels darrers mesos.
‘Hi ha estabilitat, no hi ha motius perquè les empreses estiguin preocupades i no hem vist cap caiguda en les inversions’, ha dit.
Segons Dottie, les empreses britàniques que s’estan instal·lant a Catalunya ho fan per les infraestructures, la qualitat del sistema educatiu i la legislació laboral. Entre els punts forts de Catalunya també es troba el ‘talent’. ‘El talent és un factor molt important’, ha dit. A més, Dottie ha destacat la capacitat que té Barcelona d”atreure talent de tot el món’. ‘Barcelona és un lloc molt atractiu per a moltes empreses multinacionals, incloses les britàniques’, ha destacat.
El president de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya ha remarcat que ‘la relació entre Gran Bretanya i Catalunya és forta’ i que les empreses britàniques ‘són conscients de la situació política’ a Catalunya. A més, ha destacat que el context polític ‘no ha afectat’ les inversions perquè ‘les empreses no tenen opinió política’. També ha indicat que una de les característiques del teixit empresarial britànic és que ‘s’allunya molt de la política’. Amb tot, ha reconegut que ‘algunes empreses britàniques van tenir por’ arran de la celebració del referèndum de l’1-O i de la declaració d’independència del Parlament. Segons Dottie, entre les principals ‘preocupacions’ dels empresaris britànics es trobava la por que es poguessin imposar dobles impostos.
La inversió britànica a Catalunya es manté
Pel que fa als efectes del vot a favor de la sortida del Regne Unit de la UE, l’empresari ha dit que ‘fins ara no hi ha hagut cap efecte negatiu’ en la inversió britànica a Catalunya. Dottie ha assenyalat que aquesta ‘s’ha mantingut’ en els darrers mesos i que ho continuarà fent perquè les empreses ‘no tenen previst fer cap canvi’ pel que fa a la seva ‘inversió’ i ‘compromís’ amb Catalunya. Així i tot, ha remarcat que les empreses ‘agrairien’ que hi hagués ‘un camí de futur clar’ i ‘tenir la màxima certesa possible’.
En canvi, el Brexit ha provocat alguns efectes negatius, tot i que sense massa repercussió a la pràctica. Segons l’empresari, de moment, els únics efectes negatius del Brexit són ‘la sensació de canvi, la incertesa i els canvis de divises’, que encareixen el preu dels productes per als consumidors britànics. La volatilitat de les divises és precisament un dels factors més ‘preocupants’. ‘Fa més difícil que les empreses catalanes exportin al Regne Unit’, ha afirmat Dottie.
Les empreses britàniques a Catalunya, a favor d’un Brexit tou
L’efecte del Brexit sobre les empreses britàniques a Catalunya dependrà de com es desenvolupin les negociacions entre el Regne Unit i la UE. ‘Hi ha una diferència molt important entre unes negociacions positives o negatives a partir d’ara’, ha remarcat Dottie. Segons el president de l’organització empresarial, les empreses britàniques a Catalunya aposten per un Brexit tou, que implicaria la sortida del Regne Unit de les institucions polítiques europees però mantenint l’accés al mercat comú. Un Brexit tou, per tant, permetria que les empreses britàniques mantinguessin els avantatges i les facilitats comercials que gaudeixen fins ara amb la UE.
Dottie, però, ha recordat que el Brexit tou no és la ‘solució’ per la qual està apostant el govern britànic. ‘El govern del Regne Unit està buscant una solució bastant dura i allunyada de la UE en l’àmbit econòmic’, ha afirmat. Aquesta és una opció que, segons Dottie, no beneficiaria ni a les empreses britàniques a Catalunya ni a les exportacions de les empreses catalanes. ‘Que el Regne Unit surti del mercat únic o dels acords duaners podria ser molt perillós’, ha alertat.
Segons el president de la Cambra de Comerç Britànica a Espanya, un cop es materialitzi el Brexit, especialment si l’opció que tira endavant és la del Brexit dur, els sectors que depenen molt de la inversió britànica, com el turisme, podrien ser els més afectats a curt termini. Tanmateix, segons l’empresari, els efectes del Brexit serien especialment ‘preocupants’ en aquells sectors basats ‘en la fabricació, béns i productes’, ja que ‘depenen dels fluxos de productes’.
L’automoció, un dels sectors més perjudicats pel Brexit
El president de l’organització empresarial ha alertat que un dels sectors més perjudicats per la sortida del Regne Unit de la UE és l’automoció, ja que les peces han de passar diverses fronteres abans d’arribar al país de destí. Segons Dottie, altres sectors, com per exemple l’hortofructícola, també patirien les conseqüències del Brexit perquè l’entrada de productes al Regne Unit es podria veure ‘retardada’. ‘Qualsevol canvi que impliqui més aranzels i més controls fronterers dificulta que les empreses puguin avançar’, ha assenyalat.
L’empresari ha assenyalat que a les empreses ‘no els preocupa’ que es produeixi un Brexit tou, però que, en canvi, sí que els preocupa que hi hagi ‘una limitació de migració i de fluxos de talent’. L’empresari ha avisat que el que no volen les empreses britàniques que inverteixen a Catalunya és que el Brexit suposi ‘un càstig’. Per tal que això no sigui així, Dottie ha instat les administracions públiques que ‘conscienciïn la UE i la societat de la importància de la inversió britànica i de la relació entre el Regne Unit i Catalunya’.