11.04.2025 - 16:19
|
Actualització: 11.04.2025 - 18:00
La majoria d’anticonceptius són per a les dones, de fet, solament hi ha dos disponibles per als homes per a prevenir l’embaràs: els preservatius i les vasectomies. Així, malgrat que vora un quart de les dones empren una píndola anticonceptiva oral, no existeix un equivalent disponible per als homes. O almenys fins ara. Un nou anticonceptiu masculí sense hormones, el primer d’aquestes característiques, ha començat la fase 2 de proves clíniques després d’haver donat resultats molt positius en estudis amb animals i en la primera fase d’assaigs amb humans. El fàrmac, anomenat YCT-529, és un comprimint oral que bloca la producció d’espermatozoides sense alterar les hormones sexuals i sense causar efectes secundaris destacables.
É un medicament oral i sense hormones, desenvolupat per la farmacèutica YourChoice Therapeutics en col·laboració amb la Universitat de Minnesota i la Universitat de Colúmbia. Els estudis previs en animals han estat determinants: en ratolins mascles, el fàrmac ha causat infertilitat i ha evitat embarassos en el 99% dels casos en tan sols quatre setmanes d’ús. En primats no humans, ha reduït el recompte d’espermatozoides en dues setmanes. En tots dos casos, la fertilitat s’ha recuperat completament quan s’ha deixat de prendre el fàrmac: els ratolins en sis setmanes i els primats en un període d’entre deu i quinze setmanes. No s’hi han detectat efectes secundaris.
Un avenç després de dècades sense innovació
Els anticonceptius masculins basats en hormones han estat descartats sovint pels efectes indesitjats, com ara guany de pes, depressió o alteracions en el colesterol. El YCT-529 representa, doncs, una via completament nova. La clau del funcionament d’aquest fàrmac és que bloca un receptor específic de l’àcid retinoic, el RAR-alfa, que participa en la formació dels espermatozoides i el desenvolupament embrionari. Com que n’actua de manera selectiva, s’eviten altres alteracions cel·lulars.
La professora Gunda Georg, corresponsal principal de l’estudi i directora del projecte a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Minnesota, n’ha destacat el potencial: “Una píndola masculina segura i eficaç oferirà més opcions a les parelles per controlar la fertilitat. Permetrà compartir amb més equitat la responsabilitat de la planificació familiar i proporcionarà autonomia reproductiva als homes.”
De la recerca als assaigs amb humans
Els resultats de la investigació, publicats a la revista Communications Medicine, han permès d’encetar la fase d’estudis clínics amb humans. La fase 1, centrada en la seguretat, ja s’ha completat amb èxit, segons que ha informat YourChoice Therapeutics, tot i que encara no se n’han fet públics els resultats. Ara s’ha encetat la fase 2, en què s’analitzen la seguretat i l’eficàcia del medicament a mitjà termini. Aquesta fase va començar a Nova Zelanda el setembre del 2024.
Nadja Mannowetz, cofundadora i directora científica de la farmacèutica, ha dit: “Aquest estudi ha posat les bases per als assaigs clínics amb humans, que avancen de manera eficient. Amb una taxa d’embarassos no desitjats que frega el 50% als Estats Units i arreu del món, calen més opcions anticonceptives, especialment per als homes.”
Fa més de quatre dècades que no s’aprova cap nou anticonceptiu masculí. L’últim avenç remarcable fou la vasectomia mínimament invasiva als anys vuitanta. Tanmateix, la demanda d’innovació ha crescut notablement. Una enquesta feta el 2023 entre més de dos mil homes revela que més del 75% estarien disposats a provar nous mètodes anticonceptius. També s’hi reflecteix la confiança de moltes dones en què les seves parelles masculines prenguin aquesta responsabilitat.
“Les dones han carregat amb el pes de la contracepció durant massa temps”, ha dit Mannowetz en un comunicat recent. “Les dades mostren que els homes volen implicar-s’hi i que les dones hi confien. Després de gairebé dos segles sense innovació en la contracepció masculina, ja és hora de canviar, i ens en sentim part.”
Mentrestant, continua la recerca d’altres mètodes anticonceptius masculins no hormonals. El 2024, investigadors del Baylor College of Medicine van provar en ratolins una altra molècula, la CDD-2807, que, injectada, impedeix que els mascles fecundin femelles. Però encara no ha entrat en assaigs clínics.