21.01.2016 - 22:00
|
Actualització: 21.01.2016 - 22:16
La majoria d’esquerres de les Corts Valencianes han fet la primera passa per a tombar la barrera electoral del 5%, que durant molts anys ha tancat la porta de la institució a la pluralitat i a formacions petites. La reivindicació d’abaixar el llistó al 3% ja ve de lluny, però fins ara no havia estat possible de proposar-ho pel blocatge del Partit Popular. Abans-d’ahir es va crear la ‘comissió especial d’estudi sobre la possibilitat d’una àmplia reforma de l’Estatut d’Autonomia’, que començarà a treballar a principi de febrer.
La comissió serà presidida per Ana Barceló (PSPV). En serà vice-president Jordi Juan (Compromís) i secretària María José Català (PP). L’objectiu és que les conclusions de la comissió per a la reforma de l’estatut que permeti de canviar la llei electoral es puguin tancar d’ací a un any.
Les propostes de canvi de la llei electoral
La comissió començarà debatent la reforma de la llei electoral per a passar del 5% al 3%. En aquestes últimes eleccions, aquest exigència ha impedit que continués a la cambra Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), que va obtenir més de cent mil vots, amb un 4,38% del total.
PSPV, Compromís i Podem reivindiquen el canvi de la llei electoral també per a instaurar un sistema d’elecció directa comarcal d’una part dels diputats de les corts, a més de la limitació de mandats dels presidents i l’eliminació de l’aforament legal dels diputats.
La reforma de l’estatut requereix una majoria qualificada de dues terceres parts de la cambra: 60 diputats. PSPV (23), Compromís (19) i Podem (13) sumen 55 diputats conjuntament. Per tant, necessiten la concurrència de Ciutadans o del PP. Amb Ciutadans (13), la majoria és de 68 diputats. Ciutadans es mostra disposat a parlar d’alguns aspectes de la reforma, com ara la barrera del 3% i l’eliminació de l’aforament dels diputats.