14.02.2018 - 13:01
|
Actualització: 14.02.2018 - 20:51
El ple de les Corts Valencianes ha aprovat la proposició de llei per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià. El nou projecte –presentat pels grups del PSPV-PSOE, Compromís i Podem– substitueix l’anterior decret-llei del plurilingüisme, anul·lat parcialment pel Tribunal Superior de Justícia del País Valencià després d’un recurs del sindicat CSI-F.
La nova llei deroga un altre decret-llei que promovia el plurilingüisme en el curs actual per als alumnes d’infantil de 3 anys. La iniciativa ha comptat amb 57 vots a favor del PSPV, Compromís i Podem i 38 en contra de Ciutadans i Podem.
Els grups impulsors han defensat que la llei mira de superar la manca de domini efectiu de les dues llengües oficials i d’una tercera llengua estrangera. Aquest ha estat l’argument del diputat de Podem Cèsar Jiménez, qui ha remarcat que el model vol garantir les eines necessàries als alumnes per a decidir en quina llengua volen comunicar-se. Jiménez ha demanat d’apartar la llengua del debat electoralista i ha defensat els arguments pedagògics i dels experts que sustenten la llei.
‘Monolingüisme franquista’
El diputat de Compromís Josep Nadal ha considerat la llei com ‘un pas de gegant’ i ha assenyalat que supera el ‘suprematisme’ i el ‘monolingüisme franquista’. Nadal ha afegit que amb l’enfrontament no s’avançaria mai i ha acusat el PP de fer ‘guerracivilisme’. Tot i que ha dit que no era la llei que Compromís hauria fet, ha valorat que garanteix la pluralitat.
Per la seva banda, la diputada socialista Ana Besalduch ha defensat que amb la norma se superaran ‘els nefastos resultats’ del govern anterior. A més, ha criticat que el PP tregui els fantasmes del catalanisme i l’adoctrinament per a ‘tapar vergonyes’ i que Cs està en una cursa per ‘avançar per la dreta el PP’.
El text ha tingut el vot en contra de Ciutadans, que ha qualificat el model de ‘plurilingüisme adulterat cap al nacionalisme’ i considera que imposa el català, limitant la capacitat de decisió de les famílies. Els quatre diputats que van abandonar el grup de Ciutadans hi han votat a favor.
El grup popular també hi ha votat en contra, perquè considera que la proposta és ‘sectària i nacionalista’ i que forma part del ‘procés valencià’. La proposició aprovada estableix un mínim d’un 25% d’hores lectives en castellà i català i entre el 15% i el 25% d’anglès. La resta de percentatges i la concreció de l’aplicació de la llei els establirà cada centre educatiu d’acord amb el seu projecte lingüístic.