Les Corts Valencianes aproven la llei d’igualtat LGTBI

  • El PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans voten a favor de la llei, mentre que el PP s'absté

VilaWeb

Europa Press

21.11.2018 - 13:52
Actualització: 21.11.2018 - 16:13

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat avui, amb el suport de tots els grups menys el PP, que s’ha abstingut, la llei d’igualtat de les persones LGTBI, que estableix mesures en sanitat, educació, ocupació i atenció social per aconseguir una ‘igualtat real’ i lluitar contra la LGTBfòbia. La norma també prohibeix les teràpies d’aversió per modificar l’orientació sexual o identitat de gènere, que es cataloguen com a infracció molt greu, amb multes de 60.000 a 120.000 euros.

La llei reconeix la igualtat i el dret a la no discriminació de les persones lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals i inclou una ‘clàusula general antidiscriminatòria’ que assenyala que les administracions públiques del País Valencià i el Síndic de Greuges han de vetllar per aquest dret i podran actuar d’ofici, sense necessitat de denúncia o queixa.

A més, la Generalitat prestarà assessorament jurídic, assistència sanitària i mesures socials a les víctimes de la LGTBfòbia, que tindran tots els drets reconeguts en l’estatut de la víctima. En aquesta línia, es crea el Consell valencià LGTBI com a òrgan de participació ciutadana en drets i llibertats, i es garanteix un servei d’informació, orientació i assessorament integral a aquestes persones i els seus afins. També es crea l’Espai de la Memòria LGTBI per promoure el coneixement i investigació sobre la història del col·lectiu.

Al llarg del seu articulat, la norma estableix mesures en l’àmbit de la salut, que van des de la formació del personal sanitari per garantir una atenció respectuosa a totes les persones, serveis específics per atendre les necessitats particulars de les persones LGTBI o la garantia d’accés a les tècniques de reproducció assistida.

Pel que fa a l’educació, aposta per un sistema ‘respectuós, lliure de tota pressió, agressió o discriminació per motius d’orientació sexual’, incorporant el tractament de la diversitat sexual i familiar en els currículums –dins de l’àmbit competencial– i elaborant programes i guies d’educació sexual.

Així mateix, s’aborden polítiques de foment de la igualtat i no discriminació en l’ocupació, mesures en cas de violència en l’àmbit familiar o la garantia que no hi hagi discriminació cap a aquest col·lectiu en la valoració d’idoneïtat en els processos d’adopció.

La Generalitat implementarà mesures per contribuir a l’atenció i visibilitat de les persones LGTBI, accions per garantir el respecte a la diversitat sexual, familiar i de gènere en l’àmbit rural, commemorarà i donarà suport a la celebració de dates, actes i esdeveniments per a la normalització i igualtat real, i oferirà suport als municipis assessorament perquè llancin els seus plans locals LGTBI.

‘Un dia gran’
Durant el debat, la diputada Llum Quiñonero (Podem) ha exposat el dictamen previ de la comissió i ha conclòs la seva intervenció amb unes emotives paraules, assegurant que en els anys 80 ella mateixa va rebre una amenaça que la matarien com a Yolanda González, lesbiana com ella: ‘A ella la van matar, jo sóc aquí visqui lluitant pels drets’.

La socialista Rosa Mustafá ha assegurat que avui és ‘un dia gran’ i ha recordat la figura del seu company de partit Pedro Zerolo, un ‘incansable en la lluita dels drets LGTBI’. Ha posat en valor aquesta llei perquè ‘la discriminació no surti de franc’, amb el règim sancionador que s’incorpora, i ha defensat l’espai de la memòria del col·lectiu, ‘no només per justícia i reparació’, sinó per donar a conèixer la història a tota la societat.

A títol personal, ha recordat que una vegada un policia que va exercir a València a la fi de la dictadura li explicava a la seva germana i a ella com anaven a ‘els famosos urinaris de la plaça de l’ajuntament, on quedaven els gais’ a detenir-los i multar’ per ser com eren ‘i si seguís viu, estaria orgullós que la seva néta estigui votant ara per reparar aquell mal’.

‘Que ningú més hagi de viure dins l’armari, que ningú per edat hagi de tornar a entrar-hi, per totes les persones que han viscut amb por o no han pogut suportar aquesta realitat tenim l’obligació d’aprovar aquesta llei’, ha destacat.

Fran Ferri (Compromís) ha mostrat la seva satisfacció a nivell personal i polític i ha indicat que ell, com molts, han viscut en primera persona algun o molts moments de ‘falta d’igualtat, discriminació i odi’, i ha preguntat als diputats heterosexuals quants d’ells ‘han tingut por de donar-li la mà a la seva parella al carrer o han analitzat l’entorn abans de fer un petó’.

Per això, ha defensat aquesta llei imprescindible ara i fa deu anys, que s’aprova ara perquè quan els valencians ‘expulsen l’homofòbia de les institucions, entra per la porta la igualtat’. Ha ressaltat que s’aposta per una educació inclusiva, la lluita contra l’assetjament i la memòria històrica LGTBI. ‘Seguim, perquè mai ningú hagi d’amagar el que és’, ha afegit.

‘Inundar-ho tot de plomes’
Cristina Cabedo (Podem) ha fet valdre la lluita del col·lectiu per sobreviure, amb l”alegria dels valents’ i ha assegurat que ‘ja toca sortir i volar alt i inundar-ho tot de plomes’. ‘No només condemnem l’odi, ens omplim la boca i el cor de llibertat’, ha dit.

El diputat de Ciutadans Emilio Argüeso ha celebrat el pas donat i especialment enterrar ‘d’una vegada per totes qualsevol forma de discriminació i tractaments aberrants, veritables tortures’ a les persones LGTBI. ‘Parlem de dignitat, de respecte, d’apostar per la diversitat afectiva, sexual i familiar, acabar amb el silenci i les barreres de la por’, ha comentat, criticant les esmenes que manté el PP que ‘buiden de contingut’ aquesta llei.

Esmenes del PP
Precisament la popular Blanca Garrigues ha anunciat l’abstenció del seu grup perquè és ‘més el que uneix’ que el que separa, ha defensat la necessitat de lluitar contra la LGTBfòbia, però ha criticat que la llei necessita recursos per ser aplicada i no estan. El PP plantejava en les seves esmenes pel que fa a l’educació el tractament de la diversitat sexual especificant el respecte a la llibertat de càtedra, l’autonomia pedagògica i l’ideari propi del centre.

Aquesta qüestió ha estat criticada per Ferri, que ha recordat com en una universitat privada de València es parlava a les classes de l’homosexualitat com una malaltia. A més, també ha criticat que el PP proposés eliminar l’article que prohibeix les teràpies d’aversió. Sobre això, la popular ha dit que les seves esmenes busquen complir la constitució i ‘evitar problemes futurs’ com la comissió bilateral que es va obrir després de l’aprovació de la llei trans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor