Les Corts Valencianes aproven la tramitació de la llei de la taxa turística

  • No hi ha hagut cap sorpresa en les votacions i el Botànic ha votat en bloc a favor de tramitar una norma que no entrarà en vigor aquesta legislatura

VilaWeb

Text

Esperança Camps Barber

14.07.2022 - 19:36
Actualització: 14.07.2022 - 19:53

El nom oficial de l’anomenada taxa turística és Llei valenciana de mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible. Sense sopreses en la votació,  les corts l’han presa en consideració per a tramitar-la i aprovar-la. Això ja serà després de l’estiu perquè demà es farà el darrer ple d’aquest curs parlamentari.

El debat per a fixar posicions s’ha acabat a dos quarts de set. Ha estat, per tant, el darrer punt d’un ple òmnibus que ha arreplegat tot de temes que els diputats no podien deixar per a setembre. Entre ells, la convalidació del decret del Consell d’ajuts als autònoms.

El secretari autonòmic Francesc Colomer, protagonista

La llei de la taxa turística ha vingut precedida de molt de soroll per part de l’empresariat, però també per part del grup socialista que fins fa vint-i-quatre hores no va dir que hi votaria a favor. I d’això s’ha aprofitat l’oposició. PP, Ciutadans i Vox s’han acarnissat sobre el paper d’ostatge de Compromís i Unides Podem dels socialistes i del president Ximo Puig que no ha estat present a l’hemicicle.

I encara hi ha hagut un altre protagonista absent en el debat. El nom del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer l’han esmentat tant Trini Castelló, portaveu del PSPV, com tots tres partits de l’oposició. Castelló n’ha defensat aferrissadament la gestió de tots aquests anys.

L’oposició també l’ha usat per a llançar-lo contra els socis del Botànic. No debades, Colomer s’ha desmarcat des del primer moment de l’oportunitat d’imposar la taxa turística. Ja ho va dir el mes de desembre quan els tres grups del govern van signar l’acord que ha donat peu a la llei que ara comença a tramitar-se, i ho ha dit aquests dies, quan s’acostava el moment d’entrar-la a les corts. “Tenen un savi del turisme entre vostés, però el maltracten”, ha dit el diputat del PP, el benidormer Manuel Pérez Fenoll. Pérez Fenoll va ser batlle de Benidorm entre els anys 2006 i 2009. Minuts després n’ha demanat la dimissió. Per coherència, ha dit.

No és la llei de ningú, és la del consens

Tots tres grups del botànic han coincidit a dir que la llei que ara es tramita no és la que agradaria a cadascun d’ells de manera particular. “És el resultat d’una negociació, és moderada, és raonable, i és avalada per desenes d’informes”, ha dit el diputat d’Unides Podem, Ferran Martínez. A continuació ha citat desenes de països i ciutats que apliquen la taxa turística a tota Europa i ha citat les ciutats de Granada, Màlaga i Sevilla, governades per la dreta, que han demanat a la Junta d’Andalusia la implantació d’una taxa municipal prou semblant a la que s’ha aprovat a les Corts Valencianes.

Martínez també ha dit que allà on s’aplica un impost a les pernoctacions no s’ha apreciat cap baixada en l’afluència i que allà on té un objectiu finalista, com és el cas de la valenciana, ha millorat l’oferta. “Durant la tramitació estem disposats a incorporar propostes que milloren el text, però no demanarem permís a cap lobby ni als seus peons”, ha dit Martínez en referència a les patronals hoteleres i, també, a Francesc Colomer.

La síndica de Compromís, Papi Robles, ha coincidit amb Martínez que els visitants han de contribuir a mantenir les infraestructures, la neteja, la preservació del territori i tots els valors pels quals el País Valencià té tant d’atractiu. “La gent que viu a Benidorm no ha de pagar el servei de neteja o de manteniment de les platges o dels carrers de la ciutat per a aquells que venen a passar uns dies. Ens diuen que deixaran de venir turistes i ens sorprèn que vostès que volen ser més europeus que ningú, ara no vulguen aplicar una taxa que es paga a tota Europa”, ha dit Robles als grups de la dreta i l’extrema dreta.

Trini Castelló, la portaveu socialista, ha hagut de fer molts equilibris per a justificar els dubtes plantejats pel seu grup la setmana passada. “Els socialistes pensem que la raó està molt repartida i tenir aquesta actitud ens fa allunyar de cap sectarisme. Hem d’escoltar la gent que no pensa com nosaltres. El diàleg és el camí del consens”, ha dit per a afegir que això és el que els ha retardat a fixar la seua posició com a grup. Castelló ha admès també que aquesta llei no era la seua prioritat i ha demanat de continuar escoltant el sector mentre dure la tramitació de la llei.

La sal grossa de l’oposició

El PP, Ciutadans i Vox, han qualificat de dia molt negre per al turisme, i que la defensa dels interessos dels valencians obliguen a votar rotundament no a aquesta llei. Han recordat també que molts valencians hauran de pagar aquest impost perquè hi ha molt de turisme interior. El PP ha demanat al president Puig valentia i que no aprove la llei.

Una llei aigualida

El text que ha arribat a les corts preveu una taxa municipal i voluntària. És a dir, que cada ajuntament serà sobirà per a decidir si les instal·lacions destinades a l’allotjament turístic són gravades amb aquest impost. L’import per viatger i nit oscil·larà entre els cinquanta cèntims de les pensions i els càmpings i els dos euros dels establiments de luxe.

Els diners recaptats per aquesta via s’han de dedicar sitar a inversions i despeses vinculades a la promoció, l’impuls, la protecció, el foment i el desenvolupament del turisme sostenible”.

A l’acord a què arribaren els tres síndics del Botànic el mes de desembre, va incloure una clàusula que deia que en cap cas, l’impost no s’aplicarà fins al 2024. A la pràctica això vol dir que aquest govern no l’aplicarà mai perquè el mes de maig del 2023 hi haurà eleccions autonòmiques.

A pesar d’això, el secretari autonòmic de turisme, Francesc Colomer, es va mostrar contrari a l’aplicació d’una taxa que és vigent de fa anys al Principat, a les Illes i, d’ençà de l’1 de juliol, a Andorra. També es paga taxa turística a capitals europees que reben milions de visitants cada any com ara Roma, París, Amsterdam, Brussel·les, Viena, Lisboa, Berlín, Praga o Budapest.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor