17.01.2019 - 13:55
|
Actualització: 17.01.2019 - 15:19
El ple de les Corts Valencianes ha refusat la proposta de reforma de la llei electoral de 1987. El text, presentat pel PSPV, Compromís i Podem, que necessitava el suport de dos terços de la Cambra per prosperar i no l’ha obtingut en haver votat en contra Ciutadans i el PP. La iniciativa volia rebaixar la barrera electoral del 5 al 3% dels vots vàlids, llistes desblocades, vot preferencial, llistes cremallera, que els batlles i regidors no puguin ser diputats autonòmics o incentivar les primàries obertes a la ciutadania augmentant un 5% la subvenció electoral a qui les facin. La votació de la proposició de llei ha obtingut finalment 52 vots a favor (els del PSPV, Compromís i Podem) i 36 en contra (els del PP i Ciutadans), pel que perquè no ha aconseguit els 66 vots que necessitava ha quedat rebutjada.
El diputat socialista Alfred Boix ha destacat que era una reforma ‘possible, necessària i urgent’ i que s’ha perdut una ‘oportunitat històrica’, ja que Ciutadans ‘se situa del costat del bloqueig i avantposa el tacticisme polític al progrés’ del País Valencià perquè funciona ‘a cops d’oportunitat demoscòpica’.
El portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha defensat que donar suport a aquesta llei era estar a favor d’avançar en drets, en democràcia i en regeneració. Oposar-s’hi, diu, és quedar-se a 1987, i ha avisat Ciutadans que ’s’han equivocat i molt en Andalusia’ i ara es ‘tornen a equivocar’ en refusar la proposta.
Antonio Montiel, de Podem, ha retret a Ciutadans que al principi estigués d’acord amb aquesta reforma, però que ‘les enquestes els han fet desistir’. A més, els ha acusat d’anar ‘improvisant’, d’estar ‘pendents de premis menors electorals i de buscar el suport de la ultradreta més reaccionària d’Europa’.
PP i Ciutadans voten en contra, però diuen que cal una reforma
Luis Santamaría, del PP, ha dit que l’única finalitat de la reforma era baixar la barrera electoral ‘per quedar bé amb Esquerra Unida’, que a les darreres eleccions va quedar fora de les Corts per la barrera del 5%. A més, ha indicat que hagués estat un ‘gran error’ que s’hagués aprovat amb el suport de Ciutadans. Així i tot, ha dit que la norma necessita ser actualitzada, però ha justificat el vot en contra dient que els han ‘negat la possibilitat de participar’.
El diputat de Ciutadans Emigdio Tormo ha indicat que estan d’acord ‘en l’esperit de la llei’ i en punts com la rebaixa de la barrera electoral, però no en la ‘pressa’ ni en què no reculli la circumscripció única.