Les Corts rebutgen per unanimitat la reforma de l’Estatut d’Expresidents presentada per Podem

  • La presència dels exmandataris al CJC, principal punt de desacord entre PP i PSOE i la resta de grups

VilaWeb
Redacció
07.07.2016 - 17:12

La presència dels exmandataris al CJC, principal punt de desacord entre PP i PSOE i la resta de grups

VALÈNCIA, 7 (EUROPA PRESS)

El ple de les Corts Valencianes ha rebutjat per unanimitat la proposició de llei de Podem per a modificar l’Estatut d’Expresidents de la Generalitat, que este propi grup considera “ha perdut la seua essència” durant la tramitació parlamentària en comissió i que ha tingut com a principal punt de discòrdia entre PP i PSOE i la resta de formacions la presenta com a membres nats dels exdirigents al Consell Jurídic Consultiu (CJC).

La iniciativa per a modificar l’Estatut d’Expresidents va començar el seu camí en Corts el mes d’octubre passat i, segons ha explicat la diputada de Podem, Fabiola Meco, plantejava com a qüestió clau quin és el paper que ha de tindre un expresident i pretenia eliminar la “porta giratòria” del Consell al Consell Jurídic Consultiu.

Així, consideren que ha estat una “oportunitat perduda” i una partida que ha guanyat “l’estatus quo dels privilegis”, malgrat que amb la proposta final que s’ha votat s’aconseguien “avanços” en la rendició de comptes per part dels expresidents dels recursos públics que poden utilitzar -oficina i assessors, un règim d’incompatibilitats o la possibilitat de revocar el seu tractament honorífic i mitjans si són condemnats per sentència ferma per un delicte contra l’administració pública.

Des de Podem s’ha insistit que havia una oportunitat “històrica” de determinar “sense lligams” els beneficis i recursos que ha de tindre al seu abast un expresident, “la dignitat del qual no es mesura per anar acompanyada de privilegis”.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha recordat a la diputada de Podem que els expresidents són objecte de crítica des que assumixen el càrrec i malgrat que ha reconegut que la Comunitat Valenciana ha tingut “mala sort amb molts d’ells”, cal regular com queden després del seu pas pel Palau perquè el càrrec que han assumit prèviament és incompatible en la majoria dels casos amb qualsevol altra activitat perquè hi ha “privilegiats que poden tornar a llocs privilegiats” però també els qui “no tenen on anar”.

A més, ha indicat que això és positiu si el que es pretén és que quan són presidents no vullguen “treure-li benefici” al càrrec pensant en el futur i ha advertit que això “no és un combat contra la casta”, i alhora ha qüestionat que el CJC siga una porta giratòria i ha precisat que “l’experiència que atorga un president, els ulls pels quals mira, no són comparables a res” a l’hora de fer controls de legalitat en este organisme.

Fabiola Meco ha insistit en les seues crítiques i ha recordat en aquest punt que tindre “a un indigne (Francisco) Camps al CJC costa 74.400 euros, més que no cobra Puig” i si se suma el cost de l’oficina que disposa Fabra la xifra arriba a 150.000 euros.

REVENGISME POLÍTIC

El diputat del PP José Juan Zaplana ha confessat haver perdut amb este debat la “innocència política” i ha assegurat que el vot en contra de Podem a la seua pròpia iniciativa respon a l’actitud de “o m’en isc amb la meua o me’n porte la pilota i no juga ningú més”. Ha lamentat que després de huit mesos de debat d’una proposició inicial que “gairebé volia derogar la llei” d’Estatut d’Expresidents i construïda “sobre el revengisme polític” i haver arribat a modificacions i acords no s’haja aprovat.

També ha incidit, en el sentit del PSPV, que el CJC és una forma que els expresidents no tinguen “obligacions amb ningú” i aporten el seu coneixement i experiència a favor dels interessos de la Comunitat. Així, ha defensat que el temps i la vocació dedicada pels exmandataris és una cosa que “no es pot perdre l’endemà de deixar de ser president”. “Volen carregar-se als expresidents perquè no tenen cap al temps”, ha indicat.

MIRAR LA LLUNA O EL DIT

La portaveu adjunta de Compromís Mireia Mollà ha lamentat que amb esta proposta s’ha perpetuat la figura de les portes giratòries i ha acusat a alguns grups de mirar el dit que apunta a la lluna en lloc de a la lluna en si, i ha lamentat que no s’ha volgut abordar expressament la “idea preconcebuda de compensar als expresidents”.

Ha demanat al grup socialista que no jugue “a l’amagatall” i ha plantejat, per exemple, la possibilitat que els exdirigents pogueren opinar en el Consell Econòmic i Social i no estar al CJC on “no fan res perquè no poden fer-ho”, en tindre veu però no vot.

“NO REFLECTIX UN BON TREBALL”

Per a Antonio Subiela (Ciutadans) esta proposta “no reflectix un bon treball” i tot i que cal adaptar a la nova realitat social la figura de l’expresident no s’ha arribat a la qüestió fonamental: què suposa ser president de la Generalitat.

En este sentit, ha indicat que “fa la sensació que volem amagar-los, com si ens avergonyirem, és cert que d’alguns sí”, però no ha de ser esta la intenció que guiï la reforma. A més, ha defensat que a un expresident “no cal buscar-li jubilació digna, sinó reconeixement digne”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor