Les Corts donen llum verda a la reforma de la llei per a poder revocar senadors territorials

  • El PP vota en contra i el PSPV a favor però només "per l'acord polític" que té amb Podem

VilaWeb

Redacció

19.10.2016 - 16:29
Actualització: 19.10.2016 - 19:19

El PP vota en contra i el PSPV a favor però només “per l’acord polític” que té amb Podem

VALÈNCIA, 19 (EUROPA PRESS)

El ple de les Corts ha donat llum verda este dimecres a la reforma de la llei de designació de senadors territorials, plantejada per Podem, per a establir la possibilitat de revocar-los quan incorren en comportaments que susciten pèrdua de confiança o provoquen el desprestigi de les seues institucions. El PP ha votat en contra i la resta de grups a favor, tot i que el PSPV ha assenyalat que ho ha fet per “lleialtat a l’acord polític” que té amb Podem.

Tal com consta a la llei aprovada, el procés de revocació deu iniciar-se a proposta de com a mínim dos grups parlamentaris que representen almenys una dècima part dels membres de les Corts i que l’esmentada revocació siga aprovada per dos terços de la cambra sense oposició del grup proponent del senador a revocar.

El portaveu de Podem, Antonio Montiel, ha assenyalat que els senadors territorials “representen el conjunt de la Comunitat i són elegits a través del Parlament autonòmic”. Per tant, ha destacat que “hi ha una relació directa de confiança i submissió d’estes persones a esta Cambra”.

“Qui pot elegir, pot també revocar”, ha dit Montiel, que ha manifestat que esta llei “atén una demanda social de responsabilitat política, de rendició de comptes i de control de l’acció dels representants polítics”.

Montiel considera que el Senat tal com està configurat actualment és “un aparell car, poc operatiu i que no ha demostrat la seua utilitat”, però entén que “mentre existisca volem poder triar els millors per a representar la sensibilitat dels nostres ciutadans” i que existisca “el dret a canviar d’opinió”.

El socialista Manolo Mata ha indicat que el seu grup vota a favor d’esta llei presentada per Podem “per lleialtat a un acord polític que tenim”, però considera que “estem experimentant per a obrir un mecanisme de possible revocació d’un senador que, en la pràctica, és impossible”. “No podem fer lleis pensant en persones concretes, perquè algun dia algú utilitzarà estes lleis per a colpjar-nos a nosaltres”, ha afegit.

També ha criticat que la llei incloga “conceptes jurídics indeterminats i conceptes morals en l’exigència de comportaments polítics”. Alhora, davant de les paraules de Montiel que amb esta norma busquen “triar els millors” senadors, Mata ha replicat que “la política no és una meritocràcia, és la voluntat popular i el poble és el que decidix qui els representa”.

“NO ESTÀ EN UNA MANIFESTACIÓ, ESTÀ FENT LLEIS”

“Vostè és tan polític com nosaltres, vostè no està en una manifestació, està fent lleis i ha de pensar en el conjunt de la ciutadania”, ha dit Mata a Montiel.

“No puc ser ni la meitat de contundent, ni de clar, ni deixar en evidència esta pseudollei de manera tan clara com ho ha fet el senyor Mata”, ha dit després el diputat popular Alfredo Castelló, qui ha advertit de la “vulneració de la Constitució” que suposa esta norma.

Castelló ha subratllat que “una cosa és obrir un debat com s’ha obert a la Comunitat de Madrid i una altra és portar una llei a les Corts per a aprovar-la i canviar el sistema actual”. Segons la seua opinió, esta norma és una “cafrada”.

Per part de Compromís, Mireia Molla ha destacat que “va sent hora que prenga sentit el concepte d’assumpció de responsabilitats polítiques”, i ha manifestat que “la societat va més ràpida que la Constitució”.

Mollà ha defensat dues esmenes presentades pel seu grup. Una d’elles demanava distribuir proporcionalment entre tots els grups de la Cambra el nombre de senadors a elegir, però no ha eixit endavant. Sí ha estat aprovada una altra que elimina de la llei la compareixença prèvia obligatòria dels candidats a senadors territorials.

Des de Ciutadans (C’s) Carmen Sánchez ha criticat que el PP no haja presentat “ni una sola esmena” tot i que entén que “era un bon moment per a dialogar, esmenar, aportar i aconseguir entre tots una bona llei”.

RITA BARBERÁ

Sánchez ha recordat que l’exalcaldessa de València Rita Barberá va ser elegida senadora territorial en les Corts i “a dia de hui res es pot fer per a traure-li l’acta, ni tan sols esta proposició de llei”.

Per esta raó, ha dit que amb esta llei es busca “garantir una representació digna al Senat en la pròxima legislatura i no una persona que ix dia sí i dia també a la premsa per estar investigada per una trama i atrinxerada a sa casa”, i que “el nom de la Comunitat no torne a ser tirat per terra”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor