Les Corts donen llum verda a la llei per a la posada en marxa de la nova RTVV, amb l’abstenció del PP

  • PSPV, Compromís i Podem destacaran que la Corporació serà "independent", C's estarà "vigilant" i el PP veu la llei "imprudent"

VilaWeb
Redacció
14.07.2016 - 15:11

PSPV, Compromís i Podem destacaran que la Corporació serà “independent”, C’s estarà “vigilant” i el PP veu la llei “imprudent”

VALÈNCIA, 14 (EUROPA PRESS)

El ple de les Corts Valencianes ha donat llum verda este dijous a la llei per a la posada en marxa de la nova Radiotelevisió Valenciana (RTVV), que passarà a anomenar-se Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, després d’haver superat el tràmit parlamentari. PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans han votat a favor, mentre que el PP s’ha abstingut.

Així, s’ha fet un pas més per a la posada en marxa d’una nova ràdio i televisió públiques valencianes, amb cap vot en contra. Ha aconseguit 64 vots favorables i 29 abstencions.

El debat ha estat seguit des de la tribuna d’invitats per treballadors de l’antiga RTVV, que no han aplaudit la votació. El paper que han de tindre els exempleats en la nova Corporació ha estat un dels més controvertits des que ha començat la tramitació de la proposició de llei i el principal punt de controvèrsia entre Podem, d’una banda, i el PSPV i Compromís, per una altra.

Dilluns passat es va acordar en comissió posar en marxa una borsa de treball per mèrits –per a les contractacions temporals que existiran fins que s’escometa la provisió definitiva de places–, on es valorarà com a “mèrit diferenciat” haver treballat en l’antiga RTVV, haver accedit mitjançant procés selectiu i l’antiguitat. Així, Fran Ferri ha valorat que “als treballadors se’ls ha posat rang de llei el que van signar a l’anterior ERO”.

Tot i això Montiel ha defensat al ple “anar més enllà” i ha seguit mantenint un accés diferenciat als exempleats en el sistema de provisió definitiva, amb una esmena que ha estat rebutjada pels altres quatre grups. Segons el parer de Montiel, “l’Estatut Bàsic de l’Empleat Pública permet que els extrajaballadors de RTVV puga proveir definitivament la plaça d’acord amb un concurs de mèrits”. Alhora, ha destacat que els extreballadors no han estat els “culpables” del tancament i ha criticat que “ara el PP s’erigisca en defensa de les famílies a les quals va posar al carrer”.

Des de Ciutadans, el diputat Toni Subiela ha manifestat que “el problema dels extreballadors existix”, perquè “queda pendent un recurs d’inconstitucionalitat, una demanda en l’Audiència Nacional que pot donar per nul l’anterior ERO” i, ara, Podem, “vol crear la possibilitat d’una denúncia per una continuïtat d’empresa”.

Davant d’estes possibles situacions, Subiela ha plantejat una esmena –tot i que no ha estat acceptada– perquè la llei no entrara en vigor fins que no hi haja una sentència ferma sobre l’anterior ERO o el Consell faça una previsió dels diners que faria falta per a abonar els acomiadaments.

“MODEL CARÍSSIM I OPAC”

Durant la seua intervenció, la socialista Rosa Peris ha denunciat que el PP “es va oblidar del servici públic i va imposar un model externacionalitzador, caríssim i opac” i ha afegit que sol el grup popular ha aprovat en 2013 la llei “per al fos a negre de RTVV”.

Tot i això, considera que “hui pot ser un bon dia per al consens superant algunes de les misèries del passat”. Peris ha assegurat que la nova Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació “vertebrarà i cohesionarà la nostra societat, difondrà la nostra cultura i llengua” i serà un model “basat en la independència, la pluralitat informativa i social”, i amb “finançament estable, adequada i suficient”.

A més, segons Peris, la nova RTVV tindrà “parets de vidre” i serà “un model on cap director es permeta el luxe d’assetjar cap treballadora i on ningú més encobrisca, tape és a dir còmplice”, ha dit referint-se a l’excap de Recursos Humans de l’ens Vicente Sanz, condemnat per assetjament i abusos sexuals a tres treballadores.

Alhora, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha destacat que es tanca “una etapa negra”, però “no des de l’oblit, sinó des de la memòria”, i ha valorat que en la Comunitat hi haurà uns “mitjans independents, sense ingerències dels partits”, en els que el valencià serà la llengua vehicular”.

Ferri, qui ha posat èmfasi en l'”experiència” que poden aportar els extreballadors, ha destacat que no cauran a l'”error” de posar data a les primeres decisions, ja que això serà competència del Consell Rector i de la Direcció General.

Des del PP, el parlamentari Jorge Bellver ha criticat que esta llei “no estat consensuada, és imprudent, no meditada, atabalada desemmascaradora, incompleta i interessada”. Segons Bellver, “la llei no dóna ni seguretat tècnica ni jurídica”, fet que suposa “un risc i una incertesa de futur”.

“OCASIÓ PERDUDA”

“Han tingut una ocasió d’or i l’han convertit en una ocasió perduda”, ha dit Bellver, qui ha denunciat “l’ús interessat del dolor que alguns han fets”, ja que ha manifestat que “després de tanta demagògia han enganyat a molta gent”. “Qui ha provocat este dolor?”, li ha preguntat el síndic de Podem, Antonio Montiel.

El diputat de Podem, qui ha defensat la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per una nova RTVV abans de ser diputat, ha destacat els mecanismes establits per a evitar que “torne a convertir-se en un colador d’amics i familiars, ni incórrer en un deute insuportable com en l’època del PP” i, sobre esta qüestió, ha posat èmfasi que s’han establit límits de despesa d’entre el 0,3 i 0,6% d’aportació de la Generalitat en els seus pressupostos.

Per part de Ciutadans, Antonio Subiela, ha valorat que la nova RTVV pot ajudar a “reactivar” el sector audiovisual, a “posar una xicoteta solució al major problema dels valencians que seguix sent l’atur” i a “recuperar el servici d’informació de proximitat”. Tot i això, ha avançat que C’s seguirà “vigilant” perquè no vol “un nou forat”, ni “canviar una tele del PP per una tele del Botànic”.

ÒRGANS DE LA CORPORACIÓ

Tal com consta en la nova llei, la direcció executiva, correspondrà a la Direcció General, la titular de la qual serà elegida mitjançant concurs. El màxim òrgan de govern i administració de la Corporació correspondrà al Consell Rector, amb deu membres. També tindrà un Consell d’Informatius i amb un Consell de la Ciutadania.

Durant el debat al ple, s’ha aprovat una esmena transaccional signada per PSPV, Podem, Compromís i Ciutadans per la qual es canvia l’elecció dels 13 membres del Consell de la Ciutadania, ja que en la redacció inicial figurava que altres ells serien elegits pel Consell Rector. Amb la modificació introduïda, nou membres seran seleccionats entre la persones propostes per associacions i entitats i quatre pel Consell Rector.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor