Les Corts aproven la llei de la funció pública

  • El nivell de capacitació lingüística dels funcionaris s'establirà en un reglament encara per desenvolupar · Els grups de l’oposició han omplert d’insults el debat parlamentari

VilaWeb

Redacció

25.03.2021 - 13:39
Actualització: 25.03.2021 - 18:17

Amb quaranta anys de retard, la llei de la funció pública valenciana recull la necessitat de la capacitació lingüística dels funcionaris. Les Corts l’han aprovada avui amb el suport dels tres grups del Botànic i els vots en contra de tots els grups de l’oposició.

Insults a les Corts

A banda de votar contra la llei, PP, Ciutadans i Vox han aprofitat el debat parlamentari per exhibir de manera sorollosa el rebuig a l’anomenat “requisit lingüístic”. És a dir, a l’obligació dels treballadors públics de saber la llengua pròpia dels valencians perquè els ciutadans hi puguen ser atesos.

A les Corts s’ha arribat a l’insult els dos dies que ha durat el debat parlamentari. Un diputat de Ciutadans va arribar a acusar els partits del Botànic de voler matar-los. Quan el president Enric Morera li va demanar que retirara l’expressió, el diputat va matisar que es referia a matar-los socialment.

També Vox ha acusat el Consell de voler subjugar els valencians a uns “inexistents Països Catalans”.

El desenvolupament del reglament

Després de l’aprovació de la llei, la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha defensat que amb l’aprovació de la llei es posava fi a una anomalia. “Érem l’únic territori bilingüe que no tenia regulada l’exigència de capacitació lingüística a les plantilles públiques. Per primera volta en quaranta anys, els valencians es podran dirigir a l’administració en la llengua que desitgen”, ha dit.

Durant la tramitació de la llei que avui s’ha aprovat, diferents entitats i institucions van demanar al Botànic més valentia a l’hora d’aplicar el requisit als funcionaris. Ara es feliciten per l’aprovació de la norma.

Un dels aspectes més conflictius té a veure amb els treballadors de la sanitat. Els sindicats han expressat reticències a l’obligatorietat d’aprendre català per a atendre els malalts en la llengua que parlen i en la que poden expressar millor la manera com se senten. 

La consellera Bravo sempre s’ha mostrat comprensiva amb aquestes demandes. El grau de coneixement necessari i els terminis per a adaptar-s’hi es regula en un reglament que acompanya la llei i que s’haurà de començar a desenvolupar a partir d’ara, una volta aprovada per les Corts.

Acció Cultural del País Valencià consiera una passa endavant l’aprovació de la llei però demana que no es retarde l’aprovació del relgament.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor