Les Corts aproven el pacte de reconstrucció econòmica, social i sanitària

  • Puig agraeix la feina de tots els partits menys Vox, que no s'hi ha afegit, i lamenta que s'allunyi d'un consens gairebé unànime

VilaWeb
Redacció
06.08.2020 - 16:28
Actualització: 06.08.2020 - 17:06

El pacte de reconstrucció econòmica, social i sanitària ha estat aprovat al ple de les Corts amb la unanimitat de tots els partits del Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) i l’oposició (PP i Cs), tret de Vox. L’acord s’afegeix als altres dos pactes acordats per la Generalitat amb la patronal i els sindicats i amb els ajuntaments i les diputacions.

En la seva compareixença abans de la votació, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha agraït la voluntat i el treball intens de tots els partits excepte Vox, al qual ha lamentat que s’allunyi d’un consens gairebé unànime. Aquest acord, ha promès, ‘no és el programa d’un partit o un govern, és el mandat del nostre poble’.

El dictamen, fruit de setmanes de treball fins a consensuar gairebé 400 propostes, inclou mesures com destinar més fons a sanitat pública, dignificar les condicions laborals i revertir privatitzacions ‘en condicions de seguretat jurídica i viabilitat organitzativa tant per a la ciutadania com per als treballadors, garantint la qualitat’.

En sanitat aposta per augmentar les plantilles sobre la base de criteris epidemiològics i demogràfics mitjançant oposicions periòdiques, redimensionar els recursos humans amb un augment de places MIR per a evitar l’èxode de metges especialistes a altres comunitats o països. També es proposa un pacte social per la sanitat pública, un nou consell professional a la conselleria que assessori en les normes i augmentar la col·laboració entre les de sanitat i polítiques inclusives perquè les residències estiguin més connectades.

Uns altres dels objectius són estimular el clúster sanitari, infrastructures per a gestió de residus sanitaris, que totes les professions del ram siguin considerades de risc, crear llocs i bosses específiques en infermeria, un pla de provisió de material, un canal de distribució de test, comptar amb els sanitaris en la preparació d’una futura onada, que les farmàcies puguin formar part de la xarxa de detecció precoç de casos o garantir l’accés de màscares a la població vulnerable.

Models alternatius a les residències

En l’àmbit social, el dictamen parla que Atenció Primària pugui atendre residents, que siguin considerats com a població diana i reconèixer el seu dret a la cobertura integral sanitària. Altres propostes són avançar en models alternatius a les residències basades en les decisions i necessitats dels majors i la seva revisió des d’un lideratge públic, l’ampliació de la renda valenciana d’inclusió i la seva coordinació amb el nou ingrés mínim vital, evitar que les cures tornin a sobrecarregar a les dones o avaluar les formes de violència masclista sorgides durant el confinament.

En educació, el pacte vol assegurar la presencialitat, major coordinació amb els centres de salut en els protocols i la sensibilització, un pla de digitalització, baixar ràtios i taxes universitàries, més places en graus de salut i major inversió en FP, al costat d’un estudi per a remodelar els protocols dels becats a l’estranger i agilitar la contractació de conserges i personal administratiu per a controlar la distància.

En ocupació i habitatge recull mesures com una guia d’adaptació al teletreball, avançar cap a la reducció de jornada, estendre les ajudes per ERTO, més prestacions per als autònoms i cuidadors, fomentar la inserció dels joves i el seu accés a una llar digna, augmentar el parc públic i evitar desnonaments.

A nivell econòmic inclou idees com elaborar un informe sobre les deduccions de l’IRPF per a valorar la seva actualització –l’esborrany parlava que paguin més les grans fortunes–, un pla de justícia fiscal per a una major progressivitat, incentius per a contractació de menors de 35 anys, nous tributs ‘verds’ i beneficis per a emprenedors, de la mà d’un estudi contra el frau i d’un mínim per a evitar el ‘dúmping’, a més d’un IVA cultural, més inversió en I+D+i i suport al comerç de proximitat i a l’agricultura.

Tests per a tots els agricultors

En el camp, contempla que el Consell faciliti test a tots els agricultors després dels brots entre temporers i exigir al govern espanyol com a irrenunciable el transvasament Tajo-Segura i la posada en marxa definitiva del Xúquer-Vinalopó, a més de fomentar les energies renovables.

En turisme, planteja protocols des de la prudència, una finestreta única d’assessorament amb una guia consensuada amb el sector, incentius per a recuperar la demanda, reformular les campanyes, garantir la protecció de col·lectius com les ‘kellys’ i redissenyar el bo cultural per a ampliar l’oferta, de la mà d’una partida perquè pimes i empreses afrontin els efectes de la crisi.

Més enllà, l’esborrany aposta per potenciar la mediació per a descongestionar els jutjats, intensificar el transport públic per a aconseguir un aire més net i l’objectiu emissions zero i publicar una base de dades anònima sobre la incidència de la pandèmia. En infrastructures, agilitar el Corredor Mediterrani i el Tren de la Costa, més freqüències en Ferrocarrils de la Generalitat, aparcaments dissuasius, millorar la rodalia i explorar col·laboracions públic-privades en carreteres.

Reforma immediata del finançament

Finalment, hi ha un apartat dedicat al finançament i a la relació amb el govern espanyol, amb propostes com afrontar la reforma immediata del model de finançament amb la convocatòria urgent d’un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), a més d’altres reiterades pel Consell com el reconeixement del deute històric o la compensació de l’infrafinançament amb mecanismes transitoris.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor