Les Corts aprova el dictamen del metro amb el vot a favor de PSPV, Compromís, Podem i C’s i en contra del PP

  • El ple de les Corts Valencianes ha aprovat este dimecres el dictamen que va elaborar la Comissió d'Investigació sobre l'accident de Metrovalenciaocorregut el 3 de juliol del 2006, en què van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides. Este document, aprovat amb el vot a favor de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans (C's) i en contra del PP, qualifica el sinistre de "previsible i evitable" i assenyala a 13 responsables, polítics, responsables de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i del tractament comunicatiu posterior a l'incident.

VilaWeb
Redacció
13.07.2016 - 13:24

VALÈNCIA, 13 (EUROPA PRESS)

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat este dimecres el dictamen que va elaborar la Comissió d’Investigació sobre l’accident de Metrovalenciaocorregut el 3 de juliol del 2006, en què van morir 43 persones i altres 47 van resultar ferides. Este document, aprovat amb el vot a favor de PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans (C’s) i en contra del PP, qualifica el sinistre de “previsible i evitable” i assenyala a 13 responsables, polítics, responsables de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i del tractament comunicatiu posterior a l’incident.

El dictamen s’ha aprovat en un ple en el qual els portaveus dels diferents grups parlamentaris que van participar de la comissió s’han emocionat en defensar la seua posició favorable respecte a les conclusions adoptades i el grup popular ha presentat el seu vot particular, amb el qual diu que va ser un accident “imprevisible i inevitable”.

En acabar la votació, tot l’hemicicle s’ha aixecat amb un gran aplaudiment, dirigint-se cap als representants de l’Associació de Víctimes del metro del 3 de Juliol (AVM3J), que han exhibit una samarreta que recordava als 43 morts i 47 ferits.

Entre les conclusions aprovades pel parlament valencià, destaquen que el túnel en el qual es va produir l’accident “no era segur”; que la comissió del 2006 “no va depurar les responsabilitats polítiques”; que el Govern del PP tenia com a objectiu “impedir una altra versió diferent de l’oficial”; que la línia en la qual es va produir el descarrilament tenia una “incorrecta instal·lació de sistema de frens i va faltar la instal·lació o reprogramació de balises” i que la seguretat “es va fer descansar en el factor humà davant de la falta d’inversió i previsió”.

També, que FGV “no va vetllar per les proves”, perquè “es va destruir la caixa negra i “es va permetre que treballadors entraren en la unitat accidentada”; que “no es va facilitar informació a les famílies sobre les causes”, que Camps “no va complir amb el seu deure i no va rebre a les víctimes”, que l’atenció a estes “va ser telefònica i amb visites als domicilis dels familiars, com la de Cotino, amb oferiment d’ajudes al marge de la legalitat i per silenci a canvi de favors”, que el Consell va actuar “amb urgència davant de la visita del papa” i que va orquestrar “una estratègia política i comunicativa per a imposar la seua veritat”, a més que TVV va oferir informació esbiaixada i sol de fonts oficials”.

Pel que fa als assenyalats, sobre les responsabilitats polítiques, este dictamen apunta l’expresident de la Generalitat Francisco Camps; l’exvicepresident Víctor Campos; els exconsellers Juan Cotino i Serafín Castellano i l’exdirector general de Transport, José Vicente Dómine.

Sobre la gestió en Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), els grups consideren responsables l’exdirectora gerent, Marisa Gracia; el llavors responsable de recursos humans de l’empresa pública, Dionisio García; l’exdirector adjunt d’explotació Vicente Contreras; l’exdirector d’operacions Manuel Sansano; e llavors cap de tallers, Francisco García Sigüenza i l’excap de tallers de València Sud, Luis Miguel Domingo. Pel que fa al tractament de la comunicació sobre l’accident, destaquen a l’exdirector de RTVV, Pedro García, i a l’exresponsable d’Informatius Lluís Motes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor