Les coques de confits, el berenar del dia de Reis a Menorca

  • Un dolç modest i antic que relaciona tot el calendari festiu de l’illa

VilaWeb
Esperança Camps Barber
04.01.2021 - 21:50
Actualització: 05.01.2021 - 08:33

Les coques de confits són un element més de la tradició pastissera del Nadal menorquí, que és ben dolça i té l’ametlla com a gran protagonista: rotllos, amargos, cuscussó, pasta real… Però aquestes coques, que tanquen el cicle gastronòmic i festiu de l’equinocci d’hivern, són molt més modestes. No porten ametlla i juguen amb la mantega, el seu i el sucre per a traure’n tot el profit.

La coca de confits, coneguda també com a coca dels Reis, és una menja esponjosa. Delicada. A vegades té la textura del brioix, i altres és una mica més semblant a les ensaïmades de Sant Joan, també conegudes com a coques bambes, o bambes, senzillament. En algunes receptes apareixen aromatitzades amb anís o amb taronja, però la majoria conserva l’olor profunda de la mantega feta amb la llet de les vaques menorquines.

Són individuals i no van ensucrades, sinó pintades amb blanc d’ou perquè siguin ben lluents, i clapades amb confits. Aquests confits punxeguts i de colors són fets de sucre i fan gust d’anís. Són els mateixos que es reparteixen als bateigs i dins les aludes a les begudes de cal Caixer Senyor, la Capellana o el Caixer Casat a les festes de Sant Joan.

Un present per als Reis que visiten les cases

El gastrònom i periodista Bep Al·lès explicava en un article de fa uns anys que les coques de confits es posaven antigament a la taula que es parava a les cases per rebre la visita dels Reis d’Orient. Diu que en posaven quatre: una per a cada rei i l’altra per al patge que els ajudava a descarregar els regals.

El berenar tradicional del dia de Reis és la coca de confits mullada en xocolata desfeta, o cuita, com es diu a Menorca. (A Menorca, el berenar és l’àpat que es fa a primera hora del matí. El que es fa a mitjan capvespre és la bereneta.)

Se les troben els infants de la casa quan s’alcen per veure què els han duit els Reis o quan van a casa dels avis i els padrins a cercar els regals.

Les coques no són unes postres i, per tant, són ben compatibles amb els tortells farcits de crema o de nata amb què s’acaben els dinars del dia de Reis.

La xocolata i les coques fan festa

La tradició de menjar bambes, coques o ensaïmades mullades dins una xicra de xocolata cuita és ben arrelada a Menorca i a les altres illes. Durant molts anys, va ser l’àpat quasi únic a casaments, bateigs i comunions.

Encara que era un costum compartit a tots els pobles l’illa, on es conserva encara amb plenitud i es menja a la gran majoria de cases és a Ciutadella. Es poden comprar als forns i sucreries i, com les bambes, la manera d’elaborar-les encara és a les llibretes de receptes de moltes cuines. Com passa amb la cuina tradicional, travessa les generacions i d’una casa a una altra en varia algun element.

La recepta

Sempre, però, s’ha de tenir molt de temps, perquè és una mena de pasta que s’ha de deixar moltes hores, a vegades tota una nit, perquè s’estovi i vagi creixent. Aquesta és una recepta bàsica, de la llibreta de receptes de Fela Barber, de Ciutadella:

Ingredients:

-80 grams de patata bullida
-3 ous
-40 grams de seu (sagí de porc)
-40 grams de mantega cuita
-180 grams de sucre
-50 grams de llevat
-500 grams de farina de força

Elaboració

Posem una mica d’aigua tèbia, el llevat, una cullerada de sucre i una mica de farina en un bol. S’ha de treballar fins a aconseguir una textura blana. Es deixa reposar uns deu minuts perquè comenci a créixer.

En un bol a banda, es treballa la patata bullida una mica tèbia amb la resta del sucre. S’hi afegeixen la mantega, el seu i els ous i es remena. A poc a poc s’hi tira la meitat de la farina.

Quan la massa del llevat ja ha crescut s’ajunten les mescles i es remena molt mentre s’hi afegeix la resta de la farina que hi faltava.

Ha de quedar una massa molt remenada i fina perquè no hi hagi grumolls i amb un aspecte una mica xicletós.

Ho deixam reposar les hores que calgui perquè la pasta tripliqui el seu volum. Ha d’estar en un lloc resguardat dels corrents d’aire. A vegades, cal tota una nit perquè es faci el procés.

L’endemà s’agafen porcions de la massa i es formen brioixos individuals. Si la pasta s’aferra als dits, es poden untar les mans amb una mica d’oli. Es deixen reposar encara dues o tres hores dins el forn apagat i després es couen a 150 graus. S’han de vigilar perquè al cap de deu o quinze minuts ja agafen color.

Quan surten del forn es pinten amb blanc d’ou batut i quan les coques són fredes s’hi posen els confits.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor