Les connexions internacionals dels atemptats de Barcelona i Cambrils, un trencaclosques encara per resoldre

  • A banda les destinacions ja conegudes de Bèlgica, França i el Marroc, sembla que els autors de l'atemptat també van visitar Suïssa

VilaWeb

Redacció

24.08.2017 - 21:30
Actualització: 24.08.2017 - 21:38

Bèlgica – França – el Marroc. Els Mossos d’Esquadra tenen constància que alguns membres de la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils van fer viatges a l’estranger abans dels atacs. Encara és aviat per a esclarir què hi van anar a cercar, però les investigacions miren d’ajuntar les peces per poder oferir un relat complet dels fets.

Del qui de moment sembla que era el cervell del grup, Abdelbaki es-Satti, l’imam de Ripoll, es té constància que va fer una breu estada a Vilvoorde i Diegem, a Flandes, on va provar de trobar feina d’imam. No va poder presentar-hi un certificat d’antecedents penals impol·lut –perquè havia estat a la presó– i això va aixecar sospites entre la comunitat islàmica, que li van veure un comportament estrany i ho van comunicar a la policia. Per a saber si tenia vincles gihadistes, les autoritats belgues van posar-se en contacte de manera ‘informal’ amb els Mossos, segons fonts de la policia catalana. ‘La resposta a la policia belga fou que Abdelbaki es-Satti no era conegut’, diuen les mateixes fonts.

Satti va anar-se’n de Flandes abans dels atemptats de Brussel·les del 2016. No hi ha informació que faci pensar que va entrar en contacte amb la cèl·lula que va perpetrar l’atac, però les autoritats belgues diuen que actualment cerquen més informació sobre els moviments que va fer.

Un segon desplaçament que encara és un interrogant és el de França. Segons que va dir el ministre d’Interior francès, Gérard Collomb, quatre individus van fer un viatge fugaç a la regió de París amb l’Audi A3 de Mohammed Aalla que més tard es va fer servir per atacar Cambrils. Tanmateix, el fiscal de París, François Molins, diu ara que eren ‘dues o tres persones’. El cotxe es va detectar l’11 i el 12 d’agost, una setmana abans dels atemptats, i la policia francesa investiga què hi van anar a fer i si van poder entrar en contacte amb ningú. Sí que se sap que van entrar en una botiga FNAC: ‘Ningú no es creu que van fer aquest viatge llampec només per a comprar una càmera’, diu Molins.

Fragment de la interlocutòria que va escriure el jutge Fernando Andreu

Un altre punt clau és el Marroc. Si ens guiem per la interlocutòria que va escriure dimarts el jutge de l’Audiència espanyola, Driss Oukabir, un dels quatre detinguts a Ripoll i qui va llogar la furgoneta, va arribar del Marroc el 13 d’agost, quatre dies abans de l’atemptat. Això és un interrogant, però també ho és el fet que tingués contractat un vol per al dia abans.

Qui va comprar els vols va ser el propietari del locutori de Ripoll, Salh el-Karib, que ahir va ser deixat en llibertat provisional. El magistrat Fernando Andreu no ha trobat cap altra relació de Karib amb els germans Moussa i Driss Oukabir, tret de la venda de bitllets d’avió i l’enviament de diners al seu país d’origen.

Karib també va comprar un bitllet d’avió per a l’ex-imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satti, per al 15 d’octubre del 2017, però fonts jurídiques no descarten que hi hagi un error de transcripció i, en realitat, sigui del 2016. Segons dades de la facturació del locutori, des del 2010 Karib ha cobrat prop de 60.000 euros en la compra-venda de bitllets d’avió, cosa que podria demostrar que aquesta era una via d’ingrés del locutori.

Moviments a Suïssa
Per una altra banda, segons que publicava ahir un reportatge del The New York Times que cita un expert en terrorisme internacional, Satti va passar per la localitat suïssa de Winterthur, prop de Zuric. Com també hi va passar el conductor de la furgoneta, Younes Abouyaacoub, i no se sap què hi van anar a fer. Dues incògnites més que s’afegeixen al feix d’interrogants.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor