Les claus d’un començament de curs a les Illes amb el rebrot de fons

  • Què cal fer si hi ha un cas sospitós o un de positiu? La màscara és obligatòria? Tots els detalls sobre la represa escolar a les Illes

VilaWeb
Redacció
09.09.2020 - 21:50
Actualització: 10.09.2020 - 10:48

Quan fa gairebé mig any que les escoles van tancar abruptament arreu del país, avui 170.369 alumnes tornaran a les aules a les Illes. En quines condicions? El pla aprovat per la conselleria és que hi hagi classes presencials fins a segon d’ESO i, en la resta de nivells, un sistema híbrid, mig presencial mig telemàtic. Això, complementat amb mesures com ara grups estables de vint alumnes per aula i les prevencions habituals: ús de la màscara, distància física de seguretat i neteja freqüent de mans, a més de ventilació dels espais concorreguts.

Peticions d’ajornar la represa atès el repunt de casos

La situació epidemiològica era molt diferent el 12 de març, quan va cessar l’activitat als centres. Faltaven quaranta-vuit hores per a la declaració de l’estat d’alarma i ja hi havia 71 casos i transmissió comunitària a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera. Durant aquell mes s’assolirien els 1.545 casos registrats, 96 dels quals ingressaren a unitats de cures intensives, xifra que el mes d’abril va arribar a enlairar-se fins a 112. El sistema sanitari es va col·lapsar. Per bé que les dades d’ara no es poden equiparar amb les de llavors, a les Illes hi ha un clar repunt: el mes d’agost es van registrar 16 morts (se n’havien notificat un durant el juny i 3 durant el juliol), i avui hi ha 59 malalts a les UCI, gairebé la meitat dels 112 que hi va haver a l’abril.

A banda, tot va fer un salt ahir quan la consellera de Salut, Patricia Gómez, va anunciar el confinament de quatre barris de Palma (Son Gotleu, Can Capes, la Soledat nord i una part de Son Canals) amb 23.000 habitants en total, una mesura que entra en vigor el mateix dia que es reprèn el curs i que durarà quinze dies, prorrogables. Atesa la situació, diverses entitats i sindicats de mestres han demanat que s’ajorni l’inici de curs. El sindicat STEI, per exemple, exigeix que la quantitat d’alumnes per aula es rebaixi de vint a quinze i que s’incorporin 500 docents a les escoles públiques i 150 a les concertades.

El Col·legi de Metges va dir fa dies que l’epidèmia era fora de control i que ara com ara no era recomanable de començar les activitats lectives, per evitar un col·lapse dels serveis sanitaris. Aquesta visió la comparteixen, per exemple, el Sindicat Mèdic i l’associació de directors d’infantil i primària (ADIPMA). Però el conseller Martí March l’ha refusada, i ha criticat que totes aquestes entitats hagin publicat propostes i demandes en sengles comunicats. Ha dit que un ajornament no és previst i s’ha demanat ‘fins quan i amb quins paràmetres’ s’hauria de fer. ‘Necessitam obrir les escoles de seguida’, ha reblat.

Menys alumnes nous i més professors

Aquest curs hi haurà només 118 alumnes més que l’anterior. La xifra és baixa, tenint en compte que l’any passat es van incorporar 2.288 alumnes nous en el sistema educatiu en comparació amb el curs anterior. L’esperança és oxigenar la densitat d’alumnes, també amb la incorporació de 560 professors, 397 dels quals en centres públics i 153 en concertats. Però, per contra, hi ha 300 docents que han agafat la baixa perquè formen part de col·lectius de risc, com ara 168 professores embarassades. El govern ha activat una campanya de proves serològiques per a 1.256 professors que són potencials pacients de risc i que s’hauran de fer la PCR si no tenen anticossos. També es contractaran 190 monitors de menjador nous. La inversió en beques menjador s’ha duplicat i serà de set milions d’euros.

Les instruccions per als alumnes

Abans de començar la jornada, els alumnes s’hauran d’haver pres la temperatura a casa, i si els detecten més de 37,5ºC, no podran anar a classe. Quan comenci el curs, les famílies hauran de signar una declaració responsable, en què afirmen que no duran els fills a classe si mai registren més d’aquesta temperatura. A més, Salut podrà fer controls aleatoris.

A l’aula, la disposició de taules i cadires ha de permetre que els alumnes no s’asseguin cara a cara i garantir la distancia física d’un metre i mig, que també s’haurà de complir entre els alumnes i l’espai del professor amb la pissarra i al menjador, on es mantindran els grups de convivència. La màscara serà obligatòria sempre per als més grans de sis anys, encara que es compleixi la distància de seguretat.

Cal retirar també tots els mobles que no siguin imprescindibles, i les aules específiques només es faran servir quan sigui estrictament necessari. Finalment, els alumnes de menys de sis anys i els seus mestres han de fer servir un calçat diferent dins les aules que romandrà al centre.

Què cal fer si hi ha un cas positiu?

Si un alumne surt positiu en una prova de detecció de covid-19, haurà de fer una quarantena de deu dies pel cap baix d’ençà del primer símptoma. La direcció del centre farà arribar als serveis sanitaris la llista amb els contactes estrets, que hauran de fer una quarantena de catorze dies tant si el resultat és positiu com si és negatiu. Si es detecten més de tres casos en un mateix centre, les autoritats sanitàries avaluaran la situació i determinaran què cal fer-hi.

Tots els centres educatius han d’habilitar un espai del centre com a sala d’aïllament que es pugui fer servir per a adreçar-hi els casos sospitosos de covid-19. La sala s’ha de poder ventilar amb facilitat i ha de disposar d’una capsa amb el material de protecció: ‘màscares quirúrgiques per a l’alumne i l’adult i, per si l’alumne no pot dur una màscara quirúrgica, màscares de protecció FFP2 sense vàlvula, pantalles facials i bates d’un sol ús’, segons que especifica el protocol de la conselleria.

Quan s’identifiqui que un alumne és sospitós de covid-19, l’adult que en sigui responsable el durà a la sala i es posarà en contacte amb la família i amb els serveis sanitaris, que decidiran si cal fer-li una prova de detecció. Si l’alumne té germans, no podran anar al centre fins que l’afectat no tingui un resultat negatiu. Els membres del seu grup estable podran anar a classe, però reduint la interacció social.

Els llocs oberts i espaiats, prioritaris

Es fomentaran les activitats exteriors sempre que sigui possible. L’educació física, per exemple, es farà prioritàriament al pati o en espais comunitaris. Així mateix, per a l’hora del pati s’establiran torns seguint els grups de convivència estables. Les famílies no entraran dins els edificis si no és estrictament necessari o ho indiquen els professors. Si és possible, l’entrada i la sortida del recinte es farà per portes diferents, i en tots dos casos la circulació dels alumnes serà lenta i progressiva.

Neteja, desinfecció, ventilació

La conselleria recomana, així mateix, que la roba que es porti durant les hores d’estada al centre siguin d’ús exclusiu i que les bates es rentin diàriament. També caldrà netejar i desinfectar els centres almenys una vegada cada dia, especialment els espais comuns i més concorreguts, i ventilar-los pel cap baix cinc minuts abans de començar les classes, després de cada canvi de classe i abans de tancar cada aula. Per a evitar manipulacions i contactes, tots els objectes que es puguin retirar s’hauran de retirar. Educació esmenta, per exemple, fulletons, calendaris i revistes.

Durant el servei de transport escolar

Durant el servei de transport escolar, la màscara és obligatòria per als més grans de tres anys: no dur-la serà motiu perquè a l’alumne no li permetin d’accedir al servei, de manera que hi haurà d’haver màscares disponibles al vehicle. També caldrà que es netegin les mans amb gel hidroalcohòlic, que haurà de proveir l’empresa, en pujar i baixar. S’establiran grups. Per poc que es pugui, es farà coincidir els qui formin part d’un grup de convivència estable, i una distribució fixa dels seients. A les cues d’espera i en el moment de baixar, s’hauran de respectar les distàncies. Els horaris es flexibilitzaran per a evitar aglomeracions i retards. La neteja, la ventilació i la desinfecció també aniran a càrrec de l’empresa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor