Les claus del començament de curs al País Valencià

  • Comença el curs de la covid-19 amb incerteses, però amb la sensació que s'han fet els deures

VilaWeb
Esperança Camps Barber
05.09.2020 - 21:50
Actualització: 04.11.2020 - 13:53

La data del dilluns 7 de setembre és marcada en roig als calendaris de moltes llars al País Valencià. 794.243 alumnes tornaran a trepitjar unes aules que van abandonar amb presses i corregudes el 13 de març passat, unes hores abans de decretar-se l’estat d’alarma.

Tot i que la letalitat és molt més baixa que en aquell moment, la incidència del virus continua sent molt alta. La frase que s’utilitza més és que es tracta de minimitzar els riscs i conviure-hi. Les escoles valencianes són, després de les de Catalunya Nord,  les segones del país que obrin portes als alumnes d’infantil, primària, secundària, batxiller, formació professional i educació especial. La resta de territoris n’estaran pendents per prendre nota d’allò que funciona i, sobretot, d’allò que cal millorar.

A banda les programacions, els centres disposen de diversos documents fonamentals per a gestionar les sospites i els positius tant en l’alumnat com en el personal educatiu. Són, entre més, el protocol de prevenció i actuació, i la norma de gestió de casos. A més, la direcció de cada centre tindrà un telèfon directe de la persona responsable del centre de salut que li correspon i una persona de cada escola i institut rebrà formació per a aprendre a detectar els símptomes de covid-19.

Noves rutines a casa

La novetat principal d’aquest retorn no seran enguany les motxilles, ni els quaderns ni les llapisseres noves, sinó que serà l’adaptació al postconfinament de les màscares, la distància i el gel hidroalcohòlic. Però també hi haurà canvis de fons com, per exemple, la desaparició de conceptes pedagògics de pedra picada, com ara que és a l’escola on s’aprèn a compartir els objectes, a compartir l’espai i a compartir les afectivitats més properes.

Els canvis comencen abans d’eixir de casa, quan s’haurà de prendre la temperatura als xiquets per comprovar que no són a més de 37,5 °C. I una cosa que ja és rutinària: recordar d’agafar la màscara si l’alumne té més de sis anys. Sobretot, no se l’ha de dur al centre si té cap símptoma.

Funcionament a l’escola

En arribar al centre també es comprovarà la temperatura dels alumnes. No debades la conselleria ha adquirit cinquanta mil termòmetres perquè n’hi haja un a cada aula.

L’entrada i eixida del centre educatiu es farà per portes diferents sempre que siga possible. S’ha programat perquè es puga fer de manera escalonada, i les famílies ja han estat informades dels horaris.

Una altra de les normes dels protocols és la creació de grups de convivència estable. Són obligatoris des d’infantil fins a segon de primària. A la resta de nivells ho decideix cada centre. Quan això no siga possible, s’ha d’assegurar que la distància interpersonal és d’un metre i mig pel cap baix.

Rentar-se les mans cinc vegades al dia serà una altra norma indefugible.

L’espai covid

Cada centre ha de tenir un anomenat ‘espai covid’, on aïllaran qualsevol persona que tinga símptomes. Quan això passe, la direcció es posarà en contacte amb el centre de salut al qual és inscrit per començar la resta de mesures que siguen necessàries.

Què passa quan hi ha un cas?

Si es detecta un cas positiu entre els alumnes, tots els seus companys es posaran en quarantena a casa, si es tracta d’un grup bombolla. Les classes continuaran de manera telemàtica durant catorze dies. Si es tracta d’un grup de majors en què s’ha optat per la distància personal, seran els contactes estrets del positiu els qui faran quarantena, però la resta continuarà anant al centre.

Es considera que tres casos és un brot. Si això passara en diverses aules, s’aplicaria el mateix protocol. I si hi ha brots en diversos grups de l’escola, es decidirà quines mesures s’adapten. En tot cas, la intenció de la conselleria és que el tancament d’un centre siga una mesura que no es prenga mai.

Els centres, oberts a l’agost

La conselleria d’Educació, Cultura i Esport va establir a finals de juliol la manera com han de ser les escoles i els instituts en temps de pandèmia. El mes d’agost, tot i que el professorat fa vacances, ha servit per a aclarir dubtes, matisar i corregir alguns aspectes que no eren gaire clars.

El dimecres, 2 de setembre, el president de la Generalitat, Ximo Puig i el conseller Vicent Marzà visitaven una escola a València on comprovaven com s’havien adaptat les instal·lacions a les noves necessitats. Allí agraïen l’esforç al personal docent i no docent dels centres i feien una crida a les famílies perquè pensen que els centres escolars són els llocs més segurs on poden ser els seus fills.

Els llocs més segurs on poden ser els alumnes

En la conferència de premsa de presentació de curs, el conseller Vicent Marzà va aprofitar per complementar les grans xifres de cada any amb les específiques del curs 2020-2021, tant quant al personal docent com quant a les inversions que s’han hagut de fer i que han tingut un cost de 207 milions d’euros.

La reducció del nombre d’alumnes per aula ha obligat a la contractació de 4.374 docents més per a atendre els més de 3.000 grups que s’han creat. Com que la gestió dels menjadors també serà diferent, amb grups més reduïts i no simultanis, s’han contractat 3.000 monitors.

La conselleria considera que, amb totes aquestes accions, els centres educatius seran ‘el lloc més segur on poden ser els infants i els joves valencians’. I afegeix que les escoles seran ‘centres de detecció del virus, i no de contagi’.

Relativa satisfacció del professorat i les famílies

Els protocols anticovid els han pactat les dues conselleries implicades, les AMPA i els sindicats de l’ensenyament. Marc Candela, secretari general de l’STPV, el sindicat que aglutina més del cinquanta per cent dels 76.063 docents, considera complertes pràcticament totes les demandes. Encara així, insisteix a demanar proves PCR multitudinàries al personal docent, a dotar-los de màscares FP2 i a incorporar una infermera a cada centre.

Quant a les famílies, Màrius Fullana, president en funcions de la confederació d’AMPA Gonzalo Anaya, que en reuneix unes cent mil, confia que els centres compliran tots els protocols. Per a resoldre dubtes disposen de la pàgina web que ha obert la conselleria. Amb tot, expressen dubtes sobre si es podran realitzar o no les activitats extrascolars i insisteixen a demanar al ministeri de treball una solució per als pares d’un alumne que s’haja de quedar a casa fent quarantena.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor