Les cinc coses que poden passar si la CUP no vota a favor del pressupost

  • Hi ha alternatives per a fer el referèndum, però com més va més difícils

VilaWeb

Text

Vicent Partal

23.01.2017 - 22:00
Actualització: 24.01.2017 - 13:55

L’interès polític d’aquesta setmana se centrarà en la decisió que prengui la CUP dissabte sobre el pressupost de la Generalitat. D’aquesta decisió, en dependrà que el parlament voti la llei de transitorietat i es faci el referèndum o no. La votació desfermarà un seguit de tries que poden resumir-se en les sis possibilitats que expliquem en aquest article, en el gràfic següent i en el vídeo explicatiu que trobareu al final.

opcionseleccions.001

Primera possibilitat. Hi ha acord per al pressupost entre Junts pel Sí i la CUP. Per tant, el moment en què tots dos grups ho decidesquen, es vota la llei de transitorietat que ja tenen pactada i es convoca el referèndum d’independència.
–És l’opció més clara i directa.

Segona possibilitat. No hi ha acord per al pressupost. Malgrat això, el govern impulsa la votació de la llei de transitorietat i el referèndum.
–És una opció només teòrica, perquè el president de la Generalitat ja ha dit que no l’acceptaria.

Tercera possibilitat. Hi ha eleccions. Junts pel Sí renova la coalició i aconsegueix la majoria absoluta, aprova la llei de transitorietat i convoca el referèndum a final d’any o a començament de l’any vinent.
–El previsible desencís d’una part significativa dels votants de la CUP podria possibilitar aquesta opció, però ERC ha dit reiteradament que no repetiria Junts pel Sí. Per tant, també és una opció només teòrica.

Quarta possibilitat. Hi ha eleccions i PDECat i ERC s’hi presenten separats. Sumen majoria absoluta, aproven la llei de transitorietat i convoquen el referèndum a final d’any o començament de l’any vinent.
–En aquesta hipòtesi, Carles Puigdemont seria el candidat del PDECat o potser d’una llista cívica que anàs més enllà del seu partit. És un objectiu possible que entre totes dues candidatures aconseguissen la majoria absoluta. I sembla inevitable que, si fos el cas, es formàs un govern de tots dos, presidit pel cap de la llista més votada.

Cinquena possibilitat. Hi ha eleccions amb la participació separada de PDECat i ERC. No tenen majoria absoluta però reben el suport extern de la CUP per a formar una nova majoria independentista al parlament. Aproven la llei de transitorietat i convoquen el referèndum a final d’any o començament del vinent.
–És una possibilitat plena d’interrogants però encara factible. En primer lloc, caldria saber què passarà a la CUP si no vota a favor del pressupost. Es pot preveure que perdrà molta força o que fins i tot renunciarà a presentar-se a unes eleccions. I si hi va, caldrà veure si entra al parlament o no i si té prou diputats per a fer possible una majoria independentista o no. També serà difícil de reconstruir la relació, ja molt malmesa, entre la CUP i els altres dos partits independentistes. En resum: és una opció sobre el paper, però plena d’incògnites.

Sisena possibilitat. No hi ha cap manera de formar una majoria independentista al nou parlament i el procés resta aturat durant una legislatura, pel cap baix.
–És una possibilitat molt real, que caldrà veure en quin estat deixa el moviment independentista.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor