Les cavalcades de Reis històriques

  • Alcoi, Igualada, Sant Vicenç dels Horts i Barcelona són les ciutats on s'organitza la rebuda dels Reis des de més antic

VilaWeb
Redacció
02.01.2020 - 16:30
Actualització: 02.01.2020 - 16:58

Una de les festes més esperades de tot el calendari és la cavalcada de Reis, el preludi de la nit més màgica de l’any. Gairebé cada població del país organitza la seva i se’n fan de molt diferents: n’hi ha que mostren un gran desplegament artístic, se’n fan de molt multitudinàries i n’hi ha d’altres on els patges que acompanyen als Reis són gairebé tan famosos com els mateixos Melcior, Gaspar i Baltasar.

Els Reis de l’Orient, per la seva banda, fan la seva aparició a través de tots els mitjans possibles, que van des de vaixells centenaris a espectaculars carrosses, carruatges tirats per cavalls o trens. A més en alguns indrets són rebuts amb fanalets o amb una cremada d’herbes aromàtiques amb la idea d’il·luminar-los el camí perquè ses majestats no es perdin.

Però les cavalcades no són una tradició ancestral: les més antigues del país es fan des de final del segle XIX i són les d’Alcoi, Igualada, Sant Vicenç dels Horts i Barcelona. A més enguany TV3 transmetrà en directe la cavalcada de Martorell, IB3 la de Palma i À Punt Televisió la d’Alcoi.

Alcoi. La cavalcada més antiga del país es fa des del 1885 i mobilitza un miler de persones i desenes d’entitats de la localitat. Els Reis de l’Orient hi apareixen cavalcant camells i els patges porten unes escales molt llargues per a enfilar-se als balcons. A mig recorregut, els Reis fan una parada per a adorar el nen Jesús. La festa, que és declarada d’Interès Turístic, la podeu veure en directe ací.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Igualada. La rebuda dels Reis a Igualada data del 1895 i ja fa temps que malda per ser declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. A més dels tres reis, el personatge més popular és el patge Faruk, que té un llibre negre on apunta les malifetes dels nens. Però la principal particularitat de la cavalcada és que els ajudants dels Reis s’enfilen a les finestres de les cases amb llargues escales per lliurar els regals. Enguany, la cavalcada d’Igualada fa cent vint-i-cinc anys i per a celebrar-ho s’han organitzat actes commemoratius a banda dels tradicionals. Podeu seguir la retransmissió a través d’aquest canal.

Sant Vicenç dels Horts. Des del 1896, quan els Reis van començar a repartir joguines d’un carro estant, Sant Vicenç dels Horts fa cavalcada. Actualment, ses majestats ja no van en tartana, sinó en grans carrosses, que es construeixen en una nau exclusivament destinada a preparar la cavalcada. Per això, a més de Melcior, Gaspar i Baltasar, també són molt populars les carrosses del Camell i del Ninot de Neu.

Barcelona. Segons el Diario de Barcelona, la ciutat va fer una primera escenificació dels Reis el 1855, però va ser inconstant. Ja fa dècades que ses majestats els Reis de l’Orient hi arriben per mar i són rebuts per la batllessa, que els lliura sal en senyal d’hospitalitat i les claus de la ciutat per a poder obrir totes les cases i deixar-hi regals. La cavalcada de Barcelona és molt vistosa: hi participen 1.200 persones, la caravana fa gairebé un quilòmetre de llargada i triga cinquanta minuts a passar. I com cada any, Barcelona Televisió l’emet en directe.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor