Les catifes florals: de mostra d’artesania religiosa a art efímer universal

VilaWeb

Redacció

14.06.2019 - 06:00

Al voltant de la festa del Corpus, dijous 20 de juny, les places i carres de moltes poblacions catalanes es tornaran a tenyir de color amb les catifes florals i enramades. Tot i la vitalitat que han assolit en els darrers anys, i a diferència d’altres tradicions com la sardana o els castells, les catifes són encara força desconegudes. No tothom sap, per exemple, que tenen una història de més de 600 anys. Que hi són present a moltes cultures de mediterrànies. O que les catifaires catalanes han mostrat el seu art pels tres continents. Sobre aquestes i altres qüestions es va parlar ahir dimecres 12 de juny a la taula rodona sobre ‘Catifes i enramades per Corpus: els orígens, l’evolució i art efímer’, en el cicle sobre cultura popular organitzat per l’Ens i l’Ateneu Barcelonès.

Les tradicions populars no són una cosa estàtica i passada. Són ben vives i estan en constant moviment. Un bon exemple són les catifes de flors, que al llarg de la història s’han anat enriquint amb nous elements, han estat admirades i han patit prohibicions, i han adquirit noves formes i significats. Dels orígens, l’evolució i el futur de les catifes van parlar l’escriptor i folklorista Bienve Moya, la presidenta de la Federació Catalana de Catifaires (FCC), Vicenta Pallarès, i el president de l’Associazione Infioratori Bolsenesi, de Bolsena, en una taula rodona moderada per la periodista Ester Plana.

Llegeix la crònica sencera al Tornaveu en aquest enllaç.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor