Les CA rebutgen en bloc la proposta andalusa de redistribució de fons de la PAC

  • Reclamen la creació d'un grup de treball "d'alt nivell" per a abordar la pròxima reforma de la PAC en 2021

VilaWeb
Redacció
30.06.2016 - 17:07

Reclamen la creació d’un grup de treball “d’alt nivell” per a abordar la pròxima reforma de la PAC en 2021

MADRID, 30 (EUROPA PRESS)

La Comunitat Autònoma d’Andalusia s’ha quedat sola en defensar davant del Ministeri d’Agricultura i la resta de territoris la seua proposta per a la redistribució dels fons de la Política Agrària Comunitària (PAC), que ha rebut el rebuig unànime de la resta d’autonomies, entre les quals es troben la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián.

La petició d’Andalusia de modificar la distribució d’ajudes acoblades a la producció per a beneficiar l’oliverar en pendent no ha aconseguit el suport majoritari a la reunió del Consell Consultiu. La trobada ha tingut lloc este dijous a la seu del Ministeri i han assistit els diferents representants territorials d’Agricultura.

A l’eixida de la reunió, els consellers autonòmics de Galícia, Extremadura, Comunitat Valenciana, Aragó i Castella-la Manxa, entre d’altres, han expressat que “no és el moment adequat” de plantejar esta proposta, ja que qualsevol modificació en el repartiment de la PAC ha de presentar-se a la Comissió Europea el pròxim dia 1 d’agost.

La majoria dels representants autonòmics entén que una modificació de les ajudes acoblades ha d’haver-se fet “amb temps suficient” perquè les comunitats puguen “analitzar les seues conseqüències”, ha explicat als periodistes el secretari general d’Agricultura, Carlos Cabanas.

MODULAR LES AJUDES

Però des d’Andalusia, la consellera d’Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural, Carmen Ortiz, ha defensat la revisió immediata del repartiment i la necessitat d’aplicar la modulació en les ajudes acoblades. Alhora, ha lamentat la “poca sensibilitat” que, segons la seua opinió, ha tingut el Ministeri amb la seua proposta.

“Esperava que actuara com a àrbitre com a mínim”, ha dit en declaracions als periodistes, criticant la valoració econòmica que este dijous ha presentat el Ministeri, “un quadre en el qual apareix tot el món amb el saldo negatiu” excepte Andalusia.

Ortiz, que ha reclamat la creació d’un grup de treball per a estudiar com afectaria la redistribució que proposa, ha incidit que no volen “que cap sector se senta perjudicat”.

REBUIG UNÀNIME DE LES CA

Per la seua banda, la consellera Elena Cebrián ha rebutjat plantejar este debat ara i ha demanat parlar de l’aplicació i les problemàtiques causades per la PAC esta campanya. “Qualsevol debat que s’obri sobre la PAC és un molt tècnic i necessita una valoració molt precisa”, ha al·legat.

Per la seua banda, la consellera gallega, Àngels Vázquez, ha argumentat el seu ‘no’ a la petició andalusa perquè “va en detriment dels interessos” de Galícia en estar dirigida “íntegrament a les grans explotacions”. Segons Vázquez, a Galícia “li eixien molt els dolent comptes” presentades pel Ministeri: “Perdíem simplement en acoblada al voltant de huit milions d’euros, una barbaritat que no podíem permetre”, ha puntualitzat.

A més, sosté que ara mateix no té “raó de ser” fer cap canvi en la PAC i creu que “d’un dia per a un altre no es poden fer estudis” sobre la distribució: “No es pot obrir ara mateix cap tipus de bretxa”, ha afegit, reblant: “Les coses corrent i a pressa en alguna cosa tan delicat fins i tot anava a ser dolent per a la pròpia Andalusia”.

En esta mateixa línia s’ha pronunciat el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Desenvolupament Rural de Castella-la Manxa, Francisco Martínez Arroyo, qui no veu “correcte” que s’estudie el plantejament andalús a un mes d’haver de presentar-lo a la UE. Segons la seua opinió, el Ministeri deuria haver “anticipat este debat”.

En tot cas, ha dit que compartix alguns dels plantejaments de la proposta d’Andalusia al mateix temps que ha advertit dels problemes de l’oliverar de baix rendiment que “necessita suport exprés” de les ajudes acoblades: “Sense elles, este cultiu està en risc”, ha manifestat.

Per a la consellera d’Agricultura i Ramaderia de Castella i Lleó, Milagros Marcos, la pretensió andalusa perjudicava “seriosament” la seua Comunitat ja que un dels sectors pitjors aturats amb este canvi seria el boví de llet.

TREBALLAR EN LA REFORMA DE LA PAC

Molts dels representants regionals han posat èmfasi en la necessitat de començar a treballar en les negociacions de la PAC 2021 — ja que en 2020 finalitza esta campanya– i han advocat per conformar un grup de treball tècnic.

Des d’Extremadura, la consellera de Polítiques Agràries, Begoña García Bernal, ha defensat la creació d’un grup de treball tècnic “d’alt nivell” a llarg termini per a la pròxima reforma de la PAC en 2021. Segons la seua opinió, cal millorar les rendes dels pagesos “actius” i no reforçar la del pagès “de saló”.

Respecte al plantejament d’Andalusia, s’ha mostrat partidària de donar suport a l’oliverar en pendent però “sense menyscabar la resta dels sectors” que reben ajudes acoblades. “No pot ser uns en detriment d’altres”, sosté.

Segons ha explicat, amb els criteris econòmics llocs a sobre de la taula demostraven que “l’única” comunitat beneficiada era Andalusia. Per esta raó, sosté que era “impossible” acceptar la seua proposta i abordar-la només tenint un mes de marge.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor