Les bruixes no volem ser princeses

  • Nosaltres som les nétes de les bruixes que no van poder cremar, i no volem ser princeses desvalgudes

Gemma Pasqual i Escrivà
02.11.2021 - 21:50
VilaWeb

Tot i l’intent de la factoria Disney de maquillar les seves clàssiques princeses, amb joves fortes i valentes, preparades per lluitar, com ara Pocahontas, la guerrera Mulan o la valenta Brave, la realitat és ben distinta i ens demostra que una flor no fa primavera.

La Ventafocs és la princesa favorita de tots els temps segons una enquesta que ha fet la plataforma Whisper, l’opció més clàssica i una de les creacions més masclistes concebudes per la Disney: blanca, prima, rossa i desvalguda. Conformant les princeses en l’imaginari col·lectiu com a éssers eteris sense cap fita pròpia, el destí de les quals es construeix de somnis i els cal un príncep blau per a fer-los realitat, i sobretot per tenir un final feliç.

En canvi, les bruixes són éssers malvats, de pell citrina, peludes, amb un nas prominent cobert de berrugues. Ho diu fins i tot el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans, en la segona accepció: “Dona vella, lletja, dolenta.” En canvi, un bruixot, també en la segona accepció, és: “Home que en diverses societats tribals duu a terme les pràctiques màgiques i rituals i administra coneixements empírics diversos, especialment de medicina, i passa per dominar forces sobrenaturals que ell té la facultat de conjurar màgicament.”

Els coneixements i sabers de les bruixes eren atribuïts a la fetilleria, a diferència dels coneixements masculins, que eren considerats científics i, per tant, vàlids i universals. Però com diu la periodista i assagista Mona Chollet: “La realitat és que eren dones amb coneixements de botànica, medicina i control de la natalitat, entre moltes altres capacitats intel·lectuals; aquestes dones estaven apoderades, vivien soles, asilades de la societat, i ajudaven, sobretot, altres dones a tenir el control del cos i la vida.” Eren dones científiques, precursores del feminisme, d’una sororitat extraordinària.

Els processos judicials de Salem, de Zugarramurdi i de Yorkshire, entre altres, van ser autèntics assassinats en massa. L’etapa més cruenta va tenir lloc a mitjan segle XVI, una època que històricament identifiquem amb l’humanisme, el progrés, la ciència i l’art.

Jaume Roig, en el Llibre de les dones, parla obertament de les bruixes, que, segons explica, eren dones que es reunien de nit per renunciar a Déu i adorar una cabra i que tornaven a casa volant. Afegeix que n’havien estat cremades moltes a Catalunya, segons la revista Sàpiens, un dels llocs d’Europa on més dones van ser acusades de bruixeria. Recentment, es va recuperar el nom de més de set-centes dones que entre els segles XV i XVIII van ser torturades i executades a la forca. Dones immigrades, dones pobres, dones guaridores, dones conflictives, dones vídues. Totes estigmatitzades i assenyalades pels seus veïns i veïnes com a “bruixes i metzineres”.

Encara ara hi ha països on una acusació de bruixeria et pot portar a la mort, com és el cas de Tanzània, on només el 2018 van ser assassinades 479 dones. A la Xina, les bruixes són famílies senceres que no s’avenen a les normes establertes, i, tot que no són assassinades, sí que són discriminades i excloses de la comunitat durant generacions.

Molt de compte amb les desvalgudes princeses, es fan grans i es converteixen en malvades reines, com Maria Tudor, Bloody Mary –”Maria la Sanguinària”–, que va perseguir i assassinar brutalment els protestants anglesos.

Nosaltres som les nétes de les bruixes que no van poder cremar, i no volem ser princeses desvalgudes, tampoc reines malvades i sanguinàries. Feministes fins al moll de l’os.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor