16.05.2016 - 22:00
|
Actualització: 16.05.2016 - 23:08
Barcelona en Comú (BComú) va obrir formalment la porta del govern de la ciutat al PSC la setmana passada. Després d’una reunió de debat intens, que va durar tres hores, l’executiva de la formació va decidir dimecres passat de convocar una consulta interna perquè les bases diguessin si acceptaven el pre-acord presentat divendres amb el PSC.
Les catorze mil persones registrades al cens de BComú poden votar telemàticament (i presencialment a la seu del partit) entre avui i dijous. L’opinió de les bases serà determinant per a decidir si el govern de la ciutat passa dels 11 regidors actuals a 15, amb la suma dels 4 socialistes. El PSC de Barcelona també té previst de consultar els militants, tal com va acordar la setmana passada el comitè de federació, tot i que no ha definit dates per a fer-ho.
Les explicacions de Colau i Collboni
La batllessa de Barcelona i dirigent de BComú, Ada Colau, i el president del grup municipal del PSC, Jaume Collboni, van comparèixer divendres per escenificar l’acord. Tots dos van dir que era ‘un bon acord per a Barcelona’ i van assegurar que es mantenia obert a les forces d’esquerres, ‘especialment a ERC i la CUP’. A aquests dos partits, els van demanar que s’hi afegissin i, si no volien formar part del govern, que si més no s’avinguessin a ‘construir consensos’. Colau i Collboni saben prou bé que encara tenen un executiu en minoria, però apel·len al diàleg i asseguren que ells ‘posen els interessos de ciutat per davant dels interessos de partit’.
Amb la consulta interna encara per fer, Colau i Collboni ja van presentar el nou cartipàs municipal, en què els quatre regidors del PSC s’integren en el govern. El líder del PSC, Jaume Collboni, esdevé el segon tinent batlle –el número 3 del govern, darrere Colau i Gerardo Pisarello– i s’encarregarà directament de les àrees d’Empresa, Cultura, Turisme i Mercats, a més de coordinar la fundació Mobile, la presència municipal a Fira de Barcelona i les relacions amb la Generalitat i l’estat espanyol. El consistori passa de quatre tinences de batllia a cinc amb la creació de la d’Empresa, Cultura i Innovació. Amb la incorporació del PSC, Montse Ballarín passa a ser la regidora de Comerç i Mercats i de l’Eixample; Carmen Andrés, la d’Infància, Joventut i Gent Gran, a més del districte de Sant Andreu; i Daniel Mòdol, d’Arquitectura, Paisatge i Patrimoni, a més d’ocupar-se del districte de Sarrià-Sant Gervasi.
Xavier Marcé no dirigirà la cultura de la ciutat
Les primeres discrepàncies entre Barcelona en Comú i el PSC d’ençà de l’anunci de l’acord no han tardat pas a manifestar-se. A les bases de la formació d’Ada Colau, no els va semblar positiva la incorporació del socialista Xavier Marcé (actualment vice-president de la productora teatral Focus) per ocupar-se de Cultura. I va ser més mal rebut l’anunci de la destitució de la comissionada actual, Berta Sureda. Collboni ha renunciat a fer aquest canvi i ell mateix s’encarregarà de Cultura.