31.05.2017 - 18:06
CERDANYOLA DEL VALLÈS (BARCELONA), 31 (EUROPA PRESS)
Un estudi liderat per l’investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (Csic) i del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf), Daniel Sol, ha revelat que les comunitats d’aus que viuen a les ciutats tenen una diversitat evolutiva més pobra que les que viuen en entorns naturals.
Una conclusió de l’estudi que justifica aquesta afirmació és que fa menys temps que es van separar dels seus ancestres i, per tant, són evolutivament menys singulars; és el cas dels coloms, les garses, els pinsans, les orenetes i les merles, segons ha informat aquest dimecres en un comunicat.
El treball ha calculat que la història evolutiva de l’espècie d’una comunitat és de 450 anys menys en comparació amb els que conviuen en ambients naturals, i l’autor de l’estudi ha apuntat que “la riquesa evolutiva no només representa història evolutiva; també es relaciona amb la diversitat genètica i el mateix funcionament dels ecosistemes”.
Ha negat la hipòtesi d’alguns científics sobre que aquesta pèrdua es mitigaria amb l’arribada d’espècies exòtiques, i, en canvi, ha determinat que les aus que arriben pertanyen a grups evolutivament poc diferents i contribueixen “poc” a enriquir la diversitat.
Per realitzar aquesta anàlisi s’han reunit dades de més de 1.219 espècies d’aus de 27 regions de tot el món i s’ha analitzat com la diversitat filogenètica de les comunitats –que mesura la suma del temps que l’espècie es va separar d’altres amb les quals coexisteix– canviava segons el grau d’urbanització.