Les 5 perles: ‘Maletes solars’ per a produir aigua potable a l’Àfrica

  • Un recull de notícies curioses i destacades

VilaWeb

Redacció

17.02.2016 - 21:45
Actualització: 17.02.2016 - 23:00

1a perla. ‘Maletes solars’ per a produir aigua potable a l’Àfrica. Un jove empresari de Costa d’Ivori va llançar una campanya de micromecenatge el 20 de gener passat amb l’objectiu d’aconseguir més aigua potable per a l’Àfrica. La recaptació de fons es fa a través de la plataforma ‘It’s about my Africa’, tal com que explica Le Monde. Segons els seus càlculs, amb 1.000 milions d’euros 100 milions d’africans podrien tenir accés a l’aigua potable. Però l’impulsor del projecte es proposa d’obtenir un milió d’euros per a fer arribar aigua potable a 100.000 africans dels onze països més necessitats.

Per a fer possible el seu objectiu, aquest jove emprenedor confia en les ‘maletes solars’ de l’empresa occitana Sunwaterlife. Són uns blocs portàtils que pesen entre 20 quilos i 40 i que poden convertir instantàniament l’aigua contaminada en aigua potable gràcies a l’energia solar.

Vegeu el vídeo del projecte ‘It’s about my Africa’:


2a perla. ‘Fumar mata més gent que no pas Obama’, la polèmica campanya antitabac de Moscou. ‘Fumar mata més gent que no pas Obama, i això que ell en mata molta. No fumis, no siguis com Obama’. Aquest és l’eslògan d’una campanya publicitària que ha corregut com la pólvora després d’haver-la publicat a Facebook Dmitri Gudkov, opositor al govern rus. El cartell de la imatge següent correspon a una marquesina d’una parada d’autobusos d’un cèntric carrer de Moscou. Per Gudkov, que representa l’única oposició a Vladímir Putin, l’anunci és vergonyós. ‘És repugnant que això aparegui als carrers de Rússia’, diu el post que acompanya la seva publicació.

Vegeu la fotografia publicada per Gudkov:

14557159015195

Aquesta polèmica arriba quan fa pocs dies que centenars de joves universitaris russos van demanar a l’ONU, en un vídeo, que jutgessin Obama per ‘l’assassinat de milers de civils a Líbia, Iugoslàvia i més països’. ‘Els Estats Units i el seu president són la principal amenaça per a la nostra civilització’, diu el vídeo.


3a perla. Gerard Piqué: ‘Ara mateix sóc espanyol’: El jugador del Barça Gerard Piqué ha concedit una entrevista a El Mundo, que es publicarà diumenge, però avui el diari n’ha fet un avançament, en el qual destaca algunes declaracions sobre la situació política a Catalunya i el seu paper a la selecció espanyola, on ha estat escridassat i xiulat unes quantes vegades en partits i entrenaments per part dels afeccionats.

Una de les preguntes que li fan és: ‘El teu suport al referèndum es va interpretar en molts àmbits com que ets independentista.’ I Piqué respon: ‘No té res a veure ser favorable al referèndum amb estar a favor de la independència. Hi ha moltíssima gent que ha donat suport al referèndum, a Catalunya i a la resta d’Espanya, i que és contrària a la independència. No hi ha cap problema, en això. El problema és que aquesta informació es ven d’una manera o una altra segons quins canals ho diguin i molta gent s’ho creu.’

I la segona pregunta de l’entrevista en l’avançament d’avui: ‘Vas ser el jugador més utilitzat per Vicente del Bosque durant el 2015, però es dubta del teu compromís amb la selecció.’ I la resposta: ‘Si jugo per Espanya és perquè de veritat sento que he de jugar. Primer, perquè tenim una selecció que és la rehòstia i, segon, perquè ara mateix sóc espanyol. Aleshores, sento que he de ser-hi i ajudar els meus companys.’


4a perla. El diccionari de l’Enciclopèdia Catalana canvia la definició de ‘marieta’ per la queixa d’una usuària. Una de les accepcions de la definició de la paraula ‘marieta’ al diccionari de l’Enciclopèdia Catalana deia així: ‘Home efeminat o invertit.’ Segons que ha informat RAC-1, una usuària en va alertar els responsables del diccionari, fent-los veure que dir-ne ‘invertit’ suggeria que hi havia ‘una alteració de l’ordre natural de les coses’. Segons que ha explicat a l’emissora Núria Bort, l’editora dels Diccionaris de l’Enciclopèdia Catalana, el canvi es va fer ràpidament en l’edició en línia, tal com es pot comprovar en aquest enllaç. La paraula ‘invertit’ hi ha desaparegut.

Ara, si se cerca la definició mitjançant el domini Diccionari.cat, també de l’Enciclopèdia Catalana, encara es manté la definició ‘home efeminat i invertit’.

Bort defensa que no es faci desaparèixer ‘marieta’ del diccionari perquè, malgrat ser despectiu o discriminatori, el diccionari ha de ser una fotografia que reflecteixi la realitat.


5a perla. Vídeo de la mostra de dignitat d’una diputada quítxua del Perú. Recuperem un vídeo del 2006, en què es veu el jurament com a diputada del Perú de María Sumire de Conde, que va fer un gest de dignitat en defensa de la seva llengua, el quítxua. El congrés peruà obliga a jurar el càrrec en espanyol i la congressista s’hi va negar. Al final el congrés es va resignar i va acceptar el jurament en quítxua.

Vegeu el vídeo:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor