03.03.2016 - 21:45
|
Actualització: 03.03.2016 - 22:00
1a perla. Ensenyament retira un text de la web Edu365 per les queixes de l’Espanyol: El departament d’Ensenyament ha retirat un text del portal d’educació Edu365 a petició de l’Espanyol perquè el club blanc-i-blau considerava que els menyspreava. Es tractava d’un text d’una activitat de reforç adreçada a alumnes d’ESO de la secció ‘Muds de mots’; un fragment de la novel·la ‘Una troca embolicada’, d’Agustí Alcoverro, on hi havia una referència despectiva a l’Espanyol. Concretament, el text parla d’un noi força desgraciat del qual es diu que ‘a sobre, era perico’. I en contraposició, parla d’una noia agraciada de la qual es diu que ‘a més, era del Barça’.
L’exercici que es proposava als alumnes (es podia consultar ací fins que ha estat retirat) consistia a trobar antònims a tot un seguit d’adjectius. De la noia, la del Barça, el text diu, entre més coses, que era vital, que ‘devorava gelats i novel·les amb el mateix delit’, que tenia classe… En canvi, el noi era insolvent, ‘incapaç de seguir qualsevol conversa que no parlés de les darreres cotitzacions a borsa’, desangelat…
Alguns usuaris, seguidors de l’Espanyol, es van queixar a la xarxa d’aquest contingut, i el club blanc i blau va protestar adreçant-se al govern català, que avui ha acabat retirant el text i els materials de l’exercici.
Heus ací l’exercici que es proposava:
2a perla. Toni Albà es vesteix de Sala-i-Martín per a reclamar l’augment del salari mínim interprofessional: Toni Albà protagonitza el primer vídeo de la plataforma ciutadana ‘Anem a mil’, que acaba de néixer amb l’objectiu d’assolir un salari mínim interprofessional (SMI) de 1.000 € com a mesura necessària per combatre la pobresa. L’actor i humorista, caracteritzat de Xavier Sala-i-Martín amb una americana ben llampant, explica la necessitat d’incrementar el SMI, que actualment és de 655 euros.
Amb aquesta campanya, ‘Anem a Mil’ vol aconseguir el màxim d’adhesions possibles per a establir sinergies amb els agents socials i econòmics, i pressionar els governs per replantejar el SMI.
3a perla. Els americans reaccionen a la victòria de Trump buscant informació per marxar a viure al Canadà: Després de la victòria de Donal Trump al Superdimarts, molts ciutadans del EUA van decidir d’entrar a la web del ministeri d’immigració del Canadà per a informar-se dels tràmits que cal fer per poder residir al país veí. Tant és així, que el servidor de la web es va saturar i va quedar inoperatiu durant unes hores. Vegeu la següent imatge que ho mostra:
La publicació Vox, que cita fonts de Google, va més enllà i constata que el terme ‘move to Canada’ -traslladar-se al Canadà-, va tenir moltes cerques la nit de dimarts. Els següents dos gràfics ajuden a explicar-ho:
Aquest gràfic calcula les cerques que ha tingut el terme en els últims deu anys i es poden observar tres pics molts clars. Els dos primers coincideixen amb les eleccions presidencials del 2008 i el 2012, i l’últim correspon a la nit de dimarts.
4a perla. La volta al món de ‘Hamlet’ passa per Andorra: Enguany es compleixen 400 anys de la mort de William Shakespeare (23 d’abril de 1564 – 23 d’abril de 1616, segons el calendari julià). Per a commemorar-ho, la companyia del prestigiós Globe Theatre de Londres va començar el 2014, en el 450 aniversari del seu naixement, la ronda Globe to Globe per a portar durant dos anys per tot el món l’obra ‘Hamlet’. A poques setmanes de tancar el periple, el dia de Sant Jordi, la representació s’atura demà per primera i única vegada al nostre país. En concret, a l’Auditori Claror de Sant Julià de Lòria (Andorra). Amb la col·laboració del comú, el grup teatral anglès hi representa avui al vespre la tragèdia del príncep de Dinamarca, amb direcció artística de Dominic Dromgoole.
Al final de la ronda Globe to Globe, la petita companyia d’actors i tècnics haurà passat per quasi dos centenars de països i per una gran varietat d’espais i escenaris, com parcs i amfiteatres a l’aire lliure, teatres nacionals i fins i tot camps de refugiats. Ara fa un mes, justament, el seu ‘Hamlet’ es va representar a l’anomenada ‘jungla de Calais’, que les autoritats franceses han començat a desmantellar.
5a perla. Un instrument musical creat amb dues mil bales: El músic suec Martin Molin ha publicat un vídeo amb l’anomenada Wintergatan Marble Machine. Es tracta d’un instrument musical que ha creat amb fusta i metall i que reprodueix melodies gràcies al moviment de dues mil bales que interactuen amb tambors, timbals i un vibràfon.