Les 5 perles: Empar Moliner planta cara als atacs i el costat fosc dels comentaris dels lectors de The Guardian

  • Us oferim un recull de notícies destacades i curioses del dia

VilaWeb

Redacció

13.04.2016 - 21:20
Actualització: 13.04.2016 - 21:38

1a perla. Empar Moliner planta cara als atacs: ‘Sóc una escriptora que diu el que vol’: La polèmica suscitada per la intervenció en què Empar Moliner va cremar la constitució espanyola als ‘Matins de TV3’ de dilluns ha arribat molt lluny i la televisió pública ha hagut d’acabar retirant el vídeo de la secció. Avui, Moliner ha tornat al programa, en què treballa diàriament, i ha dedicat la intervenció a denunciar els atacs que havia rebut i a reivindicar el dret d’expressió i el deure de denunciar les injustícies.

Ha explicat que no havia cremat realment la constitució, sinó un llibre a què l’equip d’atrezzo del programa havia afegit una coberta falsa, i ha demanat disculpes a l’autor veritable de l’obra per haver-la cremada. Ha dit que la constitució espanyola ara era com la família reial als anys noranta i ha explicat que no volia sinó denunciar la passivitat dels polítics en un moment d’emergència.

També ha fet broma sobre les peticions que s’havien fet perquè la jutgessin i la destituïssin, com ara la de Societat Civil Catalana, i ha recordat als autors d’aquestes queixes que es deia Empar i no Amparo –com havien escrit alguns– i que no podia ser destituïda perquè era autònoma. Finalment, ha assenyalat que tenia el dret de la llibertat d’expressió però que, a més, tenia el deure de denunciar que hi hagués nens que no es poguessin dutxar amb aigua calenta. Així mateix, ha dit que no pertanyia a la plantilla de TV3 i que lamentava els perjudicis que hagués pogut causar a la cadena.


2a perla. El costat fosc dels comentaris dels lectors de The Guardian: Sobre el paper, els comentaris permeten als lectors dels mitjans de comunicació digitals de reaccionar instantàniament a un article, precisar-lo, ampliar-lo i fins i tot obrir un debat interessant i divertit, en alguns casos. Però en molts altres, pot ser tot el contrari. Per això permetre de deixar comentaris als articles no és una decisió gens fàcil, perquè massa sovint obren la porta a insults i amenaces emparades en l’anonimat.

Alguns mitjans opten per permetre de comentar als usuaris enregistrats amb nom i cognoms. Uns altres miren d’editar els comentaris fora de lloc i de to. I encara n’hi ha que opten per no permetre’n. The Guardian ha volgut investigar més a fons la qüestió i ha analitzat els setanta milions de comentaris que acumula des del 2006 el seu portal.

De l’anàlisi d’aquest immens volum de dades, el diari britànic n’ha tret algunes conclusions molt concretes sobre els temes més polèmics, els autors més atacats i les seccions més afectades, a més de la xifra total de comentaris blocats fins ara pels seus moderadors: 1,4 milions, el 2% del total.

‘La investigació sobre els nostres comentaris fa evident per primera vegada el que les periodistes sospitaven de feia temps: que els articles escrits per dones atreuen més atacs que no els dels homes, majoritaris a la redacció, indistintament del tema de l’article.’ Les xifres concretes dels atacs són flagrants, pel diari: dels deu redactors més assetjats, vuit són dones (quatre blanques i quatre no blanques) i dos homes negres. A més, dues de les dones i un dels homes són homosexuals, i de les vuit dones, una és musulmana i una altra jueva.

En la majoria d’aspectes analitzats, les dones i les minories s’enduen la pitjor part. Per exemple, entre els temes més sensibles, n’hi ha tres de principals: el conflicte entre Israel i Palestina, el feminisme i les violacions.

Amb l’estudi, The Guardian sobretot vol millorar el seu sistema de moderació de les opinions dels lectors i mostrar-los, alhora, la dificultat de gestionar l’espai dels comentaris. Un espai, val a dir, que el diari no preveu de tancar, malgrat que entre els milers de comentaris generats des d’ahir al final de l’article, ja se n’han hagut de blocar més de tres-cents…


3a perla. L’últim partit de Kobe Bryant, llegenda viva de l’NBA i icona dels Lakers: El 29 de novembre de 2015 el jugador dels Lakers Kobe Bryant, un dels millors de la història de l’NBA, va anunciar la retirada del bàsquet professional al final de la temporada. Ho va fer, a trenta-set anys, a través del poema ‘Estimat bàsquet’ publicat a la revista The Players Tribune, on deia: ‘El meu cor pot resistir el ritme, la meva ment pot aguantar la pressió, però el meu cos sap que és el moment de dir adéu.’

L’adéu és avui a casa davant la seva afecció, en el partit de lliga amb els Utah Jazz. L’Staples Center de Los Angeles s’omplirà de gom a gom per al comiat de la ‘Mamba Negra’ dels Lakers, l’equip on ha jugat des que va debutar el 1996. Al costat del pivot Shaquille O’Neal, va formar una parella d’atac llegendària que els va portar al seu primer títol, la temporada 1999-2000. Després de dues lligues consecutives més, la marxa d’O’Neal va ensorrar els Lakers fins a l’arribada de Pau Gasol, el 2008. Aquella temporada van perdre amb els Boston Celtics la final, però van guanyar les dues següents davant d’Orlando (2009) i dels mateixos Celtics (2010).

Gràcies sobretot a aquests dos períodes de glòria, l’escorta es va situar entre els noms en majúscules de l’NBA, amb una mitjana de 35,4 punts per partit. El 22 de gener de 2006, va anotar tot sol 81 punts davant els Toronto Raptors, la segona marca més alta de la història.

El partit d’avui entre els Lakers i els Utah Jazz és de fase regular de la temporada, però el comiat del mític dorsal 24 l’ha convertit en un fenomen mediàtic i de públic comparable al d’una final de l’NBA. El club ha preparat tot un programa en paral·lel al matx dedicat a Bryant, en el qual hi ha convidats una trentena d’antics companys d’equip seus, amb Shaquille O’Neal al capdavant. Des de la pista el baixista dels Red Hot Chili Peppers, Flea, tocarà l’himne dels EUA a l’estil Jimi Hendrix, i es passarà un vídeo recordant el pas del jugador pels Lakers.

https://www.youtube.com/watch?v=nLuh8u6xJjY


4a perla. Testimonis colpidors de dones en situació de pobresa energètica que el TC pot desemparar: Avui a RAC-1 han parlat dues dones que pateixen una situació de pobresa energètica. Una d’elles és la Iolanda, mare de dues filles. ‘Feia dos anys que cobrava la desocupació i al gener se’m va acabar. Al febrer vaig començar a cobrar els 426 euros de subsidi però, amb només aquests diners, vaig haver de restringir el meu menjar i el de les meves filles. Vaig haver de deixar de pagar una factura de gas i una de llum i Endesa em va enviar un missatge dient que el 12 d’abril em tallarien el subministrament per no haver abonat un rebut de 42 euros. Els vaig explicar que la llei 24/2015 deia que no podien fer-ho. ‘Teniu l’informe d’exclusió residencial de la meva família i no ho podeu fer, els vaig dir. I em van respondre que hi havia hagut un problema informàtic i que estigués tranquil·la. I, afortunadament, ahir vaig veure que, gràcies a aquesta llei, encara tenia gas’, ha explicat.

Escolteu-la ací:


5a perla. Multa de la Hisenda espanyola per Aznar: El ministeri espanyol d’Hisenda i Administracions Públiques ha multat l’ex-president del govern espanyol, José María Aznar, amb 70.403 euros i l’ha obligat a liquidar-ne 199.052 més per diverses irregularitats fiscals comeses els exercicis 2011 i 2012, segons que ha informat OK Diario.

En total, la inspecció oberta contra Aznar s’ha saldat amb el pagament de 269.456,15 euros a Hisenda. En una conversació informal amb els mitjans de comunicació avui al congrés espanyol, el ministre espanyol d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha reconegut que es va reunir amb Aznar per tractar aquesta qüestió.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor