Les 5 perles: El sorprenent videoclip que ‘agafa el control’ del teu mòbil i un descapotable de fusta

  • Us oferim un recull de notícies destacades i curioses

VilaWeb

Redacció

11.04.2016 - 21:45
Actualització: 11.04.2016 - 21:51

1a perla. El sorprenent videoclip que ‘agafa el control’ del teu mòbil: Lyrical School és un jove conjunt musical japonès, format per sis noies, amb cançons entre el hip-hop i l’anomenat J-pop. Ara fa poc, han fet un videoclip del seu tema ‘RUN and RUN’ que, ultra l’estil i la qualitat musical, sorprèn sobretot si es mira des d’una pantalla de mòbil.

I és que s’ha enregistrat verticalment i en un format concret perquè l’usuari tingui, ràpidament, la sensació que les noies del grup agafen tot el control de l’smartphone:

Durant els tres minuts i mig que dura la cançó, les membres de Lyrical School sembla que manipulin la pantalla des de dins, obrint i fent servir funcions i aplicacions del telèfon com ara la càmera, l’app de Twitter i de Vimeo…


2a perla. Casos de joves transsexuals que no van aparèixer al reportatge de ’30 minuts’: El programa ‘30 minuts’ de TV3 va emetre ahir ‘Trànsit, menors transsexuals’, un documentari sobre casos d’infants que, de ben petits, expressen disconformitat amb el seu gènere. El reportatge va tenir un fort impacte i, un cop emès, es va obrir un debat a la xarxa per la publicació d’un comunicat en vídeo de Joves Trans Barcelona que responia i criticava l’enfocament que tenia el programa. ‘Ens van entrevistar, a Joves Trans de Barcelona, però no hi sortírem’, hi deien.

El vídeo era un pla fix de la boca d’un membre del col·lectiu que llegia el comunicat. S’hi queixava que el reportatge de TV3  invisibilitzava la diversitat del col·lectiu trans i excloïa a molts d’ells de l’imaginari social, cosa que podia repercutir negativament a les seves vides. ‘Aquest reportatge només mostra aquella part de la realitat que pot ser assimilada pel sistema; es mostren les vivències que són normatives en gairebé tot menys en el tema que es tracta: ser trans. I això fa que s’oblidi que hi ha persones trans que no volem o podem hormonar-nos; que hi ha trans que no som heteros, que no som homes o dones, que no sempre ens identifiquem de la mateixa manera, que no tenim la capacitat i no volem aguantar des de fora que ens diguin que som trans o no’, hi explicava.


3a perla. Deu anys de ‘Evolution of Dance’, un dels vídeos més virals de YouTube: El comediant nord-americà Judson Laipply, ara fa deu anys, segurament no s’esperava l’èxit que obtindria el vídeo que acabava de penjar en un jove portal anomenat YouTube, nascut un any abans. Amb el títol de ‘Evolution of Dance‘, s’hi veu un dels divertits xous de Laipply representant damunt l’escenari tota mena de balls a ritme de les cançons més populars del moment, d’Elvis Presley a MC Hammer, passant per Michael Jackson i molts més:

Són sis minuts de balls i estils sense parar, que ràpidament van convertir el vídeo en un dels més virals d’internet. Les xifres de visualitzacions en deu anys ho avalen: ‘Evolution of Dance’ és a punt de superar els tres-cents milions de visualitzacions.

Arran de l’èxit, el 2009 Laipply en va fer una segona versió, que ja acumula més de vint milions de visualitzacions:


4a perla. D’Instagram a eBay: el curiós recull de coses fetes per primera vegada a Internet: Voleu saber quin és el primer vídeo que es va carregar a YouTube, el dia de Sant Jordi del 2005? I la primera imatge que va aparèixer a Instagram, el juliol del 2010? I la primera piulada a Twitter, ara fa deu anys? Totes aquestes preguntes, i una quinzena més, tenen la resposta en aquest article de la publicació nord-americana BuzzFeed, dedicat a ‘les primeres vegades a internet’.

També hi podem descobrir com era la primera pàgina web d’internet, quin va ser el primer domini .com enregistrat (i encara actiu!) i els primers productes que es van vendre a la casa de subhastes eBay i a la ciberllibreria Amazon, l’any 1995.


5a perla. Setsuna, un descapotable de fusta a la principal fira del moble de Milà: El Saló del Moble de Milà, la fira amb les últimes novetats i innovacions relacionades amb el sector, obre la porta avui amb un convidat inusual: Toyota. El motiu? L’empresa automobilística japonesa hi presentarà un prototip de descapotable biplaça que, a més de ser elèctric, té la gran particularitat d’haver-se construït en gran part amb fusta. L’ecològic esportiu es diu Setsuna, ‘moment’ en japonès, un nom que vol reflectir els moments especials i efímers que la gent viu amb el cotxe. Pel fabricant, el conjunt d’aquests moments és el que converteix en únics els vehicles per als seus propietaris.

El disseny ‘retro’ del Setsuna també té molt de significat, per Toyota: és com una ‘màquina del temps’ amb què es vol simbolitzar la transformació que experimenten els cotxes amb el pas dels anys i el vincle amb els seus propietaris. De fet, un dels indicadors del tauler de control és un comptador que marca el pas del temps al llarg de la història d’una família al costat del Setsuna. El comptador continua avançant malgrat que el cotxe passi d’una generació a una altra.

De tres metres de llargada i 1,4 d’amplada, el descapotable és fet amb diferents tipus de fustes unides amb una tècnica tradicional japonesa que no requereix claus ni caragols.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor