18.02.2016 - 21:45
|
Actualització: 18.02.2016 - 22:56
1a perla. El vídeo sencer de la primera intervenció de Lluís Llach al parlament.
El cantant Lluís Llach, diputat de Junts pel Sí, va fer ahir la seva primera intervenció des del faristol del Parlament de Catalunya. Sense la fluïdesa que el caracteritza, Llach va respondre amb contundència la moció presentada per Ciutadans sobre la unitat i la igualtat dels espanyols. Va acusar el partit d’Arrimadas d’apropiar-se valors universals i de tergiversar alguns conceptes com ara els de solidaritat, igualtat o legitimitat democràtica. També va dir que hi havia una majoria social a favor d’un estat nou per a Catalunya i que se sentien ‘aterrits’ per les receptes del partit d’Albert Rivera.
2a perla. El ‘visca Catalunya’ de Nicolás Maduro, en vídeo.
El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha dit ‘visca Catalunya i visca Messi’ en una conferència per a anunciar mesures econòmiques. La compareixença de premsa ha durat 4 hores i 45 minuts i, en un moment determinat, ha interromput l’anunci de noves mesures econòmiques al seu país per elogiar el jugador argentí i Catalunya, segons que informa el portal Weloba.
3a perla. Les millors fotografies premiades al World Press Photo.
L’australià Warren Richardson és el guanyador del concurs World Press Photo d’enguany. La seva fotografia es titula ‘Esperança per a una nova vida’, i mostra un refugiat sirià que fa passar un nadó a través d’una tanca de filferro punxós a la frontera entre Sèrbia i Hongria. Richardson, que no treballa per a cap publicació, ha explicat que la foto premiada no es va publicar a cap mitjà. El jurat del premi l’ha seleccionada entre més de 80.000 imatges de 5.775 fotògrafs diferents.
Tot seguit us presentem dues galeries amb les millors fotografies que han obtingut premi en les diverses categories del World Press Photo.
4a perla. Vídeo: Deu anys de la primera gran manifestació pel dret de decidir. Mireu que diferent que era tot.
El 18 de febrer de 2006, milers de persones van ocupar la Gran Via de Barcelona per demanar el dret de decidir del poble català. Era la primera gran manifestació convocada per la Plataforma pel Dret de Decidir amb el lema ‘Som una nació i tenim el dret de decidir’. Autocars provinents de tots els punts del país i el suport de més de cinc-centes entitats del món polític, cultural i associatiu van convertir la convocatòria en un èxit de debò. Les xifres de participació van variar segons les fonts: entre 57.000 i 75.000 persones segons Contrastant, 125.000 segons la Guàrdia Urbana, i un milió segons els organitzadors.
La marxa va tenir el suport d’Esquerra Republicana de Catalunya i hi van participar personalitats com ara els actors Joel Joan, Lloll Bertran i els membres de Teatre de Guerrilla, el cantant dels Pets Lluís Gavaldà, l’historiador Oriol Junqueras, els periodistes Vicent Partal i Martxelo Otamendi, i els escriptors Isabel-Clara Simó i Víctor Alexandre, entre més. Poc abans de la manifestació hi havia hagut l’acord sobre l’estatut entre Artur Mas, cap de l’oposició al parlament en aquell moment, i José Luis Rodríguez Zapatero, president del govern espanyol; l’estatut fou aprovat al congrés espanyol amb modificacions substancials respecte del text sortit del parlament. Quatre mesos després es va fer el referèndum de l’estatut i la PDD va demanar el vot contrari al text sotmès a votació.
5a perla. Quant val el telèfon intel·ligent més barat del món?
Una empresa índia ha presentat avui un telèfon intel·ligent que s’ha presentat com el més barat del món: costarà 251 rupies, és a dir, 3,3 euros. El Freedom 251, del fabricant Ringing Bells, costa cent vegades menys que l’últim iPhone d’Apple. Els creadors diuen que serà el model de referència de l’empresa amb què preveuen de revolucionar el sector del mòbil. L’Índia és el segon mercat mundial on es venen més telèfons mòbils i, segons el regulador nacional de telecomunicacions, a l’octubre va arribar a mil milions d’usuaris.