20.10.2015 - 21:30
|
Actualització: 20.10.2015 - 21:39
El FC Barcelona juga la Lliga de Campions al camp del Bate Barisov de Bielorúsia –tota la informació del partit i de les circumstàncies que l’envolten, la trobareu a Weloba.
Però Bielorúsia segurament és el país més estrany i desconegut d’Europa. Un primer cop d’ull a la Viquipèdia (article Bielorúsia) us servirà per a tenir-ne les coordenades bàsiques. Són independents ni ells mateixos saben per què: nou milions d’habitants que es consideren en general tan pròxims als russos que no saben distingir-se’n, però que per raons històriques tenen estat propi. I viuen en allò que possiblement és el darrer règim comunista europeu, en el sentit més clàssic de la paraula.
Des del punt de vista social, econòmic i cultural, Bielorússia és el país més allunyat del que sembla Europa, més que Rússia i tot. Malgrat els esforços enormes de l’oposició democràtica i estímuls com el recent premi Nobel de literatura a Svetlana Aleksiévitx, el país viu en un aïllament respecte dels veïns, especialment occidentals, difícil de trobar enlloc més. La recent reelecció d’Aleksandr Lukaixenko amb el 84% dels vots no ajuda gens en aquest sentit. Considerat ‘el darrer dictador’ d’Europa, Lukaixenko acumula un historial terrible d’arbitrarietats, repressió i corrupció després de vint anys de govern que posa massa interrogants sobre el seu país. La seva darrera ocurrència? Anunciar que el seu fill d’onze anys Kolya serà el seu successor i enviar-lo a l’ONU com a representant membre de la delegació oficial del seu país.
Europa? Potser per jugar a futbol…