Les 5 perles de les 10 en 2 minuts

VilaWeb
Redacció
06.11.2015 - 21:55

1a perla. La clatellada del Gran Wyoming a Albert Rivera sobre el franquisme que triomfa a la xarxa: El ple de l’Ajuntament de Calataiud, a l’Aragó, va tombar la setmana passada una proposició presentada pel PSOE per a retirar la medalla d’or que la ciutat va concedir al dictador Franco. Hi va haver deu vots contraris, vuit de regidors del PP i dos del PAR, i l’abstenció dels tres membres de Ciutadans, que va facilitar que la moció no reeixís. Albert Rivera va justificar que no s’hi donés suport, perquè deia no volien participar en l’obertura ‘d’un debat sobre la memòria històrica’. Rivera va dir, textualment: ‘Volem que la transició sigui el punt de partida, no s’han de fer esmenes a la totalitat.’ I va afegir que la posició del seu partit era ‘acceptar la memòria de la transició, quan hi va haver un acord entre tots els espanyols’, segons el qual ‘no hi havia ni vencedors ni vençuts’.

Arran d’aquestes declaracions, el Gran Wyoming, el popular presentador de televisió del programa ‘El intermedio’ de La Sexta, li va respondre amb una contundent intervenció: ‘Que jo sàpiga els alemanys i els italians també escriuen la seva història i no per això conserven noms de carrers ni medalls que homenatgin Mussolini o a Hitler. Respecte la transició, demano disculpes al senyor Rivera però no recordo en quin moment es va acordar que les famílies dels afusellats per Franco no poguessin enterrar dignament els seus éssers estimats. Però és possible que no ho recordi perquè el senyor Rivera tingui mala memòria, o estigui equivocat i no sàpiga què va passar a la transició. O el que és més greu: que ho sàpiga i ho tergiversi.’

I va acabar: ‘Resulta curiós que qui es proclama capdavanter dels nous temps, de la regeneració política i la lluita contra la corrupció no es fixi en la corrupció moral que suposa per un país tenir milers de ciutadans enterrats en vorals i a polítics que es diuen defensors de les víctimes de la violència menyspeant-les.’


2a perla. El patrimoni dels diputats del Parlament de Catalunya, un per un: El parlament ha fet públiques les dades dels patrimonis dels 135 diputats de l’hemicicle. Cada diputat ha hagut de declarar de forma aproximada els seus béns immobiliaris, els diners que té en comptes corrents i també els invertits en accions, fons d’inversió i plans de pensions. S’hi detallen també les participacions en empreses i els crèdits o prèstecs que tenen pendents d’amortitzar.  També han declarat els cotxes, motocicletes o altres vehicles. L’anècdota, sorprenent, l’hem vist en la declaració errònia de béns de Lluís Llach, que finalment s’ha acabat corregint.

Si ens fixem en les declaracions de patrimoni dels dirigents de grups parlamentaris veiem això.

Xavier Garcia Albiol és el president de grup parlamentari amb més patrimoni. Les dades que ha fet públiques el Parlament indiquen que té propietats immobiliàries per valor de 898.000 euros i un import aproximat de 120.000 euros en comptes corrents. També ha declarat tenir el 90% de l’empresa Incendo S.L., valorat en 3.000 euros; 3.000 euros més en accions i 126.000 en un pla de pensions. Condueix un Toyota Auris de l’any passat i té un veler. Tot plegat supera el milió d’euros.

El segueix de ben a prop el cap del grup Catalunya Sí Que Es Pot. Lluís Rabell ha declarat posseir un habitatge heretat i el 20% de la propietat d’un local que està valorat en 924.348,80 euros. De forma similar, Miquel Iceta, del PSC, ha declarat gairebé 600.000 euros en propietats immobiliàries i 244.000 entre comptes corrents, accions i fons d’inversió. També ha declarat que té un Volkswagen Golf TDI de segona mà i un quadre valorat en 10.000 euros.

A l’altre extrem es troba el cap de la Candidatura Popular (CUP), Antonio Baños, que només ha declarat 11.000 euros en comptes corrents. No difereix massa de la seva companya, la diputada de la CUP Anna Gabriel, que té amb 25.000 euros en comptes i un Volskwagen Polo.

Al mig de l’espectre es troba una altra cap de grup. Inés Arrimadas, de Ciutadans, que ha declarat un total d’aproximadament 90.000 euros entre comptes corrents i accions. El gruix, però, es concentra en l’estalvi en comptes corrents, doncs les accions només suposen 5.000 euros.

Dins de Junts Pel Sí també hi ha divergències. Carme Forcadell, presidenta del Parlament, ha declarat tenir el 50% d’un habitatge, el 100% de dos garatges i una finca rústica. Tot plegat suma uns 162.000 euros, als que s’afegeixen 145.000 més en accions i comptes bancaris. El diputat Raül Romeva té 462.000 euros repartits entre dos habitatges i 4.000 euros més en comptes corrents.

Artur Mas, president en funcions de la Generalitat, ha declarat un habitatge valorat en 230.000 euros i un total de 385.000 euros en comptes corrents, accions i plans de pensions. Així mateix, Oriol Junqueras, cap d’Esquerra Republicana, ha declarat 260.000 euros en béns immobles i 188.000 en comptes, dipòsits, fons i plans de pensions. També ha fet públic que posseeix dos cotxes: un Renault Clio i Renault Grand Scenic comprat aquest any.

També s’ha fet públiques les dades dels deutes dels diputats del Parlament. Xavier Garcia Albiol té un crèdit pendent d’amortitzar per valor de 306.000 euros, Miquel Iceta en té dos però que sumen en total 315.000 i Raül Romeva en té un de menor, de 26.000 euros.

Podeu veure les declaracions de cadascun dels diputats clicant en el següent enllaç.


3a perla. El sorprenent error de dos zeros en el patrimoni de Lluís Llach a la web del parlament: Ahir es va publicar la declaració de béns dels diputats del Parlament de Catalunya. Una de les dades que van destacar alguns mitjans de comunicació és que el cantant Lluís Llach, diputat de Junts pel Sí, havia declarat béns per valor de 9,8 milions d’euros. A les xarxes, aquesta dada va fer córrer rius de tinta. Però tot plegat es tractava d’una equivocació. La declaració de béns de Llach s’ha corregit avui, després de detectar-s’hi una errada del moment d’entrar les dades al sistema informàtic. Llach no té pas 8.520.000 euros en valors mobiliaris, sinó 85.200. Dos zeros que l’han convertit en multimilionari per unes hores. El valor total dels seus béns no és de 9,8 milions d’euros, sinó d’1.365.000 euros. Ací podeu veure la declaració de béns de Llach.

Ell mateix ho ha volgut remarcar a Twitter amb la ironia que li és pròpia:

La publicació de la dada errònia havia desencadenat molts atacs, en mitjans de comunicació i a la xarxa, contra Llach. Sobretot des de l’unionisme:

Entre les crítiques, també la del director adjunt d’Expansión:


4a perla. La qualitat fotogràfica de l’iPhone, model a model:

fotos iphone

Els mòbils ja fa temps que es fan servir pràcticament per a tot… excepte per trucar per telèfon. Una de les principals funcions és la de càmera de fotografies i vídeo, i per això els fabricants s’esforcen a introduir en cada nou model millores en la qualitat de les imatges. Això últim queda claríssim amb l’estudi de la fotògrafa Lisa Bettany, on compara la qualitat fotogràfica dels nou models de l’iPhone d’Apple apareguts fins ara.

The ultimate iPhone camera comparison’ és una comparativa interactiva a partir de fotografies a les quals s’apliquen unes opcions o situacions determinades (llum de dia i de posta de sol, retrat, poca llum…). En cada apartat es pot comprovar la gradació de la qualitat des del primer iPhone fins el 6s (amb càmera iSight de dotze megapíxels), i també se’n poden comparar dos models concrets.


5a perla. Una torre de 8 amb folre desafia l’skyline de Xangai : Aquest matí els Castellers de Vilafranca han actuat en un dels miradors més emblemàtics de la ciutat de Xangai. Vegeu-ne el resultat:

xina3 còpia

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor