Les 5 perles de les 10 en 2 minuts

VilaWeb
Redacció
05.11.2015 - 21:55
Actualització: 05.11.2015 - 23:12

1a perla. Forta discussió en el cara a cara entre Pilar Rahola i Miquel Iceta: El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la periodista Pilar Rahola van tenir ahir al vespre una forta enganxada al programa ‘8 al dia’, arran del recurs d’empara que els socialistes van presentar al Tribunal Constitucional espanyol. ‘Ha estat patètic que el PSC de Pallach i de Reventós hagi anat a Madrid a intentar frenar un debat al Parlament de Catalunya’, va dir Rahola només de començar. Iceta no es va pas mossegar la llengua i li replicà amb contundència. ‘Pilar Rahola és una mentidera. Menteix. El PSC no ha demanat que no es faci el debat’, va dir per explicar que el recurs presentat pel seu partit no demana la suspensió cautelar del ple de dilluns; amb tot, sí que demana la nul·litat de l’admissió a tràmit de la resolució.

Heus ací el vídeo:


2a perla. El nou ministre de Defensa del Canadà és un militar sikh nascut a l’Índia: El nomenament dels ministres del nou govern liberal canadenc causen un fort impacte. Justin Trudeau ha nomenat ministre per primer vegada un indígena canadenc, que es farà càrrec del Ministeri de Justícia. És un gest important perquè el govern anterior fins i tot s’havia negat a investigar judicialment els assassinats de moltes dones índies i inuit que hi havia hagut aquests darrers anys.

Però segurament el nomenament que ha causat més impacte ha estat el del ministre de Defensa, que serà el coronel sikh Harjit Saijan. És un dels tres sikhs que han promès el càrrec de ministre, però tothom entén el significat especial d’aquest nomenament. A la campanya, Trudeau va criticar durament la implicació del Canadà en la guerra de l’Irac i el seguidisme que el govern Harper havia fet de la política dels Estats Units i va prometre que faria retirar les tropes que encara hi té. Saijan hi va participar, en la guerra, però és un home nascut a l’Índia i sempre porta turbant i un punyal, tal com exigeix la seva religió.

http://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2015/11/harjit-sajjan-2014-e1446739335830.jpg


3a perla. Guerra proposa que l’estat espanyol aturi la ‘rebel·lió’ catalana com es va fer el 1934. Alfonso Guerra, ex-vice-president del govern espanyol i ex-dirigent de PSOE, ha demanat avui a l’estat espanyol que freni la ‘rebel·lió contra la llei’ que ha començat a Catalunya. Espera –ha afegit– que ‘ara acabi de la mateixa manera’ que el 1934, quan Lluís Companys va proclamar l’estat català.

Alfonso Guerra també ha manifestat que Junts el Sí i la CUP ‘actuen contra la legalitat i contra aquells que representen, que són la majoria de la població’, en referencia a la declaració sobre l’inici del procés cap a l’estar propi que es debatrà dilluns al Parlament de Catalunya.

http://imatges.vilaweb.cat/nacional/wp-content/uploads/2015/11/621-e1446749356418.jpg


4a perla. L’increïble vídeo de dos homes voladors formant al costat de l’imponent Airbus A380. El suís Yves Rossy és conegut per haver inventat un aparell individual que, col·locat a l’esquena com una motxilla i amb unes ales, serveix per a volar amb l’ajut de petits reactors. Rossy ha provat l’anomenat Jetman unes quantes vegades, però sens dubte l’experiència més espectacular ha estat el vol recent, juntament amb el seu company Vince Reffet, al costat d’un imponent Airbus A380, l’avió comercial més gran del món.

El vol en formació fou enregistrat per la companyia aèria Emirates al cel de la futurista ciutat de Dubai, amb la qual cosa les imatges obtingudes encara adquireixen més espectacularitat:

Els equips d’Emirates i de Jetman han treballat durant tres mesos per aconseguir la coreografia d’aquesta complexa i singular formació aèria.


5a perla. Les extraordinàries fotografies acolorides de la descoberta de Tutankamon. El novembre del 1922, després de molts anys de recerques sobre el terreny, l’arqueòleg Howard Carter es va veure amb cor d’avisar amb un telegrama el seu principal patrocinador, l’anglès Lord Carnarvon, perquè s’afanyés a veure què havia descobert a l’anomenada Vall dels Reis egípcia.

El descobriment d’un petit graó escarbat a la roca va resultar ésser la porta d’entrada a una de les troballes arqueològiques més importants: la de la tomba de Tutankamon, el joveníssim faraó que va governar Egipte aproximadament del 1332 al 1323 aC.

Carter i el seu equip van fotografiar i van catalogar tot allò que anaven trobant als passadissos i les cambres de la tomba faraònica, una tasca a què van dedicar vuit anys.

Ara algunes d’aquelles extraordinàries fotografies dels anys 1920 han passat per un procés d’acoloriment per a l’exposició ‘The Discovery of King Tut’, que s’obrirà a Nova York el 21 de novembre. El portal Mashable en mostra unes quantes en aquest reportatge fotogràfic.

L’exposició novaiorquesa, a més de les imatges, proposarà als visitant una espectacular recreació exacta de les tres cambres funeràries, tal com les van trobar Carter i Lord Carnarvon ara fa quasi un segle.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor