09.02.2016 - 21:45
|
Actualització: 09.02.2016 - 22:24
1a perla. A quin any vius? L’antiguitat de tots els edificis de Barcelona, casa per casa. L’empresa 300.000kms, que desenvolupa aplicacions de la tecnologia en l’arquitectura i en el territori, ha elaborat un mapa interactiu en què es pot consultar de manera àgil i molt gràfica l’any de construcció de totes les finques de la ciutat de Barcelona. Al mapa, s’hi pot veure en gradacions de color quins són els edificis més antics i quins són els més nous: des dels que tenen una antiguitat de dos mil anys fins als més actuals. També s’hi indiquen tots els que són catalogats, els que són Bé Cultural d’Interès Nacional, els que són Bé d’Interès Cultural i els que són d’interès urbanístic. I dels edificis i equipaments que tenen alguna singularitat se’n pot consultar informació més detallada clicant-hi al damunt.
Per exemple, podem comprovar que el Palau de la Generalitat fou construït en diverses fases i que es culminà el 1619; que la catedral fou construïda al segle XV; que l’edifici de la Universitat de Barcelona és del 1871; que el del Banc Sabadell (abans, edifici del Banco Atlántico) és del 1966; que l’Hospital de Sant Pau és del 1905…
Podeu comprovar-ho vosaltres mateixos entrant en aquest mapa.
2a perla. Les úniques imatges a la xarxa de ‘La bruja y don Cristóbal’, l’espectacle de titelles atacat. Alfonso Lázaro de la Fuente i Raúl Garcia Pérez, integrants de la companyia Títeres desde Abajo, els dos titellaires empresonats per l’Audiència espanyola acusats d’enaltir el terrorisme, van representar divendres a Madrid l’obra ‘La bruja y don Cristóbal’, una sàtira política feta amb putxinel·lis. Allò que va escandalitzar l’Audiència, alguns partits i una certa premsa de Madrid era que hi apareixia un cartell amb la inscripció ‘Gora Alka-ETA’; un cartell que sosté un personatge de l’obra que representa l’autoritat i que manipula proves. Així es pot veure en un vídeo de poc més d’un minut de durada; són les úniques imatges d’aquesta obra, i les ha publicades a la xarxa el diari digital Ctxt.es.
Les imatges confirmen l’explicació que hi donava la CNT, el sindicat al qual estan vinculats els titellaires empresonats. Unes explicacions que recull Infolibre: ‘Apareix el policia, representant la força de l’estat, i colpeja la bruixa fins a deixar-la inconscient. Després, construeix un muntatge policíac per acusar-la de contravenir la llei: col·loca una pancarta de “Gora Alka-ETA” sobre el seu cos, que intenta mantenir dempeus per fer la foto, com a prova.’
3a perla. L’espectacular encistellada des de 21,7 metres d’Andre Drummond. Andre Drummond, pivot dels Pistons de Detroit, va fer història a final de gener quan va fallar 23 tirs lliures en un mateix partit, una xifra d’errors superior a la de Wilt Chamberlain el 1967 (22). Dues setmanes després, Drummond s’ha tornat a destacar a la lliga de bàsquet nord-americana, però positivament: durant el partit entre els Pistons i Toronto, dilluns, va encistellar un llançament des de 21,7 metres, la distància més gran de l’última dècada a l’NBA.
Andre Drummond beats the buzzer from waaaaaay downtown! #NBAvine https://t.co/sFHbPndctK
— NBA (@NBA) February 9, 2016
4a perla. YouTube es llança als continguts exclusius amb YouTube Red. Després de Netflix i d’Amazon, ara Google també s’aboca a crear i produir continguts exclusius i originals. El cercador californià estrena avui Youtube Red Originals, una plataforma de productes audiovisuals propis en format ‘freemium’, amb una oferta sense publicitat, possibilitat d’enregistrar-los per visualitzar-los posteriorment sense connexió i la subscripció gratuïta a Google Play Music. De moment l’oferta s’ha llançat únicament als EUA, per una dotzena d’euros mensuals.
Des d’avui, doncs, el nou servei inclou programes, documentaris, sèries i films produïts en exclusiva per Google amb ‘youtubers’ que tenen milions de seguidors, com ara PewDiePie i Lilly Singh.
Els continguts exclusius són un nou terreny d’interès per a les grans companyies d’internet, amb l’objectiu tant de captar usuaris i subscriptors com de disposar dels lucratius drets d’autor.
5a perla. Voleu guanyar un 15% de bateria a l’iPhone? Desinstal·leu-vos l’aplicació de Facebook. El periodista Samuel Gibbs, de The Guardian, comparteix un problema amb mitja humanitat: la bateria del mòbil se li fon en un tres i no res. No s’ha volgut quedar plegat de braços i ha investigat què passa, per exemple, si desinstal·la l’aplicació de Facebook de l’iPhone i hi entra a través del navegador Safari. La resposta, l’ha sorprès: ha comprovat que l’autonomia del mòbil augmenta ben significativament, d’un 15%. En un altre estudi recent fet amb mòbils Android, el percentatge arriba al 20%.
L’aplicació de Facebook, present en la majoria de mòbils intel·ligents, consumeix força bateria fins i tot quan no es fa servir. Ho va detectar Gibbs amb el seu iPhone 6S Plus: durant una setmana va substituir l’ús de l’aplicació específica per la web de Facebook, perfectament adaptada al navegador Safari i de mitjana la bateria durava un 15% més. I no sols això: esborrant l’app també va guanyar 500 megues d’espai extra al mòbil, un altre problema molt comú entre els usuaris de telèfons intel·ligents sobrecarregats d’imatges, música, fitxers i aplicacions.