Les 5 perles de les 10 en 2 minuts

  • La redacció i els col·laboradors de VilaWeb fan un recull de les notícies més destacades del dia

VilaWeb
Redacció
03.11.2015 - 22:00
Actualització: 04.11.2015 - 14:09

1a perla. Un vídeo a la xarxa, un veí de Valls i la inesperada volta al món del quatre de nou. Juan Rubio és un veí de Valls, afeccionat als castells, sobretot de la Colla Vella. Pocs dies després de la històrica diada de Santa Úrsula, del 25 d’octubre proppassat, va compartir a Facebook –amb les cent seixanta-una amistats que té– fotografies i vídeos d’aquella jornada en què la colla de la camisa rosada va carregar un tres de deu i un dos de vuit net i va descarregar un quatre de nou net. Rubio va publicar al seu mur el vídeo de l’emissió del programa ‘Castells en xarxa’ del quatre de nou net descarregat: són quatre minuts espectaculars, d’èpica, esforç i emoció a la plaça del Blat de Valls, amb la magnífica realització habitual del programa i la narració de Carles Cortés i Raquel Sans.

Però poc s’imaginava Rubio que aquest vídeo fes la volta al món a través del seu Facebook. Una setmana llarga més tard, el vídeo en qüestió ja té més d’un milió i mig de visualitzacions, és compartit per milers d’usuaris i ha rebut centenars de comentaris de gent de tot el món, impressionada per la gesta: des dels Estats Units a Corea, passant per Jamaica. L’espectacle casteller que és un quatre de nou net descarregat a Valls, admirat a racons de tot el món mercès al fenomen, sovint enigmàtic, de la viralitat.


2a perla. L’explicació de TV3 sobre el relleu de Carles Costa a Londres. El periodista Carles Costa, corresponsal de TV3 a Londres durant aquests últims quatre anys (després de sis anys a París), s’incorporarà a la redacció d’informatius de la cadena a Sant Joan Despí, segons que han confirmat a VilaWeb fonts de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Costa va anunciar ahir a Twitter que deixava la corresponsalia en un piulet en què deia: ‘Les etapes no sempre s’acaben ni quan ni com un voldria. Després de deu anys, deixo de ser corresponsal de TV3. Ha estat genial. Gràcies!’ Uns dies abans havia fet uns piulets enigmàtics que ara afegeixen un cert misteri a aquest anunci.

Avui la CCMA ha informat que el procés de relleu de Carles Costa entra dins els procediments normals de renovació dels corresponsals a l’estranger, que normalment són d’uns quatre anys; també ha dit que Carles Costa és valorat ‘moltíssim per la seva feina impecable’ i, tanmateix, ha recordat que ‘una corresponsalia no és per a tota la vida’. La tasca que farà d’ara endavant a la redacció d’informatius encara no se sap.

No s’ha decidit tampoc qui serà el nou corresponsal a Londres; de fet, el procés de convocatòria d’aspirants és obert, segons que han informat les mateixes fonts.

Ací reproduïm els piulets que va fer Carles Costa i també el seu company de càmera, Hèctor Solé.


3a perla. L’aliança de Juan Carlos i Franco, retratada pel NO-DO. RTVE i Filmoteca Española han acabat de digitalitzar tots els arxius del NO-DO (acrònim de ‘Noticiarios y Documentales’), els noticiaris emesos per la dictadura de Francisco Franco del 1942 al 1976, i ja es poden consultar des d’aquesta setmana en un portal específic. Són 4.011 noticiaris que, en format cinematogràfic o televisiu, resumien periòdicament les notícies que més interessaven al règim feixista espanyol.

Molts dels NO-DO ja es podien consultar en línia des del 2013, però ara s’ha acabat de completar el fons dels noticiaris i s’hi han afegit 2.562 continguts relacionats nous, com els reportatges de la Revista Imágenes, Imágenes del Deporte, Documentales B/N, Documentales Color, Archivo Histórico i Archivo Real (Alfonso XIII). En total són 6.573 documents i 1.719 hores de continguts, cosa que converteix el portal ‘en la porta d’accés al principal fons audiovisual d’imatges històriques en espanyol’.

Imatges històriques com les del NO-DO 1485, amb la desfilada militar del 1971 a Madrid en commemoració de la victòria del cop d’estat del 1936, presidida per Franco i el príncep Juan Carlos de Borbó. (Vegeu-ne el vídeo.)

També hi trobem la ‘jornada d’incalculable transcendència històrica‘, segons el noticiari, en què el dictador va designar successor seu al capdavant de l’estat el mateix príncep. (Vegeu-ne el vídeo.)

I, és clar, el discurs posterior d’acceptació de Juan Carlos, en què, després de jurar d’acatar els principis del moviment franquistes, deia: ‘Format a l’Espanya sorgida del 18 de juliol [del 1936], he conegut pas a pas les importants realitzacions que s’han aconseguit sota el comandament magistral del generalíssim.’ (Vegeu-ne el vídeo.)

4a perla. Amazon obre la primera llibreria física a Seattle. D’ençà que Jeff Bezos va crear Amazon, ara fa vint anys, la primera ciberllibreria del món no ha parat d’eixamplar el catàleg de productes en venda amb DVD, música, programari, videojocs, electrònica, roba, mobles, menjar, serveis al núvol… Però fins aquesta setmana no havia obert una botiga física. Ho acaba de fer a Seattle, amb el nom d’Amazon Books.

La llibreria, situada al campus universitari de la ciutat nord-americana, disposa de sis mil llibres en estoc al mateix preu que al portal. També s’hi poden trobar i provar els productes tecnològics de l’empresa, com ara la pissarreta Fire i la gamma de lectors Kindle.

Els responsables de l’establiment consideren Amazon Books ‘una extensió física’ d’Amazon.com: ‘Hem acumulat vint anys d’experiència en la distribució de llibres via electrònica per fer una botiga que integri tots els avantatges de la venda offline i online.’

 


5a perla. La NASA s’estrena amb la definició 4K amb un vídeo impressionant del Sol. Aquesta setmana la NASA ha entrat de ple en el món de l’ultraaltadefinició (4K) amb un impressionant vídeo del Sol en plena activitat. Amb aquestes imatges captades per la sonda Solar Dynamics Observatory (llançada el 2010), els científics de l’agència espacial nord-americana poden mostrar amb un nivell de detall sense parangó fins ara les erupcions solars i les explosions de raigs X del Sol.

Més enllà del valor artístic del vídeo, que s’ha titulat encertadament ‘Thermonuclear Art‘, l’estudi de les imatges que s’hi inclouen ha de permetre als científics ‘d’entendre millor el complex sistema electromagnètic que causa el moviment constant al Sol’, com també els seus possibles efectes en la Terra.

Heus ací el vídeo:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Més notícies

Fer-me'n subscriptor