21.01.2016 - 21:45
|
Actualització: 21.01.2016 - 22:13
1a perla. Un imitador de Carles Puigdemont aconsegueix de parlar per telèfon amb Mariano Rajoy
Un imitador del president Carles Puigdemont ha pogut parlar avui al matí per telèfon amb el president espanyol, Mariano Rajoy, a través de l’emissora Ràdio Flaixbac. Aquesta possible trucada era un dels comentaris més sovintejats aquests últims dies, marcats per la manca de comunicació entre els governs de Catalunya i d’Espanya. Un membre del programa ‘El matí i la mare que el va parir‘ s’ha fet passar per adjunt de la Generalitat i ha telefonat a la Moncloa per demanar si li podien passar Rajoy, amb qui volia parlar el president Puigdemont. Per sorpresa seva, seguidament li han passat la secretària de Rajoy i al cap d’uns quants minuts hi ha hagut la conversa entre l’imitador de Puigdemont i el president espanyol.
En el diàleg, de to cordial, Rajoy ha començat recordant al seu interlocutor que s’havien conegut inaugurant l’AVE a Girona quan era batlle i li ha arribat a dir que li trucaria dilluns, dia 25, per fixar una data i reunir-se, perquè preveia que tindria ‘l’agenda molt lliure’.
Poc després els membres del programa radiofònic han revelat a Rajoy que es tractava d’una broma: ‘Això no és seriós’, ha respost el president espanyol abans d’acomiadar-se.
Més enllà de la facècia, cal recordar que el president Puigdemont, tal com va reconèixer dijous passat en una entrevista a TV3, no ha rebut encara cap trucada de felicitació ni de cortesia de Rajoy després de la investidura.
2a perla. Resposta de la primera ministra escocesa a un periodista per un comentari sobre la seva roba. La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, no ha volgut passar per alt el comentari d’un periodista sobre la seva roba. David Blevins, corresponsal de Sky News a Irlanda, va fer un piulet a Twitter amb fotografies de Sturgeon, una periodista i una política nord-irlandesa que portaven el mateix vestit. El comentari de Blevins: ‘Primeres ministres i periodistes comparteixen armari!’
Ací teniu el piulet del periodista d’Sky News:
They're all in on it. First Ministers and journalist are sharing a wardrobe! @DUPleader @NicolaSturgeon @Tracey_utv pic.twitter.com/7hogXZsmPx
— David Blevins (@skydavidblevins) January 20, 2016
I ací teniu la resposta de Sturgeon amb fotografia de Blevins i un polític: ‘Oh no, periodistes homes i polítics homes porten el mateix vestit!! :-)’
@skydavidblevins oh no, male journalist and male politician wear same suit!! 🙂 pic.twitter.com/9ot0J2WsTi
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) January 20, 2016
3a perla. Mitjans espanyols converteixen una cançó popular catalana en una amenaça contra el rei Felipe VI. Alguns mitjans espanyols han posat el punt de mira en la CUP arran del paper creixent que té en el procés català. Ahir l’atac el va rebre Anna Gabriel, que Antena 3 relacionava amb ‘l’entorn d’ETA’, i avui ha estat el regidor de l’Ajuntament de Barcelona Josep Garganté. En una intervenció seva en una comissió que tractava de la retirada de la medalla d’or de la ciutat a Cristina de Borbó, Garganté va recitar un fragment d’una cançó popular catalana que diu: ‘Si el rei vol corona, corona li darem: que vingui a Barcelona i el coll li tallarem.’
Arran d’això, alguns mitjans han posat el crit al cel, especialment l’ABC, que ha titulat la notícia així: ‘El portaveu de la CUP a Barcelona amenaça el rei’. El diari La Razón també parla d’amenaça i titula: ‘Un portaveu de la CUP amenaça el rei: ‘…i el coll li tallarem’.
VilaWeb ha parlat amb Josep Garganté, que ha explicat com va succeir l’escena: ‘És una cançó popular sense més importància. La gent si vol la pot mirar a YouTube. De fet, en la meva intervenció només havia recitat el primer tros: “Si el rei vol corona, corona li darem”.’ Vegeu el moment:
https://youtu.be/fanmJA-kIGk?t=1h53m33s
Després, el regidor de Convergència Joaquim Forn va interpel·lar Garganté i li va demanar ‘una corona d’espines’. ‘Vaig aprofitar el segon torn de preguntes –diu Garganté– per acabar de dir tot el tros de la cançó: “Si el rei vol corona, corona li darem: que vingui a Barcelona i el coll li tallarem”.’
Heus ací l’instant en què Garganté recitava tot el vers:
https://youtu.be/fanmJA-kIGk?t=1h59m7s
Els orígens
Tal com recorda aquest article de VilaWeb, el vers que va citar Josep Garganté fa referència a una cançó de Mesclat que va publicar en un disc homònim. El tema musical recorda els tres segles de sotmetiment borbònic i té per tornada la frase pronunciada per Garganté.
L’ex-conseller d’Ensenyament Josep Bargalló explica en un apunt al seu bloc que aquest fragment té l’origen en una cançó de taverna de Torredembarra que entonaven els pescadors durant les primeres dècades del segle XX. Feia així: ‘Si la reina vol corona, corona li darem. Que vingui a Barcelona i aquí la pelarem.’ Bargalló concreta que no se sap amb seguretat si la cançó es refereix a Isabel II, reina espanyola entre el 1833 i el 1868, o bé a Maria Cristina d’Habsburg-Lorena, esposa d’Alfons XII, que fou rei d’Espanya entre el 1879 i el 1885.
4a perla. Un vídeo mostra el ritme accelerat de l’escalfament planetari entre el 1880 i el 2015. La NASA i la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) han publicat aquesta setmana tot de dades que confirmen allò que ja s’intuïa: el 2015 ha estat l’any amb les temperatures més altes a escala planetària des que se’n tenen registres. Des del 1880, doncs, no hi ha hagut cap any més càlid.
El rècord de temperatures càlides, que no fa sinó reafirmar el procés imparable d’escalfament del planeta, s’ha anunciat amb tot de dades i materials, entre els quals hi ha un vídeo de trenta segons que mostra l’acceleració del fenomen del 1880 al 2015:
Al mapamundi es plasmen els canvis de temperatura dels últims cent trenta anys: el colors tirant a carabassa representen temperatures més calentes que no les de la mitjana del període de referència –1951-1980– i les blaves, més baixes. El 2015, la temperatura mitjana ha superat de gairebé 0,9 ºC aquest llindar.
5a perla. Quim Arrufat: ‘Rivera i Cañas sempre ens cridaven “Otegi! Mil muertos!” al mig del parlament.’ Quim Arrufat, ex-diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, ha explicat aquest matí a Catalunya Ràdio que els primers mesos de la legislatura anterior els diputats de Ciutadans, Albert Rivera i Jordi Cañas, els increpaven durant les seves intervencions. Ho ha explicat així: ‘El primer any sobretot, quan Jordi Cañas i Albert Rivera seien l’un al costat de l’altre, just al costat d’on érem nosaltres situats físicament a l’hemicicle, ens deien coses quan en David o jo interveníem des de l’escó. Ho feien permanentment per interrompre’ns i posar-nos nerviosos. Sempre ens deien: “Mil muertos, mil muertos, mil muertos, Otegi, mil muertos, ETA, etarras.” Però incessantment, d’una manera infantil, és a dir, mentre nosaltres parlàvem. I aquesta va ser la nostra rebuda durant els primers sis mesos o el primer any al parlament: en Jordi Cañas i l’Albert Rivera girats contra nosaltres mentre nosaltres parlàvem pel micro, cridant a l’orella “Mil muertos, mil muertos, etarras, mil muertos”.’
Podeu escoltar l’explicació ací:
L’explicació d’Arrufat remet a l’incident que van captar les càmeres a final d’octubre del 2014, pocs dies abans del 9-N, durant un ple. Mentre David Fernàndez intervenia se sentia la veu de Rivera de fons dient coses i va ser Arrufat qui va demanar al líder de Ciutadans que callés. Vegeu el vídeo a continuació: