18.12.2015 - 21:53
1a perla. Una càmera enganxa Rajoy dient a Merkel que Podem podrien ser segons
https://www.youtube.com/watch?v=sk_yrT70BVw
Una càmera de televisió va captar ahir al vespre al Consell Europeu de Brussel·les una breu conversa que van tenir Mariano Rajoy i Angela Merkel poc abans de fer-se la foto de família dels caps d’estat i de govern europeus. ‘Nosaltres som primers’, deia Rajoy a Merkel i a la resta de persones que els envoltaven. ‘Segons poden ser Podem o els socialistes’, va afegir Rajoy. Això va sorprendre molt la cancellera alemanya, tal com es pot veure en l’expressió de la cara. ‘Podem?’, pregunta. I Rajoy li repeteix: ‘Sí, sí, Podem’.
Rajoy parlava a Merkel de la informació de què disposa de les últimes enquestes, que no deuen ser pas les publicades fins la setmana passada, perquè no n’hi havia pràcticament cap (tret d’aquesta de la Universitat de València) que indiqués que el segon lloc se’l disputessin Podem i PSOE.
2a perla. Per què va marxar Rufián enmig del debat?
Un dels moments més sorprenents del debat entre candidats d’ahir al vespre a TV3 fou la sortida del cap de llista d’ERC, Gabriel Rufián, enmig del debat, quan feia una hora que havia començat. Era un moment de discussió entre el candidat d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i el del PP, Jorge Fernández Díaz. El realitzador del debat tenia enfocat Domènech i, de cop i volta, es va veure una silueta que passava per davant la càmera.
En tornant de l’intermedi, Mònica Terribas va dir: ‘Hem fet una pausa perquè en Gabriel necessitava sortir un moment i tots ho hem aprofitat per sortir un moment i respirar una mica.’ Rufián mateix ha explicat per què se n’havia anat: ‘M’estava pixant molt’, ha dit. I ha afegit que es pensava que ja no eren en directe.
3a perla. Mashable inclou el tió en les onze tradicions nadalenques que s’haurien d’adoptar a tot el món.
El portal nord-americà Mashable ha elaborat una llista de les onze tradicions locals que considera que s’haurien d’adoptar a tot el món per la seva singularitat, pels valors que transmeten…
Entre la dotzena de propostes hi ha el tió, que hi és descrit així: ‘El Caga Tió és una de les tradicions més encantadores sorgides de Catalunya. Es tracta d’un tronc, farcit de llepolies, amb cara somrient, nas vermell i potes. Durant l’advent, els infants donen menjar al tió, l’acotxen amb una manta quan pensen que té fred i en tenen cura com si fos un animal domèstic. Quan arriba la nit de Nadal, li claven bastonades i es mengen els caramels que caga.’ ‘Que dolç’, conclou Mashable.
El tió és esmentat al costat d’unes altres tradicions ben peculiars dels dies de Nadal a Àustria, Gal·les, Guatemala, Islàndia, Noruega, Portugal, la República Txeca, Suècia i Veneçuela.
4a perla. Un simpatitzant de Societat Civil Catalana confessa ser l’autor del fals cartell del Carnaval de Solsona.
Un veí de Sitges de cinquanta-sis anys ha confessat ser l’autor del fals cartell del Carnaval de Solsona que es va difondre per internet el mes de febrer passat, on es podia llegir ‘Vine a matar espanyols en un ambient festiu, pacífic i familiar’ i on apareixia una noia empunyant una arma. Aquest fet va desfermar una forta polèmica al municipi i, fins i tot, la fiscalia va admetre a tràmit una denúncia de Manos Limpias. En un informe de la policia, que ha avançat el diari Regió7 i al qual ha tingut accés l’ACN, s’explica la declaració judicial d’aquest home. Més informació.
5a perla. La NASA capta una foto extraordinària de la Terra vista des de la lluna
La NASA ha publicat aquest vespre una foto impressionant de la Terra, vista des de la lluna, de tal manera que es pot veure una combinació de de llums i ombres extraordinari de la superfíci lunar. La Terra es veu plena, amb el continent africà encarat.
A unique look at Earth in this composite image from @LRO_NASA's vantage point of the moon: https://t.co/Ws6Gt8fBrj pic.twitter.com/rkbz2JSqd4
— NASA (@NASA) December 18, 2015
La fotografia ha estat captada des de la Lunar Reconnaissance Orbiter, que orbita al voltant del satèl·lit terrestre. I ens recorda la cèlebre foto batejada com ‘Blue Marble’, feta per l’astronauta Harrison Schmitt durant la missió Apollo 17, fa quaranta-tres anys, en què també es veia la Terra destacant-ne el continent africà: